Ministrul Muncii, Simona Bucura – Oprescu, a declarat că toate drepturile câştigate de mineri, de siderurgişti, de cei care au lucrat în zonele de radiaţii sunt menţinute, menţionând că acesta este şi motivul pentru care rămân cu acelaşi cuantum al pensiilor în plată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Simona Bucura – Oprescu a fost întrebată, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, despre cazul unui fost miner care avea pensie de 10.000 de lei, iar după recalculare a ajuns la 8.000 de lei. El ştia că va continua să primească tot 10.000 de lei, dar se întreba dacă un viitor guvern nu ar putea lua decizia de a-i da pensia rezultată în urma acestei legi.

”Cei care sunt în condiţii speciale şi deosebite de lucru şi-au păstrat drepturile pe care le-au câştigat pe vechile legi. În continuare şi în Legea 360/2023 avem menţinerea până în 2035 a condiţiilor speciale şi deosebite de lucru. deşi solicitarea a fost de eliminare a posibilităţilor de pensionare anticipată, inclusiv a condiţiilor speciale şi deosebite de lucru, mă refer la condiţiile puse nu de noi, nu de Guvernul Ciolacu, nu de ministrul Muncii, nu de Ministerul Muncii, nu de Casa de Pensii. Mă refer la condiţiile angajate în numele României de cei care au negociat şi semnat în numele României PNRR-ul. Sunt condiţii pe care a trebuit doar să le îndeplinim, dar drepturile câştigate de toate categoriile, fie că vorbim de mineri, de siderugişti, de cei din zonele de radiaţii, drepturile câştigate au fost menţinute. Acesta este şi motivul pentru care rămân cu acelaşi cuantum în plată”, a afirmat Simona Bucura – Oprescu.

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Ea a menţionat că şi în noul cadru legal există în continuare condiţiile speciale.

”Pe de altă parte, în noul cadrul legal avem în continuare condiţii speciale şi deosebite. Doar că este aplicarea legii după noua formulă, care formulă îi aduce pe toţi pensionarii, pe cei care ar fi meritat să aibă o pensie mai mare, dar nu o au, şi pe cei care au o pensie mai mare, au un beneficiu suplimentar pe care l-au obţinut deşi au muncit la fel cu alţii care au avut un cuantum al pensiei mai mic, îi aduc într-un echilibru. Acesta este motivul pentru care, în urma recalculării, dacă avem situaţii în care avem cuantumul mai mic în urma recalculării, se menţine cuantumul în plată, iar de asemenea legea prevede clar, la articolul 84, alineatul 3, că în fiecare an valoarea punctului de referinţă se majorează cu inflaţia plus 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut. Ce înseamnă asta? Că în continuare absolut toate pensiile beneficiază de majorare”, a mai transmis ministrul Muncii.

Ea a fost întrebată dacă se mai califică la majorări de la 1 ianuarie pensionarii care vor primi în continuare cuantumul mai mare.

”Aici nu trebuie să generalizăm. Dacă avem un pensionar care are un cuantum de 4.000 de lei rămas în plată, avem un cuantum de 4000 de lei rămas în plată şi a avut 3900 de lei în urma recalculării. Este evident că în momentul în care vom avea majorarea din ianuarie va beneficia de majorare. Deci aici nu trebuie să generalizăm şi trebuie văzut caz cu caz situaţia pensionarului, dar repet, important este că pensionarii vor rămâne cu acelaşi cuantum în plată astfel încât cei care meritau să aibă aceleaşi drepturi cu cei care au avut deja beneficii suplimentare şi cel mai adesea vorbesc despre beneficiile obţinute datorită indicelui de corecţie. Este corect ca un pensionar care a ieşit la pensie după 2011 să aibă indice de corecţie şi toţi ceilalţi pensionari care au ieşit pe legile începând cu legea 27/1966 până în 2011 să nu beneficieze de indice de corecţie?  Este corect ca unul care a ieşit în 2011 să aibă indice de corecţie 1,01, iar un pensionar care iese, să spunem, anul acesta sau anul trecut, să beneficieze de un indice de corecţie de 1,41?”, a explicat ministrul Muncii.

Simona Bucura – Oprescu a adăugat că în noua lege a pensiilor nu mai există indice de corecţie.  

”Pe de o parte, sunt inechităţi între pensionari care au ieşit la pensie înainte de 2011 şi pe de altă parte între cei care au ieşit între 2011 şi 2024. În noua lege a pensiilor nu mai avem indice de corecţie. Nemaiavând indice de corecţie, datorită noii legi, contează contributivitatea, contează câţi ani ai muncit şi, sigur, avem punctat suplimentar şi pentru perioadele în care ai avut studii universitare în care ai fost în armată şi aşa mai departe”, a subliniat Simona Bucura – Oprescu.

Ministrul Muncii a fost solicitat să precizeze cât ar trebui să aştepte până la următoarea majorare cei care au ieşit la pensie pe legi speciale.

”Depinde de la caz la caz, v-am spus şi mai devreme. Depinde care este situaţia pensionarului cu privire la drepturile de care a beneficiat anterior şi sigur depinde şi de valoarea majorărilor pe care le vom avea. Anul viitor ştim deja că vom avea o majorare care pleacă de la 10,4% cât este inflaţia cunoscută în 2023, la care vom avea şi celălalt indicator de 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut.  (...) Cel puţin 10,4% vom avea creşterile din ianuarie. Şi aici este un aspect important al noii legi şi un aspect pe care ar trebui să-l cunoaştem şi să-l apreciăm cu toţii, fiindcă au fost ani, între 2009 şi 2013, 2020-2021, ani în care nu am avut majorări ale pensiilor sau au fost majorate în luna septembrie, de exemplu în 2020. Pe noua lege, toţi pensionarii trebuie să ştie clar faptul că în fiecare an, în luna ianuarie,  începând cu luna ianuarie, pensiile dânşilor vor fi majorate, datorită faptului că avem în lege articolul 84, alineatul 3 care prevede acest lucru”, a mai afirmat ministrul Muncii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.