Deputatul USR Cristian Seidler atrage atenţia că premierul Mihai Tudose pregăteşte naţionalizarea pensiilor private şi foloseşte împotriva Pilonului II de pensii acelaşi tip de argumente care au fost folosite şi în democraţia ”iliberală şi pro-putinistă” a lui Viktor Orban, în Ungaria, când acesta a naţionalizat pensiile private.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cristian Seidler a arătat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Parlament, că Pilonul II de pensii din România are cel mai bun randament anual mediu pentru perioada 2008-2015, 5,37%, după aplicarea comisioanelor şi luând în calcul inflaţia, conform unui studiu comparativ ce include 15 ţări UE. Potrivit acestuia, în clasamentul realizat de Federaţia Europeană a Investitorilor şi Utilizatorilor de Servicii Financiare, România urmaţi de Denamarca cu 5,15% şi Polonia cu 4,12%.

”România este printre puţinele ţări UE, alături de Marea Britanie şi Letonia, în care comisioanele sunt limitate legal la 2,5% din contribuţia lunară plătită şi la 0,6% pe an din activul net. Potrivit calculelor APAPR – Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România – în ultimele 12 luni (iunie 2016 – iunie 2017), comisionul mediu perceput în cadrul Pilonului II a fost de 0,98% din activul net. În aceeaşi perioadă, randamentul mediu net al tuturor fondurilor de pensii din Pilonul II a fost de 7,38%”, a declarat Seidler.

”Aşadar nici comisioanele şi nici randamentele fondurilor de pensii administrate privat nu sunt argumente pentru reducerea contribuţiilor individuale către Pilonul II”, a adăugat el.

Deputatul USR a mai spus că aceste contribuţii ar fi trebuit să ajungă deja la 6% din venitul brut, în timp ce ele sunt plafonate momentan la 5,1% şi că, în aceste condiţii, reducerea contribuţiilor la 2,5%, aşa cum are în plan Guvernul Tudose, ar reprezenta practic o înjumătăţire a sumelor pe care contributorii de astăzi, pensionarii de mâine, le-ar primi ca pensie privată.

”Guvernul Tudose se joacă cu interesele românilor pe termen lung şi sacrifică pensia generaţiilor viitoare pentru majorarea punctului de pensie actual. Pilonul II e singura şansă de salvare a sistemului public de pensii al cărui deficit depăşeşte deficitul bugetar de 3% din PIB”, a conchis deputatul Seidler.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.