Conacul Cantacuzino-Paşcanu din localitatea ieşeană Cepleniţa va fi reconstruit, a anunţat secretarul de stat în Ministerul Culturii, Liviu Brătescu, monumentul fiind într-o stare avansată de degradare. Totodată, el a acuzat faptul că reabilitarea obiectivelor de patrimoniu a fost ignorată de guvernările succesive ale PSD.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liviu Brătescu s-a aflat în cursul dimineţii de sâmbătă la Cepleniţa, unde a vizitat ruinele Conacului Cantacuzino-Paşcanu, monument construit la începutul secolului al XVII-lea de către familia vornicului Nestor Ureche, tatăl cronicarului Grigore Ureche.

Monumentul se află pe lista monumentelor istorice din judeţul Iaşi şi este într-o stare avansată de degradare.

„Am discutat cu directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Iaşi, Virgil Băbîi dar şi cu primarul comunei Cepleniţa şi am decis să găsim alături de experţii responsabili din Ministerul Culturii fondurile necesare demarării etapei de proiectare a reconstrucţiei Conacului. Primarul din Cepleniţa Dumitru Laiu a făcut deja toate demersurile care ţineau de Primărie, adică au fost realizate documentele cadastrale, iar conacul a fost trecut în inventarul public al Primăriei. Astfel, putem trece la o altă etapă pentru punerea în valoare a acestui obiectiv de patrimoniu. Întrucât starea de degradare este avansată, soluţia este reconstrucţia conacului, cu integrarea elementelor existente ale construcţiei originale“, a declarat secretarul de stat din Ministerul Culturii, Liviu Brătescu.

El a mai afirmat că “din păcate, cazul ruinelor Conacului Cantacuzino-Paşcanu nu este singular la nivelul ţării, iar chestiunea reabilitării obiectivelor de patrimoniu a fost complet ignorată de guvernările succesive PSD“.

Secretarul de stat de la Ministerul Culturii Liviu Brătescu a precizat că sub guvernările PSD, domeniul cultural “a cunoscut o perioadă de stagnare şi de degradare, iar ministerul a fost un tărâm al haosului şi delăsării“.

Senatorul USR de Iaşi Dan Lungu a atras atenţia în urmă cu câteva zile cu privire la starea deplorabilă în care se află monumentul Cantacuzino-Paşcanu din Cepleniţa, el invocând dezinteresul autorităţilor, dar şi faptul că localnicii ar fura de acolo piatră şi cărămidă.

Senatorul Dan Lungu a adresat şi o interpelare către ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu privind starea monumentului.

Totodată, pe Facebook există un grup, cu peste 200 de membri, intitulat „Conacul Cantacuzino-Paşcanu trebuie reconstituit“.

În perioada comunistă monumentul a intrat în proprietatea statului, iar în anul 1984 conacul a fost afectat grav de un incendiu.

Primăria Cepleniţa a precizat în repetate rânduri că nu dispune de fonduri pentru reabilitarea monumentului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.