Senatorul liberal Vlad Pufu solicită Primăriei Buzău introducerea în pieţele din oraş a testelor rapide pentru depistarea produselor neconforme scoase la vânzare, după ce poliţia a identificat la finele săptămânii trecute doi legumicultori din judeţ care foloseau substanţe toxice pentru coacerea mai rapidă a legumelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”În ultimii ani, românii au înţeles că legumele şi fructele autohtone sunt mai sănătoase. Tendinţele de pe piaţă arată că numărul celor care aleg produse autohtone este în creştere. Sunt însă ele cu adevărat sănătoase? Este o întrebare legitimă, care apare după ce, recent, poliţia a descoperit doi legumicultori din Glodeanu Sărat, bazin de tradiţie din judeţul Buzău, că foloseau substanţe toxice, interzise în România, pentru o dezvoltare mai rapidă a legumelor. Sunt prea puţine probe prelevate în pieţe, iar pentru cele care ajung în laboratoare, rezultatele analizelor vin prea târziu, când produsele sunt consumate demult de cumpărători. Nu au existat, până acum, probe care să indice depăşiri ale valorilor maxime admise. Dar de ce să nu prevenim şi să testăm mai mult?”, se arată în textul unei petiţii online postată pe Facebook de senatorul buzoian Vlad Pufu, care îndeamnă cât mai mulţi buzoieni să voteze pentru implementarea acestor măsuri de protecţie.
Senatorul liberal mai spune că Primăria, ca administrator al pieţelor din municipiu, ar trebui să introducă acest tip de testare pentru a depista cât mai rapid fructele şi legumele neconforme, atât pentru protejarea sănătăţii buzoienilor, cât şi pentru a-I descuraja pe cei care folosesc astfel de practice să mai aducă la vânzare produse periculoase pentru sănătatea consumatorilor.
„Este nevoie ca Primăria Buzău să introducă teste rapide pentru depistarea produselor neconforme din pieţe! Este o măsură esenţială pentru protejarea sănătăţii buzoienilor, care elimină, în acelaşi timp, şi suspiciunile ce pot plana asupra producătorilor oneşti, care nu folosesc substanţe periculoase pentru creşterea producţiilor. În acelaşi timp, i-ar descuraja pe cei care folosesc asemenea substanţe să o mai facă. Aceste teste pot depista în doar câteva minute dacă există suspiciuni privind depăşirea nivelului maxim admis de substanţe nocive într-o legumă sau un fruct. Ulterior, probele vor fi trimise la laborator pentru o analiză amănunţită. Dar folosirea testelor rapide poate stopa vânzarea unui produs suspect către consumatori, până la confirmarea sau infirmarea prezenţei unor factori toxici prin analize, protejându-le, astfel, sănătatea”, mai scrie în textul petiţiei lansate de senatorul buzoian liberal.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.