Preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză, Ion Ghizdeanu, a fost audiat, miercuri, de către comisiile parlamentare de buget, în privinţa rectificărilor bugetare efectuate de Guvernul Cioloş, el prezentând atribuţiile instituţiei pe care o conduce şi explicând că ea nu are atribuţii în cazul rectificărilor, ci face doar statistici.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ghizdeanu a vorbit, la începutul şedinţei, aproximativ 10 minute pe tema atribuţiilor instituţiei pe care o conduce, explicând că ea are, potrivit legii, competenţe în elaborarea bugetului de stat.

"Conform prevederilor legale, (...) prognozele de toamnă se folosesc pentru pregătirea bugetelor, care se depun până la data de 1 noiembrie. Există prevederi care spun că trebuie să fie prognoze actualizate şi după învestitura Guvernului trebuie să facem prognoze într-un interval de 25 de zile de la învestire", a spus Ghizdeanu.

El a explicat că instituţia nu are decât rol de elaborare a unor statistici generale, alături de Ministerul Finanţelor, în cazul rectificărilor bugetare, iar prognozele Comisiei nu sunt folosite în acest caz.

"Comisia Naţională de Prognoză intervine foarte mult şi are atribuţii multiple în ceea ce priveşte prognoza pentru proiectul de buget (...) Pe rectificarea bugetară şi rectificările din vară şi din iarnă, în general şi practic Comisia Naţională de Prognoză intervine pe de o parte prin prezentarea (...) unei sinteze cu principalele modificări din punct de vedere statistic. Noi facem sinteza statistică a realizărilor economice. În principiu, Comisia Naţională de Prognoză nu are în atribuţii, nu se folosesc foarte mult prognozele în rectificările bugetare", a afirmat el.

Cu toate acestea, parlamentarii au discutat mai bine de două ore cu şeful Comisiei de Prognoză pe tema atribuţiilor instituţiei şi pe tema atragerii fondurilor europene, ei adresând întrebări a căror răspunsuri veneau, adeseori, de la fostul ministru al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovoci. El le-a oferit în mai multe rânduri colegilor săi informaţii privind efectuarea prognozelor şi mecanismul pentru cheltuirea fondurilor structurale.

Până la finalul şedinţei, Ghizdeanu nu a putut oferi răspunsuri la o serie de întrebări care vizau activitatea guvernului Cioloş şi situaţia rectificărilor, explicând parlamentarilor din comisiile de buget că atribuţiile în acest sens le are doar Ministerul de Finanţe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.