Deputatul Sebastian Ghiţă a declarat, marţi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, că nu îl cunoaşte pe Tony Blair şi nu a plătit nici pentru vizita fostului premier britanic în România, nici pentru a fi pus pe listele PSD. Declaraţia vine după ce fostul premier Victor Ponta a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, de către procurorii DNA, pentru că ar fi primit 220.000 de euro de la un om de afaceri pentru a organiza vizita unei personalităţi politice străine, iar în schimbul banilor l-ar fi desemnat pe omul de afaceri drept candidat pe listele PSD.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Nu-l cunosc pe domnul Tony Blair, nu am plătit pentru vizita sa în Romania. Nu am plătit pentru a fi numit pe listele PSD. Este o acuzaţie extrem de gravă. De mâine, orice preşedinte de partid poate fi acuzat că a pus pe listă sau a confirmat pe listă un anume candidat. Nu i-am cerut lui Victor Ponta să mă sprijine pentru alegerile parlamentare din 2012. Pretind că până acum am reuşit să arăt la societate că în viaţă sunt capabil să dezvolt lucruri, să construiesc", a spus Sebastian Ghiţă.

Întrebat dacă va mai candida la parlamentare, Sebastian Ghiţă a spus că încă nu s-a hotărât, dar că participă la "acest proiect PRU, mă suprinde să văd că astăzi o instituţie a statului pare că începe să blocheze un astfel de proiect politic”.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

"Două lucruri mă surprind în mod serios. În primul rând tăcerea şi răbdarea partidelor şi a Parlamentului în faţa ideii că articolul 30 din Constituţie poate fi încălcat cu uşurinţă într-o Românie pe care o cerem democratică. Scrie acolo foarte clar că oricare dintre noi are dreptul la liberă gândire şi la liberă exprimare. Mâine-poimâine o să vedem că jumătate plus unu din membrii Parlamentului primesc control judiciar şi nu se mai pot exprima pe o lege sau pe o procedură. În momentul ăla ce ţară, ce democraţie mai avem, când unui om nu-i dai voie să plece. Şi mai este ceva care mă deranjează tare. Auzindu-i pe părinţii mei pe vremea lui Ceauşescu cum cereau voie de la Securitate ca să plece din ţară, aşa am ajuns să mă simt şi eu. Să merg şi să cer voie de la Securitate să plec din ţară. Şi chestia asta nu-mi place. Mi-e dor de o viaţă normală şi de un trai civilizat", a spus Ghiţă.

Întrebat dacă a dat bani Partidului Social Democrat, Sebastian Ghiţă a răspuns că nu a dat niciodată bani partidului, în afară de limitele legale, care se publică în Monitorul Oficial.

"Oricât de mult voi fi pus să tac, oricâte astfel de proceduri mi se vor arunca în cârcă mie, lui Ponta sau altora, trebuie să ştim că la sfârşit suntem cetăţeni. Şi procurorii trebuie să înţeleagă că e dreptul nostru să ne luptăm pentru libertate. (...) Iar eu sunt dator nu doar ca om, ci ca român şi ca parlamentar să spun acest lucru: că ne apropiem de momentul în care în ţara asta nu mai avem libertate", a adăugat Ghiţă.

Deputatul a fost prezent la instanţa supremă, la procesul în care este acuzat că i-ar fi dat mită un imobil fostului primar al Ploieştiului Iulian Bădescu, pentru finanţarea echipei de baschet ASESOFT de către primărie. În cadrul termenului de marţi au fost audiaţi trei martori propuşi de Ghiţă, care au susţinut că omul de afaceri nu a avut nicio implicare în transferurile de bani de la Consiliul Local la clubul sportiv.

Fostul premier Victor Ponta a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, de către procurorii DNA, sub acuzaţiile de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi complicitate la infracţiunea de spălare de bani. Ponta ar fi primit 220.000 de euro de la un om de afaceri pentru a organiza vizita unei personalităţi politice străine, iar în schimbul banilor l-ar fi desemnat pe omul de afaceri drept candidat pe listele PSD.

DNA susţine că vizita fostului lider străin a fost organizată prin intermediul unei organizaţii nonprofit, iar plata celor 220.000 de euro s-a făcut prin interpuşi.

"Pentru a crea aparenţa că vizita fostului lider străin în România nu are loc la iniţiativa partidului, s-a stabilit ca întreaga activitate să fie organizată prin intermediul unei organizaţii nonprofit şi apolitice, care să inducă ideea în rândul opiniei publice că întâlnirea persoanei publice străine cu Ponta Victor Viorel ar fi avut loc la iniţiativa celui dintâi. În acest scop, Ponta Victor Viorel împreună cu omul de afaceri i-au solicitat reprezentantului organizaţiei nonprofit să găsească o modalitate prin care politicianul străin să fie chemat în România fără să fie cunoscut faptul că iniţiativa îi aparţinea lui Ponta Victor Viorel, iar plata ocazionată de organizarea acestui eveniment să fie suportată de omul de afaceri prin intermediul unei societăţi comerciale controlate prin persoane interpuse.
În acest sens, pentru a disimula originea ilicită a sumei de 220.000 de euro, inculpatul Ponta Victor Viorel a acceptat, în conivenţă cu omul de afaceri, încheierea succesivă a două contracte", precizează procurorii.

Pe timpul controlului judiciar, Victor Ponta trebuie să să se prezinte la sediul DNA - Serviciul Teritorial Ploieşti sau la sediile instanţelor de judecată, ori de câte ori este chemat, să informeze de îndată organele judiciare cu privire la schimbarea locuinţei, să  se prezinte la Poliţia Capitalei - Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.

De asemenea, Ponta nu are voie să părăsească ţara, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului/judecătorului competent, să nu se apropie de alte persoane menţionate în ordonanţă şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale.

Fostul premier nu are voie nici să facă declaraţii în mass-media referitoare la obiectul cauzei sau aprecieri la adresa procurorilor care instrumentează cauza, la celelalte persoane cercetate în cauză, precum şi la martorii audiaţi.

Deputatul Sebastian Ghiţă a declarat, marţi, că în dosarul în care a fost citat, alături de fostul premier Victor Ponta, la DNA Ploieşti, este cercetat modul în care fostului premier britanic Tony Blair i s-a acordat, în România, titlul de Doctor Honoris Causa.

"Nu vreau să vă spun cum mă simt cu al patrulea sau al cincilea dosar. Toate activităţile mele din ultimii 15 ani fuseseră prinse într-un dosar. Faptul că acum vin în cascadă noi şi noi dosare nu mi se pare normal. Am fost citat la DNA Ploieşti pentru astăzi (marţi, n.r), dar acum sunt la Înalta Curte şi nu pot pleca. Este vorba despre un nou dosar, din ce am înţeles eu este vorba de întâlnirea din 2011 dintre ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, domnul Tony Blair, domnul Mihai Răzvan Ungureanu şi de acordarea titlului de Doctor Honoris Causa domnului Tony Blair. Cred că acum cei de la DNA Ploiesti investighează problema Tony Blair", a spus Sebastian Ghiţă.

El a precizat că procurorii nu i-au comunicat ce calitate are în noul dosar şi a spus, ironic, că speră ca anchetatorii să nu îl întrebe despre întâlnirea din Africa de Sud dintre Victor Ponta, Tony Blair şi Barack Obama.

"Nu ştiu toate acuzaţiile. Totuşi, ştiu că în acest dosar este vehiculat şi numele fostului prim-ministru al Marii Britanii, Tony Blair. Când m-au sunat procurorii, nu mi-au spus ce calitate am. La felul în care fac ei dosare sper să nu mă întrebe despre întâlnirea din Africa de Sud dintre Ponta, Blair şi Obama", a adăugat Ghiţă.

Fostul premier britanic Tony Blair s-a aflat la Bucureşti în martie 2012, în calitate de speaker la conferinţa cu tema "Viitorul Europei în noua ordine globală", organizată în 26 martie de Fundaţia Multimedia pentru Democraţie Locală. De altfel, presa relata la acel moment că directorul fundaţiei era Bogdan Teodorescu şi că evenimentul a fost organizat la puţin timp după ce acesta bătuse palma cu PSD pentru acordarea de consultanţă politică. Conform Registrului fundaţiilor, în prezent fundaţia îl are ca director pe Dan Sultănescu.

Cu ocazia prezenţei la conferinţă, Blair a avut întrevederi la sediul PSD cu preşedintele de atunci al partidului Victor Ponta, iar la sediul Guvernului, cu premierul de atunci Mihai Răzvan Ungureanu.

La acel moment au existat numeroase relatări privind onorariile percepute de fostul premier Tony Blair, fiind considerat unul dintre cei mai mai scumpi speakeri din lume.

În iunie 2015 Telegraph scria că Blair acordă consultanţă României pentru înfiinţarea unei "delivery unit" în baza unui contract prin Banca Mondială în valoare de 1,1 milioane de lire, care expira în decembrie 2015.

Banca Mondială a precizat ca firma lui Blair a dovedit "o înţelegere clară a provocărilor privind implementarea proiectului" şi a oferit "cel mai competitiv preţ" dintre cele cinci oferte depuse.

O purtătoare de cuvânt a lui Blair a afirmat atunci că activitatea a fost "non profit".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.