Guvernul anunţă joi că va transfera aproximativ 25,5 milioane de euro pentru demararea implementării proiectelor în domenii strategice, precum educaţie şi îmbunătăţirea serviciilor de utilitate publică, parte din ajutorul financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro prevăzut în acordul bilateral de asistenţă tehnică şi financiară. Prin cele 57 de proiecte investiţionale prevăzute în proiectul ”Satul European”, se va asigura creşterea accesului la servicii îmbunătăţite de apă şi canalizare a peste 95.000 de persoane. De asemenea, vor fi dotate 135 de instituţii de învăţământ secundar, cu echipamente de laborator pentru cabinetele de fizică, chimie şi biologie şi vor fi achiziţionate 125 de microbuze şi 14 autobuze şcolare, special amenajate pentru transportul copiilor cu dizabilităţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat oficial al Executivului, a doua reuniune a Comitetului de Coordonare pentru Managementul Acordului de asistenţă bilaterală România – Republica Moldova a avut loc ieri, la Palatul Victoria, sub coordonarea şefului Cancelariei Prim-Ministrului, Mircea Abrudean.

La această reuniune au participat reprezentaţii ministerelor de linie, în calitate de operatori de program, în vederea aprobării propunerilor de proiecte transmise de către Cancelaria de Stat a Republicii Moldova. Având în vedere rolul constant al României în sprijinirea dezvoltării Republicii Moldova şi de factor de stabilitate şi dezvoltare regională, conform notelor-concept aprobate, vor fi transferaţi aproximativ 25,5 milioane de euro pentru demararea implementării proiectelor în domenii strategice, precum educaţie şi îmbunătăţirea serviciilor de utilitate publică, parte din ajutorul financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro prevăzut în acordul bilateral de asistenţă tehnică şi financiară, anunţă Guvernul.

Astfel, prin cele 57 de proiecte investiţionale prevăzute în proiectul ”Satul European”, se va asigura creşterea accesului la servicii îmbunătăţite de apă şi canalizare a peste 95.000 de persoane. Totodată, pentru asigurarea unui proces educaţional de calitate, vor fi dotate 135 de instituţii de învăţământ secundar, cu echipamente de laborator pentru cabinetele de fizică, chimie şi biologie.

În plus, vor fi achiziţionate 125 de microbuze şi 14 autobuze şcolare, special amenajate pentru transportul copiilor cu dizabilităţi. Comitetul de coordonare se întruneşte periodic, pentru monitorizarea implementării proiectelor, cât şi pentru aprobarea unor noi propuneri venite din partea Cancelariei de Stat a Republicii Moldova.

În data de 11 februarie 2022, a fost semnat de către prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, şi prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavriluţă, Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova. Perioada de implementare este de 7 ani de la intrarea în vigoare a Acordului.

Pentru finalizarea proiectelor şi activităţilor aflate în derulare, în vederea asigurării absorbţiei complete de către Republica Moldova a fondurilor puse la dispoziţie de către Guvernul României, implementarea Acordului poate fi prelungită pentru o perioadă de maximum 3 ani.

Proiectele propuse în cadrul Acordului vor contribui la: a) intensificarea cooperării între România şi Republica Moldova şi dezvoltarea Parteneriatului strategic bilateral; b) racordarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană prin intermediul României; c) promovarea procesului de reforme în spirit european în Republica Moldova; d) susţinerea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova; e) impulsionarea dezvoltării Republicii Moldova şi reducerea disparităţilor economice şi sociale în Republica Moldova; f) creşterea rezilienţei Republicii Moldova la factorii destabilizatori.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.