Comisia juridică a Senatului a respins, marţi, amendamentul USR care prevedea ca alegerile locale să se desfăşoare timp de două zile, pe 26 şi 27 septembrie, pentru a evita aglomeraţia în secţiile de votare şi pentru a respecta normele sanitare impuse de autorităţi de prevenire a infectării cu noul coronavirus. Alianţa USR-PLUS a transmis că PSD refuză să respecte normele de protejare a populaţiei, iar parlamentarii USR vor redepune amendamentul atunci când proiectul de lege va ajunge la Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Alianţa USR PLUS avertizează PSD să nu se joace cu sănătatea populaţiei pe baza unor calcule electorale meschine. Organizarea alegerilor locale timp de două zile este o soluţie pentru a proteja cetăţenii în contextul epidemiei cu noul coronavirus, dar PSD refuză să respecte normele de siguranţă şi pune astfel în pericol întreaga populaţie a României”, au transmis reprezentanţii Alianţei, într-un comunicat de presă remis, marţi, news.ro.
 
Parlamentarii USR au susţinut, marţi, în cadrul dezbaterilor din Senat ca alegerile locale să se organizeze în zilele de 26 şi 27 septembrie pentru a evita aglomeraţia în secţiile de votare şi pentru a respecta normele sanitare impuse de autorităţi pentru prevenirea şi combaterea pandemiei de COVID-19. Propunerea a fost însă respinsă în Comisia juridică de PSD şi de aliaţii săi. 
 
„Toate statele membre UE în care au avut loc alegeri în această perioadă delicată au optat pentru ca alegerile să se desfăşoare pe parcursul a două zile. Nu şi Parlamentul României controlat încă de PSD, care contestă cu fiecare ocazie măsurile impuse de Guvern pentru limitarea răspândirii contaminării cu noul coronavirus. Asta este încă o dovadă, după ce am aflat de la ştiri că doi deputaţi PSD au fost amendaţi pentru că au refuzat să poarte masca de protecţie în incinta unui restaurant”, a declarat George Dircă, membru în comisia Juridică, potrivit sursei citate.
 
Andrei Lupu, membru în Biroul Naţional al PLUS, a afirmat că cetăţenii au prin Constituţie asigurat dreptul la vot şi la ocrotirea sănătăţii.
 
„Prin Constituţie, cetăţenilor români le este asigurat atât dreptul de vot, cât şi dreptul la ocrotirea sănătăţii. Cele două nu trebuie să se excludă reciproc, iar Guvernul şi majoritatea parlamentară sunt obligate să ia toate măsurile necesare pentru exercitarea lor. Desfăşurarea alegerilor locale pe parcursul mai multor zile este soluţia optimă pentru ca cetăţenii să îşi poată alege reprezentanţii în autorităţile locale fără să se expună unui risc crescut din punct de vedere medical. În anii trecuţi, la referendumul de revizuire a Constituţiei sau la alegerile prezidenţiale, în cazul votanţilor din Diaspora, s-a demonstrat că votul pe parcursul mai multor zile este posibil. Acum el trebuie să fie şi obligatoriu“, a subliniat Andrei Lupu, membru al Biroului Naţional PLUS.
 
Parlamentarii USR vor redepune amendamentul la dezbaterilor din comisii de la Camera Deputaţilor, for decizional, conchide sursa menţionată.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.