Şedinţa solemnă a Plenului Curţii Constituţionale pentru validarea alegerii lui Nicuşor Dan ca preşedinte al României se desfăşoară loc joi, de la ora 12.00, în prezenţa preşedintelui interimar Ilie Boloja şi a mai multor lideri politici.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Cele mai importante numiri pe care le va face viitorul preşedinte al României: premier, şefii serviciilor secrete, CCR, Justiţie

 

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

 

Ilie Bolojan şi Nicuşor Dan au sosi separat, fiind întâmpinaţi de preş3edintele Curţii Constituţionale, Marian Enache.

Validarea rezultatului alegerilor prezidenţiale din 18 mai are loc după ce Curtea Constituţională a respins cererea candidatuluio AUR George Simion de anulare a scrutinului.

Potrivit Legeii pentru alegerea preşedintelui Curtea Constituţională validează rezultatul scrutinului, asigură publicarea rezultatului alegerilor în mass-media şi în Monitorul Oficial al României şi validează rezultatul alegerilor pentru preşedintele ales.

Actul de validare se întocmeşte în 3 exemplare, dintre care unul rămâne la Curtea Constituţională, unul se prezintă Parlamentului pentru depunerea jurământului de către noul preşedinte,  iar al treilea i se înmânează acestuia.

Conform Constituţiei, candidatul a cărui alegere a fost validată depune în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, următorul jurământ: “Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.

Mandatul Preşedintelui României este de 5 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului. Nici o persoană nu poate îndeplini funcţia de Preşedinte al României decât pentru cel mult două mandate. Acestea pot fi şi succesive.

Preşedintele României îşi exercită mandatul până la depunerea jurământului de Preşedintele nou ales.

”Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării. Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate”, prevede Constituţia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.