Liderul PSD Iaşi, Bogdan Cojocaru, îi solicită, într-o scrisoare deschisă, preşedintelui PNL, Nicolae Ciucă, retragerea sprijinului politic acordat şefului Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, după ce în presa locală au apărut noi detalii din dosarul în care Alexe este acuzat luare de mită şi instigare la delapidare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Cojocaru susţine, în scrisoarea deschisă adresată liderului liberal Nicolae Ciucă, faptul că Iaşiul are nevoie de lideri preocupaţi de administraţie şi nu de gestionarea situaţiei juridice. 
 
”Presa a dezvăluit astăzi o serie de detalii care fac parte din cele 26 de volume ale celebrului dosar «Tabla» şi care atestă faptul că anchetatorii au fost îndreptăţiţi să îl trimită în judecată pe Costel Alexe pentru că a pretins mită, 22 de tone de tablă cutată, ţeavă pătrată, ţeavă rectangulară şi rulouri de tablă. Acestea au fost folosite la construcţia fermei familiei sale din satul Sculeni (Iaşi). De asemenea, multe dintre documentele de care se prevalează inculpatul Costel Alexe sunt antedatate şi contrafăcute”, afirmă liderul PSD Iaşi, Bogdan Cojocaru, în scrisoarea transmisă lui Ciucă.
 
În acelaşi document transmis preşedintelui PNL, liderul PSD Iaşi îi solicită lui Nicolae Ciucă retragerea sprijinului politic în cazul lui Costel Alexe.
 
”Vă solicităm retragerea sprijinului politic acordat inculpatului Costel Alexe. Iaşul a fost suficient timp făcut de ruşine la nivel naţional. Aceste lucruri nu trebuie să se mai repete sub nicio formă. Costel Alexe este incompatibil cu funcţia administrativă pe care o ocupă. Acesta mai este inculpat şi într-un alt dosar în care DNA îl acuză de două infracţiuni de abuz în serviciu la Consiliul Judeţean Iaşi, din care una în formă continuată. Aveţi posibilitatea să faceţi o reparaţie morală faţă de ieşeni”, transmite liderul social-democraţilor ieşeni, Bogdan Cojocaru. 
 
Publicaţiile locale reporteris.ro şi 7est prezintă, luni, noi detalii din dosarul lui Costel Alexe, în care acesta este acuzat de procurorii DNA de luare de mită şi instigare la delapidare.
 
Potrivit dezvăluirilor jurnaliştilor ieşeni, produsele primite de la Combinatul Liberty Galaţi au ajuns la ferma familiei Alexe din Sculeni (Iaşi) prin intermediul unei asociaţii, Help People and Nature (HPN), al cărei preşedinte este Raluca Alexe, soţia demnitarului ieşean.
 
În aprilie 2020, Costel Alexe, pe atunci ministrul Mediului, i-a cerut o sponsorizare lui Ionel Borş, country-manager la Combinatul Liberty din Galaţi.
 
În 6 aprilie 2020, a avut loc o întâlnire Costel Alexe – Ionel Borş care a reprezentat ”geneza” acestui dosar de corupţie. Ulterior, Borş a fost audiat în două rânduri de DNA, în 3 septembrie 2020 şi 8 ianuarie 2021. 
 
Ionel Borş a declarat procurorilor DNA că la una dintre întâlnirile dintre el şi Costel Alexe, la Ministerul Mediului, Alexe i-a cerut să sponsorizeze o societate non-profit care vrea să facă o grădină zoologică. Alexe nu i-a spus cui aparţine, dar i-a prezentat lui Borş planşe ale unor construcţii (hambare, hale, alte înscrisuri ale fundaţiei). 
 
”Costel Alexe mi-a spus că «mă ocup de organizarea unei grădini cu păsări exotice» şi chiar mă va invita după ce va finaliza acel proiect. Convingerea mea a fost că Alexe este implicat în acel proiect. Faptul care mi-a creat convingerea era că avea acea cerere asupra sa şi chiar mi-a remis-o”, le-a spus Borş anchetatorilor.
 
Potrivit jurnaliştilor ieşeni, după această întrevedere, Borş a dat lista mai departe către Bogdan Grecu, directorul general al combinatului. Ulterior, între 8 şi 10 aprilie, Raluca Alexe (soţia ministrului), preşedintele asociaţiei Help People and Nature, le-a trimis responsabililor Liberty o prezentare a proiectului de la Sculeni.
 
Liberty Galaţi a dat familiei Alexe nouă tone de tablă în aprilie 2020, dar Costel Alexe, la o întâlnire ulterioară, a cerut mai multă tablă, şipcă şi ţeavă. În iunie au mai trimis 16 tone la Arcaland-Sculeni, se arată în articolul celor două publicaţii ieşene.
 
DNA s-a sesizat din oficiu, în 5 august 2020, iar în 3 septembrie Ionel Borş, country manager Liberty Galaţi, a fost audiat pentru prima dată de procurori. Tot în 3 septembrie, Nicoleta Fătu, şeful Departamentului Logistică al combinatului din Galaţi, a contactat-o pe Raluca Alexe, preşedintele asociaţiei HPN, pentru a încheia un contract de sponsorizare la produsele siderurgice care fuseseră livrate încă din vara anului 2020. 
 
Costel Alexe a divorţat formal în octombrie 2020, ca să scape de răspunderea penală.
 
În iunie 2022, fostul ministru al Mediului Costel Alexe a fost trimis în judecată de DNA în dosarul în care este acuzat de luare de mită şi instigare la delapidare. Alte şase persoane, între care fostul director general al unei firme cu activitatea în siderurgie, au fost deferite justiţiei în acest dosar.
 
Potrivit DNA, în 6 aprilie 2020, Costel Alexe, în calitate de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, mai multe produse din tablă (tablă cutată, ţeavă pătrată, ţeavă rectangulară şi rulouri de tablă) în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră şi la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deşeuri neconforme (haldă de zgură). Depozitul respectiv era unul dintre cele 68 de depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligaţiei asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede. Ca urmare, România trebuie să raporteze periodic situaţia depozitelor menţionate în cuprinsul hotărârii CJUE.
 
"Foloasele respective, în cantitate de 22 tone, ar fi fost primite în zilele de 23 aprilie 2020 şi 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăţi comerciale administrată de o persoană apropiată ministrului, inculpată în prezenta cauză. Valoarea foloaselor ar fi fost primite ca mită de fostul ministru cu acceptul directorului generalal societăţii respective, trimis în judecată în prezenta cauză, şi se ridică la suma de 99.956 lei, ce constă în contravaloarea produselor siderurgice, a manoperei şi a transportului", arăta DNA.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.