Guvernul va compensa cu sume suplimentare din bugetul de stat scăderea veniturilor bugetelor locale, în urma diminuării impozitului pe venit de la 16 la 10%, a anunţat primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, la finalul întâlnirii reprezentanţilor Asociaţiei Municipiilor din România cu premierul Mihai Tudose, la discuţiile de la Palatul Victoria luând parte şi liderul PSD, Liviu Dragnea. Negoiţă a precizat că măsurile fiscale anunţate vor intra la adoptare în şedinţa de miercuri a Guvernului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Am plecat de la o concluzie realistă - că scăderea impozitului pe venit afectează bugetele locale şi sunt de acord şi reprezentanţii Guvernului. Am convenit că vom avea măsuri în compensare pentru anul 2018, astfel că nu vor scădea veniturile", a declarat Robert Negoiţă, preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, la finalul discuţiilor de la Guvern, care au durat aproximativ două ore şi jumătate.

El a susţinut că primarii au primit asigurări că prin aceste compensări veniturile la bugetele locale nu vor fi mai mici, în 2018, faţă de acest an.

"Am mai convenit ca în prima jumătate a anului viitor să ne întâlnim din nou şi să facem o analiză. În evaluarea dânşilor, vor creşte veniturile la bugetele locale, dar nu putem şti (...) În măsura în care lucrurile vor suferi schimbări faţă de ceea ce s-a previzionat, vom încerca să gasim soluţii", a mai spus Robert Negoiţă.

Întrebat dacă măsurile fiscale anunţate de Guvern vor intra la adoptare în şedinţa de miercuri a Cabinetului Tudose, Negoiţă a răspuns: "În principiu, da".

Primarul Aradului, după întâlnirea de la Guvern: Toată lumea se îndoieşte de rezolvarea problemelor 100% prin compensarea de la Guvern

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a declarat, marţi, la finalul întâlnirii pe care reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor au avut-o cu premierul Mihai Tudose, că toată lumea se îndoieşte de rezolvarea 100% a problemelor prin compensarea pe care Guvernul s-a angajat să o dea administraţiilor locale, dar efectele se vor vedea abia peste şase luni, când va fi făcută o evaluare clară. El a mai spus că, odată cu scăderea impozitului, bugetul Aradului va pierde opt milioane de euro anual.

"Noi am solicitat creşterea cotei din impozitul pe venit până la 60 la sută, calculând necesitatea de a compensa această pierdere. Guvernul a venit cu sume pentru compensare (...) Am încercat să explicăm că avem proiecte în derulare şi am ajuns la aceată cifră de 43 de sută şi dorinţa de compensare să nu diminueze din ceea ce înseamn[ excedentul unei primării pentru că acel excedent înseamnă dezvoltare. Putem spune că am căzut de acord ca în primăvara anului viitor să facem o analiză mult mai clară a acestor efecte, ceea ce confirmă că toată lumea se îndoieşte de rezolvarea sută la sută a problemei, dar sperăm ca dezvoltarea pe care o produc administraţiile locale să nu fie neglijată în întreaga ţară. Atunci când vorbeşti de dezvoltarea României, vorbeşti de dezvoltarea acestor comunităţi. Suntem în etapa de a vederea aceste afecte doar peste 6 luni. Bugetele din ceea ce înseamnă impozite pe venit vor scădea, în funcţie de localitate, între 22 şi 33 la sută. O să vedem o formă de compensare în 2018 şi vom vedea efectul acestei legi", a declarat Falcă.

El a spus că primarii au reuşit să demonstreze, "cu pixul în mână", că bugetele locale pierd bani pentru dezvoltare.

"În acelaşi timp, există o dorinţă de echilibrare a dezvoltării, iar municipiile pe care se dezvoltă vor pierde din venituri pentru ca acestea să meargă, prin compensare spre localităţi care nu au această dezvoltare. E foarte greu pentru cei care muncesc, sunt harnici, se dezvoltă, să se trezească că nu mai au bani. Mi-e greu să mă duc la Arad să le spun – ştiţi, trebuie să tăiem din proiecte, ne-am dezvoltat prea repede, am gândit proiecte prea repede, trebuie să dăm mai departe bani", a mai afirmat primarul Aradului.

Întrebat ce a transmis liderul PSD, Liviu Dragnea, care a luat parte la întâlnire, Falcă a spus că acesta le-a transmis primarilor să aibă încredere şi că anul viitor, în primăvară, vor fi făcute calcule.

Reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor din România sunt nemulţumiţi de măsurile fiscale anunţate de Guvern, afirmând că, odată cu scăderea impozitului pe venit, se vor reduce şi sumele încasate la bugetele locale. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, spunea că pachetul de modificări fiscale trebuie revizuit, pentru că nu va aduce lucruri bune pentru administraţiile locale, ci, dimpotrivă, "ar fi o lovitură foarte mare pentru toate comunităţile".

"Am transmis şi în cadrul şedinţei AMR faptul că pentru toate primăriile de municipii, nu doar pentru Primăria Municipiului Bucureşti, acest pachet de modificări fiscale nu va aduce lucruri bune, ci din contră. Dimpotrivă, pentru că vor fi bani mai puţini la buget pentru investiţii, ar fi o lovitură foarte mare pentru toate comunităţile", declara Firea.

Preşedintele Klaus Iohannis, aflat, luni seară, la Gala Asociaţiei Municipiilor din România, le-a spus primarilor că în aceste zile se încearcă schimbarea întregii baze a Codului Fiscal fără ca aceste lucruri să fie discutate în detaliu cu autorităţile locale şi că speră ca ei săi îi convingă pe guvernanţi că lucrurile pot fi rezolvate şi mai bine.

"Vă spun, cât de poate de direct, că administraţia publică are nevoie de o schimbare consistentă de paradigmă, bazată pe o viziune pe termen lung, care să nu mai sufere întreruperi determinate de, recunoaştem, cam frecventa schimbare a guvernanţilor. Dintre urgenţe, descentralizarea este, după părerea mea, de departe una dintre priorităţile momentului. Acest proces a devenit de-a lungul timpului, un subiect îndelung dezbătut şi menţionat, însă el nu a fost pus în practică din cauza, probabil, a superficialităţii cu care a fost tratat. Iar zilele acestea trăim iarăşi unul dintre acele momente când se încearcă schimbarea întregii baze a Codului Fiscal fără ca aceste lucruri să fie, în detaliu discutate, de exemplu, cu dumneavoastră. Sper să reuşiţi să convingeţi guvernanţii că lucrurile pot fi rezolvate şi mai bine", le-a spus preşedintele reprezentanţilor administraţiei locale prezenţi la Gala Asociaţiei Municipiilor din România.

Tot luni, preşedintele Klaus Iohannis a spus că este total inoportun ca data de implementare a acestor măsuri fiscale să fie 1 ianuarie 2018 şi că "minim, minimorum" s-ar impune o amânare semnificativă şi un studiu foarte bine fundamentat. El a afirmat că nu a mai avut discuţii cu premierul Mihai Tudose, dar că faptul că toată lumea este împotriva acestor modificări fiscale ar trebui să dea de gândit oricui.

Şedinţa extraordinară a Guvernului pentru adoptarea noilor prevederi fiscale, programată iniţial vineri şi amânată pentru luni, nu a mai avut loc ieri. Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a declarat, însă, că a avut o discuţie cu premierul Mihai Tudose şi cu liderul PSD Liviu Dragnea, iar ordonanţa de urgenţă privind noile măsuri fiscale va intra miercuri în şedinţa de Guvern.

”Se poate aplica Legea salarizării fără niciun fel de probleme. În momentul în care a fost gândit transferul contribuţiilor ca măsură în programul de guvernare a fost luat în calcul tot ansamblul măsurilor fiscale şi nu va fi niciun efect negativ asupra legii salarizării”, a susţinut Mişa.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.