Magistraţii Curţii de Apel Galaţi au decis, marţi, să caseze decizia Triunalului Vrancea referitoare la suspendarea bugetului municipiului Focşani şi au trimis dosarul spre rejudecare. În acest context, primarul Cristi Misăilă anunţă că a dispus efectuarea tuturor plăţilor restante, dar atrage atenţia în continuare că există zone cu finanţare critică. Preşedintele PNL Vrancea, Cătălin Toma, îi cere primarului să renunţe la populism.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Curtea de Apel Galaţi s-a pronuţat, marţi, cu privire la procesul care vizează suspendarea bugetului municipiului Focşani.

Sindicatul funcţionarilor din Primăria Focşani a fost cel care a început procesul, la Tribunalul Vrancea, susţinând că bugetul este ilegal. Magistraţii au admis cererea şi au dispus suspendarea executării Hotărârii Consiliului Local privind aprobarea bugetului general al municipiului pe anul 2021. Acest lucru a dus la blocarea completă a bugetului, timp de mai bine de o lună neputând fi făcută nicio plată.

Consiliul Local Focşani a făcut recurs la decizia Tribunalului Vrancea.  

”Admite recursul. Casează sentinţa recurată. În rejudecare, respinge cererea de suspendare ca nefondată. Definitivă. Pronunţată, astăzi, 27.07.2021, soluţia urmând a fi pusă la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei”, se arată în minuta şedinţei.

"Judecătorii Curţii de Apel Galaţi au decis: bugetul municipiului Focşani este legal, iar blocarea bugetului de către primarul Cristi Valentin Misăilă şi sindicalişti s-a dovedit a fi o acţiune fără sens, împotriva focşănenilor! (…) Îi cerem public să lase populismele, să achite salariile personalului, indemnizaţiile asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap, să încheie contractele cu furnizorii de utilităţi şi să termine cu toate tertipurile politice pe care le-a aplicat în detrimentul cetăţenilor în ultimele luni. Cristi Misăilă trebuie să înţeleagă faptul că este în slujba focşănenilor, nu a PSD Vrancea”, a transmis liderul liberalilor vrânceni, Cătălin Toma.

La rândul său, primarul Focşaniului, Cristi Misăilă, anunţă că a dispus efectuarea plăţilor şi respinge acuzaţiile potrivit căror ar fi blocat bugetul.

"Acest buget a devenit cât de cât funcţional tot în urma adoptării propunerilor făcute de mine, întrucât în perioada 10 mai-18 iunie 2021 bugetul măcelărit de majoritatea din Consiliul Local nu a putut nici măcar să fie introdus în sistemul naţional de raportare Forexebug a Ministerului de Finanţe (…) Am dispus în regim de urgenţă plata tuturor obligaţiilor bugetare restante (furnizorii de utilităţi, prestatorii de servicii, executanţii lucrărilor de investiţii, indemnizaţii ajutoare sociale, burse, salarii etc)”, a transmis Cristi Misăilă, într-un comunicat de presă.

Primarul susţine că mai există zone cu deficit bugetar.

”Atrag atenţia că suntem încă pe avarie sau cu alocări de zero lei la o serie de capitole bugetare, neputând funcţiona în mai multe domenii precum întreţinerea spaţiilor verzi din oraş, cu tot ceea ce înseamnă acest serviciu, inclusiv dezinsecţia zonelor verzi şi tratamentul copacilor, dar şi asigurarea unor servicii elementare de funcţionare din Primărie – hârtie, toner, abonamente telefoane şi internet ori programe antivirus. De asemenea, fondul de salarii este asigurat pentru 2 luni, iar într-una dintre instituţiile subordonate nici măcar pentru această lună”, mai arată primarul.

În 25 mai, bugetul local al municipiului Focşani a fost declarat invalid de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vrancea, primarul Cristi Misăilă acuzând majoritatea PNL-USR PLUS că a propus amendamente ilegale. 

În replică, Ministerul Finanţelor a precizat că invalidarea bugetului local al municipiului Focşani s-a produs din cauza erorilor făcute de către ordonatorul de credit la întocmirea şi introducerea acestuia în Sistemul informatic al ministerului.

La rândul său, primarul Cristi MIsăilă a transmis din nou că ”afirmaţiile sunt mincinoase şi au ca scop manipularea opiniei publice”, acuzându-l pe Alexandru Nazare, ministrul finanţelor de la acel moment, că ar fi răspuns unei comenzi politice. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.