Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit, luni, în şedinţe comune, pentru ca Guvernul să-şi angajeze răspunderea pe Legea bugetului de stat pentru 2020, pe Legea privind bugetul asigurărilor sociale şi pe legea care corectează prevederile OUG 114/2018. Premierul Ludovic Orban le-a cerut parlamentarilor să le facă românilor un cadou de Crăciun şi Anul Nou, respectiv bugetul pentru 2020. Premierul a precizat că ştie că a surprins pe multă lume cu această modalitate de adoptare a bugetului. Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a spus că nici măcar Guvernul Boc nu a reuşit un asemenea abuz asupra democraţiei, cum reuşeşte actualul Executiv, călcând în picioare Constituţia prin asumarea răspunderii pe legea bugetului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Simonis, despre asumarea răspunderii pe buget: Nici măcar Guvernul Boc, pe care îl copiaţi la virgulă, nu a reuşit un asemenea abuz asupra democraţiei. Călcaţi în picioare Constituţia

UPDATE - Şedinţa Parlamentului a fost reluată.

Ludovic Orban prezintă Legea bugetului pentru 2020 şi a explicat de ce a ales varianta angajării răspunderii.

”Vă propunem să facem un cadou românilor de Crăciun şi de Anul nou: bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale. Nu am înţeles de ce alte guverne, fără să aibă contrângere de timp, nu au adoptat proiectul bugetului în termenul legal”, a spus Orban.

Acesta a reiterat ideea că obiectivul său a fost, încă de la preluarea guvernării, de a avea bugetul de stat până la 31 decembrie.

”Vă mărturisesc că folosim în premieră o modalitate de adoptare a bugetului, procedura asumării răspunderii. Este o procedură reglementată de Constituţie şi care, spre deosebire de OUG, are foarte multe aspecte care o fac cu adevărat democratică. Sigur că poate am surprins pe mulţi cu această procedură pentru legea bugetului”, a mai afirmat premierul, care a precizat că au fost aprobate  foarte multe amendamente formulate de parlamentari individuali sau grupuri parlamentare.

”Dacă există formaţiuni politice care cred că Legea bugetului nu trebuie să intre în vigoare pot depune moţiune de cenzură. Nu în ultimul rând, există posibilitatea controlului de constituţionalitate”, a mai afirmat Orban.

”Trebuie să vă spun că nu este orice fel de buget. Venim după o perioadă în care au crescut cheltuielile, s-a ajuns la un deficit care depăşeşte 4,4% şi România trebuie să dea un semnal ferm de corectare a dezechilibrelor financiare.”, a continuat Orban.

Premierul a explicat că la rectificarea bugetară a trebuit să scoată din venituri 18 miliarde ”puse din burtă”.

”Au fost amânate raumburăsile de TVA, decontările pentru concedii medicale, maternale, întârziate plăţi, toate pentru a masca deficitul bugetar. Minciuna asta nu poate să continue. Am asigurat prin ordonanţa de rectificare revenirea la legalitate şi efectuarea plăţilor”, a mai precizat premierul.

Acesta a menţionat că bugetul este contruit pe o creştere economică de 4,1% şi o rată de inflaie de 3,1% şi un curs mediu de schimb 4,75 lei pentru un euro.

UPDATE - Întrucât Legea bugetului pentru 2020 nu este gata, amendamentele nefiind redactate, parlamentarii au luat o pauză. Şedinţa se va relua după ce Legea bugetului va fi finalizată, iar premierul o va prezenta în plenul Parlamentului. 

UPDATE - Al doilea proiect prezentat de premierul Ludovic Orban este cel pentru modificarea OUG 114/ 2018.

”Proiectul de lege stipulează corectarea prevederilor legate de domenul energectic, finaniciar-bancar, comunicaţiilor, domeniul fondurilor private de pensii. Priectul cuprinde o serie de măsuri în mai multe domenii de activitate, de la chestiuni legate de sporuri şi diferite tipuri de reglementări”, a afirmat premierul. 

Acesta a făcut referire la modificările aduse în domeniul energiei.

”După ce România trecuse la liberalizarea pieţie de energiei, OUG a revenit la preţul reglemantat pentru consumatorii vulnerabili, impunându-se producătorilor un preţ de vânzare. Revenirea la o piaţă liberă nu se va produce imedait de la 1 ianuarie, ci cu o perioadă de tranziţie, care să permită revenirea în bune condiţii la fixarea preţurilor pe piaţă. În perioada de tranziţie, ne-am asumat răspunderea să venim cu legislaţia care să reglementeze situaţia consumatorului vulnerabil”, a mai afirmat Ludovic Orban. 

De asemenea, premierul a anunţat că, în ceea ce priveşte Pilonul 2 de pensii, se abrogă prevederile care obligau adminsitrstori fondurilor de pensii să îşi majoreze capitalul.
 
”Nu aveau capacitatea să obţină resursele financiare pentru a face această majorare”, a declarat premierul. 
 
”În domeniul comunicaţiilor şi financiar bancar am abrogat prevenderile care au afectat pieţele şi companiile din domeniu”, a adăugat Orban, care a anunţat şi că a fost reglementată situaţia Fondului de Dezvoltare şi Investiţii.

UPDATEPremierul Ludovic Orban prezintă cele trei proiecte de lege în Parlament, inclusiv cu modificările decise în şedinţa de Guvern de luni. 

Prezentarea a început cu Legea asigurărilor sociale, în sală fiind prezenţi 240 de parlamentari. 

Marcel Ciolacu a precizat că timp de trei zile se poate depune moţiune de cenzură. 

Asumarea răspunderii pentru cele trei acte normative se face separat, în trei şedinţe diferite, conduse de preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD, Marcel Ciolacu. 

Anterior, Guvernul s-a reunit în şedinţă pentru discutarea amendamentelor pe care parlamentarii le-au depus la cele trei legi, în special la Legea bugetului.

Premierul Ludovic Orban a anunţat, miercuri, în şedinţa de Guvern, că a luat decizia angajării răspunderii pentru 3 proiecte de lege: Legea bugetului de stat, Legea bugetului asigurărilor sociale de stat şi legea de corectare a OUG 114.
Orban doreşte ca Legea bugetului să fie adoptată până la finalul anului, apreciind că aşa este normal.

”E o decizie responsabilă şi indispensabilă pentru a avea bugetul pe 2020 până la 31 decembrie”, a spus Orban.

Premierul a spus că este foarte dificil ca printr-o dezbatere normală în Parlament să se finalizeze bugetul de stat şi cel al asigurărilor de stat în termenul stabilit.

PSD a transmis, joi seară, că decizia asumării răspunderii pe Legea bugetului de stat pentru 2020 este cea mai nedemocratică decizie a unui guvern după 1989 şi susţin că ”PNL-iştii vor să adopte pe furiş bugetul ca să nu dea explicaţii despre cifrele umflate”.

Social-democraţii au anunţat că depun mai multe amendamente:

1. Creşterea pensiei minime, pe care PNL vrea să o îngheţe în 2020.

2. Creşterea salariilor din Învăţământ, conform prevederilor legale pe care PNL vrea să le abroge.

3. Asigurarea pragurilor minime de finanţare pentru comunităţile locale, pe care PNL vrea să le desfiinţeze, condamnând jumătate din populaţie la subfinanţare.

4. Asigurarea finanţării spitalelor, pe care PNL vrea să o taie cu aproape 40%.

Potrivit articolului 114 din Constituţie, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, este adoptată.

Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

În cazul în care Preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate, dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.