Fostul ministru al Justiţiei, Robert Cazanciuc, autorul legii cunoscute sub numele „Legea Anastasia”, act normativ care prevede că persoanele fără permis sau şoferii băuţi sau drogaţi care provoacă accidente mortale nu mai pot fi condamnaţi la închisoare cu suspendare, ci doar cu executare, afirmă că statisticile oficiale arată că jumătate dintre dosarele penale din România vizează infracţiuni legate de Codul Rutier. El spune că legea care prevede condamnarea şoferilor care conduc drogaţi are acelaşi model ca şi Legea Anastasia

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Suntem de şase ani de zile pe primul loc la numărul de morţi. Mă uitam în bilanţul Ministerului Public, în momentul de faţă aproape jumătate dintre dosarele penale din România se referă la infracţiuni rutiere. Pur şi simplu nu se mai poate! Am fost, cumva, surprins de amploarea dezbaterilor după promulgarea legii de către preşedintele României. Asta mi-a arătat că venea pe o nevoie reală, oamenii simţeau nevoia să se facă ceva şi legea Anastasia a fost cumva o formă de răspuns la această nevoie a oamenilor, care nu era de conjunctură, ci era pur şi simplu de ani de zile. Cea ce a fost la 2 Mai a arătat că într-adevăr s-a făcut ceva şi un şofer drogat nu mai scapă de aici încolo de închisoare, indiferent câţi bani are. Autorul accidentului de la 2 Mai, dacă va fi găsit vinovat de instanţă, va lua, probabil, o pedeapsă cu executare, obligatoriu, până la 10 ani”, a declarat Robert Cazanciuc sâmbătă, în emisiunea Insider Politic difuzată de Prima Tv.
Fostul ministru, iniţiator al Legii 213 care a intrat în vigoare în iunie anul acesta şi care poartă numele unei fetiţe victimă a unui accident provocat de o femeie fără permis de conducere, spune că „Legea Anastasia este o formă de răspuns pentru a proteja viaţa împotriva celor care folosesc maşina pentru a ucide pe cineva”. 
Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
Cazanciuc a precizat că România nu este prima ţară care ia măsuri legislative drastice pentru reducerea numărului de morţi pe şosele, arătând că fostul preşedinte francez Jacques Chirac a avut o astfel de iniţiativă, iar numărul morţilor din accidente rutiere produse în Franţa a scăzut la aproape jumătate la sfârşitul mandatului lui Chirac faţă de începutul mandatului.
Robert Cazanciuc a vorbit, la Prima Tv, şi despre aşa-numita lege „2 Mai”, iniţiată după teribilul accident provocat de un şofer drogat. 
„2 Mai a fost momentul în care oamenii au devenit cumva, aşa de o manieră tragică, conştienţi de faptul că se poate întâmpla oricui. E o strângere de inimă pe care foarte mulţi români o au după 2 Mai: îţi trimiţi copilul la mare, la munte, la şcoală şi vine un nebun peste copil ţi s-a închis dintr-o dată viaţa ta. Este acelaşi pattern ca la legea Anastasia pentru situaţia drogurilor”, mai spune Robert Cazanciuc.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.