Cătălin Predoiu, premierul interimar, a transmis duminică, de Ziua Românilor de Pretutindeni, că românii din diaspora sunt parte integrantă din naţiunea română, cu probleme specifice, care trebuie să fie o preocupare pentru Guvern, inclusiv sub aspectul dialogului, explicării politicilor guvernamentale şi a adevărului despre greutăţile şi provocările pe care le întâmpinăm. El mai spune că Guvernul trebuie să facă eforturi mai mari în comunicarea strategică, pentru a împiedica crearea unei falii între cetăţenii români din ţară şi cei din străinătate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Ziua Românilor de Pretutindeni este dedicată tuturor celor care poartă în suflet spiritul românesc, în ţară sau în afara graniţelor. Este o zi care ne aduce mai aproape unii de alţii, în care celebrăm cu toţii moştenirea comună, tradiţiile şi cultura care ne definesc ca popor, oriunde ne-am afla. Totodată, este un bun prilej de a reafirma angajamentul Guvernului de a consolida, prin unitate şi solidaritate, legăturile între românii din ţară şi românii din afara graniţelor, dintre România şi comunităţile româneşti de peste hotare”, arată premierul interimar, într-un mesaj. 

Cătălin Predoiu afirmă că ”puterea şi rezilienţa poporului român în faţa greutăţilor felurite s-a fondat întotdeauna nu doar pe valorile care păstrează vii patrimoniul şi identitatea naţională, ci şi pe înţelepciunea, răbdarea şi capacitatea de a depăşi provocările şi dificultăţile”.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

”Prezenţa semnificativă la vot a cetăţenilor din diaspora atât la alegerile prezidenţiale, cât şi la alegerile parlamentare, reprezintă dovada interesului românilor din afara graniţelor pentru evoluţia ţării”, subliniază Predoiu, el arătând că românii din comunităţile din afara graniţelor, inclusiv cele istorice, aduc o contribuţie valoroasă la societăţile în care trăiesc, creând o punte de legătură între aceste ţări şi România. 

”De-a lungul timpului, am schimbat împreună modul în care instituţiile statului se raportează la diasporă.  Experienţa fiecăruia poate aduce plusvaloare ţării, iar vocea diasporei se face tot mai bine auzită atât la Bucureşti, cât şi în alte capitale ale lumii. Consider că protejarea drepturilor românilor din afara graniţelor, fie că ne referim la comunităţile istorice sau la cele formate în ultimii ani, trebuie să rămână o prioritate a statului român şi o direcţie de acţiune asumată transpartinic. 
Măsuri menite să îi ajute pe copiii rămaşi în ţară, să apere drepturile lucrătorilor sezonieri în ţările gazdă, să echivaleze cu celeritate diplomele pentru studenţi sau să îi reîncadreze pe piaţa muncii pe cei care doresc să revină în ţară fac ca românii din diasporă să fie mai încrezători într-o Românie care le apără drepturile şi le serveşte interesele”, a arătat premierul interimar.

 

El şi- exprimat încrederea că ”Guvernul care se va instala în curând va dezvolta politici care să  sprijine mai eficient românii care muncesc sau desfăşoară proiecte de afaceri în străinătate, să dezvolte serviciile consulare şi să le facă  mai simple, ieftine şi accesibile pentru românii din diaspora, să faciliteze permanent dialogul dintre cei plecaţi în străinătate şi cei rămaşi acasă”. 


”Confruntările electorale au lăsat inevitabil urme şi au creat falii între  români. Guvernul, societatea civilă, demnitarii şi partidele politice au datoria morală de a contribui la un proces de reconciliere, de moderare a dezbaterilor politice, de temperare a pasiunilor şi de găsire a cât mai multor puncte de convergenţă pentru provocările economice, sociale şi culturale ale societăţii româneşti de aici şi din diaspora. Românii din diaspora sunt parte integrantă din naţiunea română, cu probleme specifice, care trebuie să fie o preocupare pentru Guvern, inclusiv sub aspectul dialogului, explicării politicilor guvernamentale şi a adevărului despre greutăţile şi provocările  pe care le întâmpinăm. 
Societatea românească  este de ani de zile supusă unui efort de propagandă externă venită din est care încearcă să dezbine, să creeze falii, să speculeze greutăţi, să răspândească teorii ale conspiraţiei şi să  slăbească statul şi  naţiunea noastră”, afirmă Predoiu. 


Potrivit premierului interimar, ”Guvernul trebuie să facă eforturi mai mari în comunicarea strategică, pentru a împiedica  crearea unei falii între cetăţenii români din ţară şi cei din străinătate”. 

”Cu înţelepciune, toleranţă şi deschidere spre înţelegere  reciprocă, printr-un dialog sincer şi constructiv vom putea depăşi toate aceste probleme ale noastre şi să ne consolidăm ca stat, popor şi naţiune în lumea democratică euro-atlantică, spre binele cetăţenilor români.  La mulţi ani, dragi români de pretutindeni!”, arată Predoiu. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.