Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP) Toni Greblă a explicat că a fost dată posibilitatea, în ordonanţa de urgenţă care comasează alegerilor europarlamentare cu cele locale din 9 iunie, aleşilor locali să migreze de la un partid la altul, fără a îşi pierde mandatul, deoarece „este vorba de un decalaj în iunie, atunci când se desfăşoară alegerile şi probabil începutul lunii octombrie, atunci când încep să fie constituite primele consilii locale, respectiv judeţene, iar consilierii validaţi, odată constituit Consiliul, să depună jurământul”. „Din această cauză s-a optat, este o decizie care a fost asumată în Guvern, pentru a da posibilitatea acestora să candideze în alegeri, altfel s-ar fi putu înţelege că li se restrânge dreptul de a candida, limitând doar la partidul care l-a desemnat acum patru ani de zile”, a mai explicat el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Este diferit pentru că s-a urmărit ca, pentru o perioadă limitată, de la data începerii perioadei electorale şi până la terminarea alegerilor, practic, având în vedere că există un decalaj până la constituirea noilor autorităţi alese, primarii, preşedinţii de consiliul judeţean, consilierii locali, consilierii judeţeni, dacă consideră că aşa este bine pentru bunul mers al lucrurilor să poată să candideze din partea altui competitor politic, fără să îşi piardă mandatul de ales local”, a explicat Toni Greblă, întrebat cu ce este diferită această ordonanţă de urgenţă care permite migraţia aleşilor locali la alte partide, fără să îşi piardă mandatul, de ordonanţa 55 similară de acum 10 ani care permite primarilor acelaşi lucru, vineri la finalul şedinţei Executivului.

El a mai argumentat că este posibilă această migrare politică de la un partid la altul doar pentru că e vorba de un decalaj în iunie, atunci când au loc alegerile şi probabil începutul lui octombrie, atunci când încep să fie constituite consiliile locale şi judeţene, iar consilierii validaţi depun jurământul.

„Această posibilitate de migrare politică de la un partid politic la altul este posibilă numai pentru că este vorba de un decalaj în iunie, atunci când se desfăşoară alegerile şi probabil începutul lunii octombrie, atunci când încep să fie constituite primele consilii locale, respectiv judeţene, iar consilierii validaţi, odată constituit Consiliul, să depună jurământul. Din această cauză s-a optat, este o decizie care a fost asumată în Guvern, pentru a da posibilitatea acestora să candideze în alegeri, altfel s-ar fi putu înţelege că li se restrânge dreptul de a candida, limitând doar la partidul care l-a desemnat acum patru ani de zile”, a completat Greblă.

OUG adoptată de Executiv prevede că „persoanele care, la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, deţin un mandat de ales local, se pot înscrie în orice partid politic pentru a candida din partea acestuia la alegerile autorităţilor administraţiei publice locale din data de 9 iunie 2024, fără să le înceteze, în condiţiile art. 160 alin. (1) lit. h), art. 193 alin. (2), respectiv art. 204 alin. (2) lit. j), după caz, din ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, mandatul deţinut, pe care îl pot exercita până la momentul intrării în exerciţiul mandatului autorităţilor administraţiei publice locale alese în anul 2024, în condiţiile prevăzute de art. 34”.

Totodată, „persoanele care au candidat în condiţiile alin. (1) şi care au fost declarate alese, pot fi validate, depun jurământul şi intră în exerciţiul mandatului, conform art. 34, sub condiţia apartenenţei acestora la partidul politic din partea căruia au candidat sau pe listele cărora au fost alese. (3) Procedura comunicării îndeplinirii condiţiei prevăzute la alin. (2) este cea prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările şi completările ulterioare”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.