Ziua alegerilor parlamentare a început în mare linişte la sediul PSD, liderii social-democraţi preferând să stea în teritoriu pentru a monitoriza desfăşurarea procesului electoral. Social-democraţii au decis, în premieră, să urmărească rezultatele exit-poll-urilor de la ora 21.00 în sediul formaţiunii din Strada Ion Ionescu de la Brad, folosit pe vremea când Adrian Năstase era liderul partidului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dacă în anii trecuţi social-democraţii stăteau la partid şi discutau cu jurnaliştii, aceştia au adoptat acum o nouă strategie şi au fost extrem de rezervaţi, nedorind să se avânte în declaraţii.

Liderii PSD au decis să găzduiască presa în sediul din zona de nord a Capitalei, de pe Strada Ion Ionescu de la Brad, până acum evenimentele din ziua alegerilor având loc mereu în sediul din Kiseleff. Social-democraţii obişnuiau să folosească sediul din Ion Ionescu de la Brad pe vremea când Adrian Năstase era premier şi preşedinte al formaţiunii, aici desfăşurându-şi acitivitatea departamentele partidului, constituite pe modelul unui guvern din umbră.

Dacă în anii trecuţi agitaţia era cuvântul care descria cel mai bine atmosfera de la partid, social-democraţii au decis ca anul acesta să petreacă mai mult timp în teritoriu pentru a fi la curent cu modul în care se desfăşoară procesul electoral. Pe parcursul zilei niciun lider nu a venit la sediul din Băneasa, neavând loc nici măcar de o conferinţă de presă.

De la intrarea în curte se puteau zări doar carele de transmisie ale televiziunilor, în jurul cărora forfoteau jurnaliştii în speranţa că vor afla ceva „pe surse” despre situaţia PSD în ţară şi în municipiul Bucureşti. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu social-democraţii, care au preferat să păstreze tăcerea şi să evite presa cât mai mult cu puţintă.

De la ora 19.00 au început să îşi facă apariţia şi liderii PSD, primul care a ajuns fiind primarul general al Capitalei, Gabriela Firea. Aceasta a păstrat tăcerea care a descris întreaga zi, spunând doar că zâmbeşte pentru că a discutat cu băieţelul ei.

La scurt timp a ajuns şi vicepreşedintele formaţiunii Ecaterina Andronescu, ea exprimându-şi dorinţa ca românii care au votat ”să nu fie înşelaţi”.

”Întâi aş vrea să se închidă votul şi după aceea să comentăm. Şi ceea ce îmi doresc eu cel mai mult acum este să nu înşelăm pe cei care au votat. Foarte important lucrul acesta", a subliniat vicepreşedintele PSD.

Nu în ultimul rând, social-democrata a subliniat că ”votul este sfânt şi votul trebuie respectat, pentru că el este cel care îi legitimează pe cei care se angajează să guverneze această ţară".

Ultimul care şi-a făcut apariţia a fost liderul PSD, Liviu Dragnea, care a lansat un apel la colegii săi să numere ”cu atenţie” voturile şi să centralizeze toate procesele-verbale deoarece pentru social-democraţi este important să facă numărătoarea paralelă pentru a fi ”siguri” de rezultatul scrutinului.

”Aşteptăm exit-poll-urile, mai este puţin până la ora 21.00. O să înceapă numărătoarea după ce se închide votarea şi sper ca toţi colegii mei să facă aşa cum am stabilit, să stea în secţiile de vot, să numere cu atenţie, să ia toate procesele verbale să le centralizeze pentru că pentru noi este important să folosim aplicaţia informatică pe care ne-a furnizat-o BEC şi să facem o numărătoare paralelă pentru a fi siguri, siguri”, a subliniat Liviu Dragnea.

Nici măcar după aflarea rezultatelor exit-poll-urilor, atmosfera de la PSD nu s-a mai animat, liderul social-democrat preferând să fie rezervat, având în vedere „experienţa din 2009” când Mircea Geoană, candidatul PSD la alegerile prezidenţiale de la acea vreme, a pierdutl în faţa lui Traian Băsescu.

Liviu Dragnea s-a declarat „mulţumit” şi ”copleşit” de votul înregistrat de partidul său, exprimându-şi speranţa că toată lumea va respecta votul românilor.

Liderul social-democrat a fost la fel de evaziv şi când a venit vorba despre propunerea PSD de premier, spunând  doar că „nu e nicio grabă, nu se numeşte mâine”.

În încheiere, preşedintele PSD a susţinut că social-democraţii trebuie „să apere” rezultatele transmise de exit-poll-uri, după care a părăsit sala în viteză.

Social-democraţii îşi vor petrece noaptea cu numărătoarea paralelă a voturilor, iar dimineaţă vor vedea dacă şi în ce măsură au nevoie şi de ALDE pentru a forma guvernul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.