Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a afirmat, joi seară, că la nivelul NATO se discută zilnic despre atacul Rusiei asupra Ucraina, iar Alianţa are ”o imagine extrem de clară cu tot ce se întâmplă”. În ceea ce priveşte căderea unor bucăţi de drone pe teritoriul României, Geoană a afirmat că ”dacă este ceva serios, ştim cu anticipaţie” şi a apreciat că România a reacţionat ”conform manualului”, trimiţând avioane de luptă în zonă.
Întrebat dacă la nivelul NATO se discută despre atacurile ruseşti, Mircea Geoană a răspuns că NATO are o imagine ”clară şi în profunzime” în privinţa conflictului dintre Rusia şi Ucraina.
”O, da. Este este ceea ce facem practic de zi şi avem o imagine extrem de clară cu tot ce se întâmplă. Avem o imagine clară şi în profunzime, ştim ce pleacă, de unde pleacă şi către ce destinaţii pleacă. E adevărat că ruşii au început să folosească metode mai elaborate de atacare a ţintelor ucrainene. Acum atacă din trei direcţii, atacă şi pe trei nivelul de altitudine, drone, înălţime mică şi înălţime mare tocmai pentru a pentru a debusola sistemul anti-rachetă pe care ucrainenii îl au. S-au întâmplat incidente şi resturi de done la noi, o incursiune de un minut şi ceva pe teritorul polonez, o rachetă rusească care de fapt ocolea ca să lovească dinspre vest tot în Ucraina. Şi de aceea suntem extrem-extrem de atenţi pentru a vedea ce este un eventual atac deliberat împotriva noastră, care e altă altă categorie şi ce sunt elemente de natură mai degrabă incidentală, pe care evident le măsurăm şi vedem ce se întâmplă cu ele. Ceea ce facem zi de zi încercăm să întărim sistemul de apărare antibalistic, aerian”, a declarat Geoană la Digi24, joi seară.
11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank
Secretarul general adjunct al NATO a mai afirmat că România a reacţionat ”conform manualului”, după ce bucăţi din dronele ruseşti au ajuns pe teritoriul ţării noastre.
”România a reacţionat, conform manualului, a ridicat două F-16 în contact cu noi, contact cu centrele noastre, în contact cu comandantul suprem aliat. Iar pe zona aceasta care este mai vulnerabilă, pentru că e atât de aproape de porturile ucrainiene, avem o operaţiune specială a NATO împreună cu România, care este prelungită la fiecare şase luni de zile şi care, fără să intrăm în detalii, au elemente specifice de a proteja această zonă în care proximitatea porturilor ucraniane”, a afirmat Geoană.
Îmtrebat, de asemenea, de ce NATO nu distruge chiar şi aceste fragmente de drone, Geoană a precizat că ”nu putem garanta şi nimeni nu poate garanta că orice incident de acest gen poate fi eliminat complet”, a răspuns Geoană.
”Vom ajunge şi acolo. Dar la ora asta, ca s-o spunem aşa cum trebuie, mai este încă încă mult de muncă şi încă o dată . Deci, dacă e ceva serios care vrea să atingă ceva serios pe teritoriul aliat, în România sau în altă parte, ştim, ne luăm măsuri şi noi ridicăm, nu doar ce se vede din România şi noi avem pe toate altitudinile şi noi avem ţintele noastre şi noi suntem pregătiţi. Suntem extrem de bine pregătiţi pentru chestiunea aceasta, dar nu pot să spun şi nu putem garanta şi nimeni nu poate garanta că orice incident de acest gen poate fi eliminat complet. Ceea ce trebuie să fim totuşi atenţi este că este o anumită ciclicitate a acestor atacuri. Portuile ucrainiene vizavi de cereale şi sper să fim şi noi pregătiţi, nu doar pentru apărarea antirachetă, o facem, dar şi pe logistică pe evenimente de anul trecut. Mai ţineţi minte cât de mare a fost presiunea? Sper ca investiţiile din danele de mărire a Portului Constanţa să continue. Avem nevoie de de logistică mai bună. Avem nevoie să continuăm să lucrăm cu bulgarii pentru dragarea Dunării, pentru că a draga Dunărea înseamnă comerţ pe Dunăre, înseamnă Canalul Dunăre-Marea Neagră, care se revitalizează”, a declarat Mircea Geoană.
MApN anunţă că, în urma cărutărilor începute miercuri, după atacuri cu drone ale forţelor ruse în Ucraina, lângă graniţa cu România, au fost identificate resturi de la o dronă de provenienţă rusească de tip Geran1/2, în apropierea localităţii Plauru, din judeţul Tulcea.
În ceea ce priveşte incidentul de joi noaptea, când au avut loc noi atacuri în partea ucraineană a frontierei, începând cu ora 1.32, două aeronave F-18 ale Forţelor Aeriene Finlandeze au decolat din Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu şi au revenit în bază în jurul orei 3.25. Şi de această dată au loc cercetări în teren.
Însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost convocat joi la MAE după ce fragmente de dronă de provenienţă rusească au căzut pe teritoriul României, în judeţul Tulcea.
NATO a transmis că nu vede în acest incident niciun semn al vreunui atac intenţionat al Moscovei asupra teritoriului Alianţei, un comentariu pe care l-a mai făcut şi în alte ocazii similare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.