Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că nu acceptă propunerea PSD-ALDE ca Sevil Shhaideh să ocupe funcţia de premier. PSD a anunţat, la aproximativ o oră de la declaraţiile lui Iohannis, că liderul social-democrat Liviu Dragnea va face declaraţii de presă la ora 16.00, la Palatul Parlamentului, iar Mihai Chirică, primarul din Iaşi a adus în discuţie o eventuală suspendare a preşedintelui. Reprezentanţii opoziţiei au salutat însă decizia preşedintelui şi a respinge propunerea PSD-ALDE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kelemen Hunor: Este dreptul preşedintelui de a refuza o propunere de premier. PSD-ALDE va veni cu alt nume

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marţi, pentru News.ro, referitor la refuzul preşedintelui Kluaus Iohannis de a accepta propunerea de premier a PSD-ALDE, că este dreptul şeful statului să facă acest lucru, precizând că ar fi ”extrem de interesant să aflăm de ce a luat această decizie preşedintele”. Totodată, el a afirmat că PSD-ALDE va veni cu o altă propunere de premier, aceasta nefiind Liviu Dragnea.

”E dreptul constituţional al preşedintelui să accepte sau să refuze o propunere, indiferent despre cine este vorba, de aceea eu nu cred că avem foarte mult de comentat, pentru că nu s-a întâmplat nimic care nu corespunde spiritului şi literei Constituţiei. Din acest punct de vedere, prea multe comentarii nu vreau să fac, dar sigur, argumentele sunt importante. Ar fi extrem de interesant să aflăm de ce a luat această decizie preşedintele, dar nu sunt eu cel care poate să solicite o argumentare sau o explicaţie mai detaliată”, a declarat, pentru News.ro, liderul UDMR.

Totodată, Kelemen a precizat că s-ar putea să nu poată fi date aceaste explicaţii dacă sunt aspecte care ţin de prezenţa României în NATO.

”Dacă în spatele refuzului există motive care ţin de prezenţa noastră în Alianţa Nord-Atlantică şi tot ce înseamnă din acest punct de vedere securizararea informaţiilor în cadrul Alianţei”, a arătat Kelemen.

Liderul UDMR a spus că şeful statului nu a făcut altceva decât să ”solicite de la coaliţia de guvernare PSD-ALDE o altă propunere”.

De asemenea, el a menţionat că alianţa PSD-ALDE va veni cu o altă propunere de premier. 

”Ar fi bine să avem guvern, să avem buget în luna ianuarie votat în Parlament, dar sunt convins că cei care fac coaliţia de guvernare vor veni cu o altă propunere”, a spus liderul UDMR.

”Depinde de persoana premierului cum vom vota în ceea ce priveşte învestirea guvernului. (...) Înainte să semnăm o colaborare parlamentară cu coaliţia PSD-ALDE am spus că aşteptăm nominalizarea. Când a fost făcută nominalizarea am semnat acel protocol. Şi acum lucrurile stau la fel. Votul nostru pentru guvern şi pentru programul de guvernare depinde de persoana premierului. Nu pot să spun că am semnat un cec în alb sau nu contează persoana prim-minstrului”, a spus Kelemen, întrebat cum va vota formaţiunea politică pe care o conduce dacă PSD va face o altă propunere de premier.

Nicuşor Dan, despre respingerea lui Shhaideh: Iohannis se află în limitele Constituţiei. PSD să facă altă propunere

Preşedintele USR, Nicuşor Dan, afirmă că preşedintele Klaus Iohannis "se află în limitele Constituţiei" respingând propunerea PSD de premier, Sevil Shhaideh, şi speră că social-democraţii vor face o nouă propunere, responsabilă, care să nu arunce ţara în criză politică.

"Suntem convinşi că decizia preşedintelui este bine fundamentată. Remarcăm că acestase afla în limitele Constituţiei: a recunoscut majoritatea PSD-ALDE şi dreptulacesteia de a nominaliza prim-ministrul", comentează Nicuşor Dan decizia lui Iohannis de a nu o accepta pe Sevil Shhaideh.

USR îşi exprimă speranţa că PSD se va "comporta responsabil" în continuare. "Să facă o nouă nominalizare care să întrunească toate condiţiile profesionale, morale şi legale şi să să nu arunce ţara într-o criză politică declanşând suspendarea preşedintelui doar pentru că acesta a respins o persoană", se arată în comunicatul USR.

Iliescu, despre respingerea de către Iohannis a propunerii ca Shhaideh să fie premier: Prelungeşte un proces care necesita o mai mare urgenţă

Fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat, marţi, la Digi 24, că respingerea de către Klaus Iohannis a propunerii PSD - ALDE ca Sevil Shhaideh să ocupe funcţia de prim-ministru prelungeşte un proces care necesita o mai mare urgenţă, fiind necesar dialogul pentru clarificarea situaţiei.

"Se prelungeşte, din păcate, un proces care necesita mai multă urgenţă, ca să se intre în noul an cu o echipă formată. De regulă se stă de vorbă. (...) E un Parlament nou, cu o structură nouă, preşedintele are şi el o vechime destul de mică, dar dialogul este necesar pentru clarificarea lucrurilor. Sper ca până la urmă să se găsească acea cale a dialogului”, a spus Ion Iliescu.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că nu acceptă propunerea PSD-ALDE ca Sevil Shhaideh să ocupe funcţia de premier.

"Săptămâna trecută, când am avut consultări cu partidele, PSD şi ALDE, care au ţinut să vină împreună, mi-au propus-o pe doamna Sevil Shhaideh pentru poziţia de prim-ministru. Am cântărit cu grijă argumetele pro şi contra şi am decis să nu accept această propunere. În consecinţă, solicit coaliţiei PSD-ALDE să facă altă propunere", a declarat preşedintele.

Ghinea: Era bizar să avem un fel de fantomă nominalizată la Guvern; într-o luptă de orgolii cu Iohannis, Dragnea va pierde

Deputatul USR Cristian Ghinea a declarat marţi, la Parlament, referitor la decizia lui Klaus Iohannis de a respinge propunerea PSD de premier în persoana lui Sevil Shhaideh, că era o situaţia bizară ca România să aibă “ un fel de fantomă” nominalizată la şefia Guvernului, iar dacă se va ajunge la o luptă de orgolii între Liviu Dragnea şi Klaus Iohannis, preşedintele ţării are o poziţie puternică deoarece nu este “un fel de bibelou care stă la Cotroceni”.

“Salutăm decizia preşedintelui Iohannis care respinge nominalizarea doamnei Sevil Shhadeh, era intenţia noatră oricum de a vota împotriva acestei nominalizări, o nominalizare bizară, o persoană despre care se ştiu foarte puţine lucruri. Este bizar să avem un fel de fantomă nominalizată la şefia Guvernului din România. Nu avem detalii despre informaţiile care l-au făcut pe preşedinte să ia această decizie, dar considerăm că este în limita mandatului său constituţional”, a afirmat Cristian Ghinea.

Chestionat dacă există riscul unei crize politice, deputatul a spus că nu trebuie ca liderii politici să intre într-o luptă de orgolii.

“Cred că nu trebuie să intrăm într-o luptă de orgolii. Domnul Dragnea a făcut această propunere, care a fost oricum subţire, nu mi-e clar dacă partidul şi-a asumat-o pentru că domnul Dragnea a primit un cec în alb. Înţeleg că sunt voci nemulţumite la PSD că nu a existat o consultare internă la modul real. Dacă se ajunge la o luptă de orgolii între Dragnea şi domnul Iohannis, eu cred că domnul Dragnea va pierde. Facem un apel la înţelepciune, să stăm calmi, nu este sfârşitul lumii dacă nu este protejata domnului Dragnea prim-ministru”, a răspuns deputatul USR.

Mihai Chirica: Era tratată cu refuz orice propunere de premier. Suspendarea şefului statului este o variantă plauzibilă

Vicepreşedintele PSD Mihai Chirica susţine că oricare ar fi fost propunerea PSD-ALDE pentru postul de premier, aceasta ar fi fost respinsă de preşedintele Klaus Iohannis, el adăugând că suspendarea şefului statului este ”o variantă plauzibilă”, care poate fi luată în calcul.

Mihai Chirica, totodată primar al municipiului Iaşi, a declarat, marţi, presei că preşedintele Klaus Iohannis ar fi respins orice propunere făcută de PSD-ALDE pentru postul de premier.

”Era tratată cu refuz orice propunere. S-a văzut că există o bătălie între noi (PSD - n.r.) şi preşedinte. Liviu Dragnea ştie ce are de făcut, aşteptăm declaraţia sa”, a spus vicepreşedintele PSD.

Chirica a mai afirmat că susţine în continuare că propunerea PSD ca Sevil Shhaideh să ocupe funcţia de premier era ”nepotrivită”.

”În Moldova, lucrurile au o rezonanţă mai aparte când vorbim de limbă sau de credinţă”, a precizat Mihai Chirica.

Întrebat ce ar trebui să facă în continuare Liviu Dragnea, vicepreşedintele PSD a răspuns că România are nevoie de linişte, iar ”cei care conduc ţara să se aplece spre problemele ţării”.

Cât priveşte o eventuală suspendare a şefului statului, Mihai Chirica a afirmat că este ”o variantă plauzibilă”, care poate fi luată în calcul.

”Îmi e greu să spun ce trebuie făcut. Liviu Dragnea se gândeşte la soluţia cea mai bună”, a mai spus Mihai Chirica.

Predoiu: Decizia preşedintelui de a o respinge pe Shhaideh este în interesul României; nu există niciun risc de suspendare

Prim-vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu, a declarat marţi, la Parlament, că decizia lui Klaus Iohannis de a respinge propunerea PSD de premier în persoana lui Sevil Shhaideh este făcută în interesul României, neexistând niciun risc de suspendare a preşedintelui, deoarece a respectat Constituţia şi legile ţării.

“Decizia preşedintelui de a respinge propunerea domnului Dragnea, în persoana doamnei Sevil Shhaideh este făcută în interesul României, este atributul suveran al preşedintelui, potrivit Constituţiei, să respingă sau să accepte o propunere făcută de un partid politic, de o alianţă de partide politice. Din păcate, domnul Dragnea nu a citit cu atenţie toate legile care au impact pe funcţia de prim-ministru, a făcut o propunere pripită şi a adus lucrurile în această situaţie neplăcută, nu numai pentru dânsul, pentru PSD-ALDE, ci şi pentru români (...) Ca membru al opoziţiei, spun doar atât: suntem alături de preşedintele României pentru că a făcut o decizie corectă pentru statul român şi pentru cetăţenii români. Prin această decizie, a respectat interesele statului român”, a afirmat Cătălin Predoiu.

Liberalul a susţinut că nu există niciun risc de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis. “Nu există niciun risc de suspendare pentru că preşedintele a respectat Constituţia şi a aplicat Constituţia şi legile ţării nu numai în litera lor, ci şi în spiritul lor”, a conchis prim-vicepreşedintele PNL. 

 
Turcan, despre respingerea propunerii de premier a PSD-ALDE: Salutăm decizia, în interes naţional, a preşedintelui României

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a salutat decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a respinge propunerea făcută de PSD şi ALDE pentru funcţia de premier, precizând că guvernul ”nu trebuie transformat într-un guvern personal, de interpuşi, aflat la dispoziţia domnului Liviu Dragnea” şi subliniind, totodată, că România nu trebuie să dea semnale confuze sau contradictorii, mai ales într-un ”context internaţional extrem de complicat”.

”Salutăm decizia, în interes naţional, a preşedintelui României. Este dreptul constituţional al domniei sale să respingă propunerea şi cu certitudine sunt foarte multe argumente. Noi considerăm că viitorul guvern al României trebuie ferit de orice fel de vulnerabilităţi, mai ales într-un context internaţional extrem de complicat”, a scris, marţi, pe pagina de Facebook, Raluca Turcan.

Ea a ţinut să sublineze că România nu trebuie să dea semnale confuze sau contradictorii.
De asemenea, liderul interimar al liberalilor a mai transmis că Guvernul ”nu trebuie transformat într-un guvern personal, de interpuşi, aflat la dispoziţia domnului Liviu Dragnea”. 

”PSD ne-a anunţat că are zeci de mii de specialişti. Dacă acest lucru este adevărat, se vor găsi şi alte nume de prim-ministru, de preferat persoane cu o activitate cunoscută, fără vulnerabilităţi şi fără condamnări”, a arătat Raluca Turcan.

Băsescu: Dragnea şi Iohannis au obligaţia să găsească imediat o soluţie

Liderul PMP Traian Băsescu apreciază, într-o postare pe Facebook că preşedintele PSD Liviu Dragnea şi preşedintele Klaus Iohannis au obligaţia să găsească imediat o soluţie pentru desemnarea premierului, după ce şeful statului a respins nominalizarea lui Sevil Shhaideh. Băsescu mai apreciază că în noul Guvern nu au ce căuta oameni controlaţi de serviciile secrete şi că trebuie scos din calcul orice element care ar viza suspendarea preşedintelui.

"Respingerea de către Preşedintele României a propunerii pentru funcţia de Prim Ministru nu trebuie să declanşeze o bătălie a orgoliilor. Dragnea şi Preşedintele Iohannis au obligaţia să găsească imediat o soluţie. Fac precizarea că, în noua nominalizare, ca de altfel şi în noul guvern, nu au ce căuta oameni controlaţi de Serviciile Secrete. Nu este momentul unui război politic inutil între Dragnea şi Iohannis. Trebuie scos din calcul orice element care ar viza suspendarea Preşedintelui", consideră fostul şef al statului.

Băsescu are şi un Post Scriptum destinat editorialistului Ion Cristoiu.

"Maestre Cristoiu, vă asigur că sunteţi în greşeală atunci când presupuneţi că m-au influenţat Serviciile. Nu am avut nicio discuţie cu niciun reprezentant al Serviciilor în ultimele luni", precizează Traian Băsescu.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că nu acceptă propunerea PSD-ALDE ca Sevil Shhaideh să ocupe funcţia de premier. 

"Săptămâna trecută, când am avut consultări cu partidele, PSD şi ALDE, care au ţinut să vină împreună, mi-au propus-o pe doamna Sevil Shhaideh pentru poziţia de prim-ministru. Am cântărit cu grijă argumetele pro şi contra şi am decis să nu accept această propunere. În consecinţă, solicit coaliţiei PSD-ALDE să facă altă propunere", a declarat preşedintele.

Propunerea PSD-ALDE ca Sevil Shhaideh să fie premier a fost făcută în 21 decembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.