Reprezentanţi ai PSD Buzău au reacţionat vineri, după ce cercetătorului Costel Vânătoru a fost demis de la conducerea Băncii de Gene pentru Legumicultură. Primarul oraşului Buzău, Constantin Toma, a declarat că Vânătoru nu este membru de partid şi şi-a făcut toată viaţa datoria fiind în slujba acestei ştiinţe. Deputatul PSD Dănuţ Păle, vicepreşedinte al Comisiei de agricultură, consideră decizia ministrului Agriculturii ca fiind o crimă şi spune că va face tot ce depinde de el ca aceia care au luat această decizie să prezinte explicaţii. Liderul PNL Buzău Cristinel Romanescu a declarat că nu ştie detalii, subliniind că proiectul Băncii de Gene este unul naţional şi că nu stă într-un singur om.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Domnul Costel Vânătoru m-a anunţat telefonic că a fost demis din funcţia de director al Băncii de Resurse Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Medicinale şi Aromatice. Nu este normal. Nu este un membru de partid iar acest om şi-a făcut toată viaţa datoria fiind în slujba acestei ştiinţe. Faptul că domnul Petre Daea l-a ales să fie primul director al acestei bănci a fost doar o recunoaştere a faptului că este cel mai bun specialist al României  în acest domeniu. Este o decizie urâtă şi în această „logică” de măsuri luate la întâmplare, este o măsură  împotriva economiei naţionale, a recuperării tradiţiei, istoriei în ceea ce înseamnă utilizarea de seminţe de legume româneşti. Este incredibil şi trebuie să ne batem pentru acestă mare lovitură dată unui om, şi nu atât omului Costel Vânătorul, cât unui proiect naţional de dezvoltare a acestei ţări, pentru că nu ştiu dacă ştiţi dar acum se mai folosesc pe piaţă doar 5 la sută seminţe româneşti. Primăria Buzău a donat uin spaţiu excepţional în mijlocul Crângului de 1,2 hectare, un teren de o valoare imensă pentru un proiect naţional extrem de important. Omul acesta făcuse primele angajări, primele investiţii şi trebuia să se mute acolo şi sa înceapă activitatea. Nu cred că în acest moment există în România un alt specialist care să ducă la capăt această idee, acest proiect. Această decizie este o decizie de ucidere a unei idei extraordinare”, a spus primarul municipiului Buzău, Constantin Toma.

La rândul său, deputatul Dănuţ Păle, vicepreşedinte al Comisiei de agricultură, consideră decizia ministrului Agriculturii ca fiind o crimă şi spune că va face tot ce depinde de el ca aceia care au luat această decizie să prezinte explicaţii.

„Sunt de-a dreptul şocat de ce s-a întâmplat azi noapte, noaptea ca hoţii... spunea cineva. Nu pot crede ca nişte români să fie atât de duşmani împotriva ţării. Stăteam de vorbă dimineaţă cu domnul Chesnoiu, care a fost delegat, şi dânsul este consternat de această idee şi mi-a zis că nu are ce căuta aici, dar că a fost o răzbunare a Ministerului Agriculturii şi nu numai, împotriva a tot ce înseamnă românesc în legumicultură. După ce am primit această veste, i-am trimis un mesaj ministrului Agriculturii şi i-am zis că a făcut o crimă. Nu sunt vorbe mari şi sper ca bunul Dumnezeu să le lumineze mintea să să repare această mare greşeală pentru că Banca Naţională de Gene înseamnă Costel Vânătoru”, a spus deputatul Dănuţ Păle.

Decizia luată de minister este cu atât mai controversată cu cât cercetătorul Constantin Vânătoru începuse munca la Banca de Gene şi trebuia să ajungă la minister cu tot planul pentru infrastructură şi cu fondurile necesare.

„De trei luni discut cu dânsul, mi-a dat draftul de tot ce înseamnă infrastructură plus fila de buget, a fost la Bucureşti şi trebuia să ajungem să discutăm la Ministerul Agriculturii şi cred că trebuie ca cineva să îi explice domnului Orban că este vorba despre o problemă naţională. Cred că aveau multe alte lucruri de făcut decât să omoare o construcţie care putea însemna enorm pentru România. Ne aşteptam la contre, la piedici, dar nicidecum la o asemenea lovitură. Aş vrea să ştiu care este poziţia preşedintelui Academiei de Studii Agricole şi Silvice, pentru că este forul cel mai înalt. Vom face tot ce depinde de noi şi îl vom convoca pe ministru  la Comisia de agriculturăpentru a da explicaţii pe acest subiect”, a mai spus Păle. 

La rândul său, deputatul Cristinel Romanescu, liderul PNL Buzău a declarat că a aflat din presă despre demiterea lui Costel Vânătoru şi că nu a reuşit să vorbească până acum cu ministrul Adrian Oros pentru a oferi un răspuns pertinent şi documentat în legătură cu ce se va întâmpla cu Banca de Resurse Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Medicinale şi Aromatice.

„Am aflat azi noapte târziu ca şi dumneavoastră de această decizie şi mai mult de atât nu pot să vă spun. Am înţeles că este o chestiune cu un interimat şi că toată lumea a fost luată prin surprindere. Eu cred că proiectul Băncii de Gene este unul naţional şi că nu stă într-un singur om. Adică dacă Banca de Gene a rămas, eu cred că este totuşi un câştig dar nu  mă pricep şi cel mai bine îl puteţi întreba pe domnul ministru Oros. El ştie cu siguranţă ce a stat la baza acestei decizii. Nu cred că este o decizie finală şi putem discuta pe acest subiect. Îl ştiu pe domnul Vânătoru. Ne-am întâlnit şi la Bucureşti, ne-am întâlnit şi în Buzău, ne dorim să avem o astfel de bancă la Buzău şi l-am asigurat de sprijinul meu. Ştiu si că s-a deplasat la Bucureşti să discute cu domnul ministru şi că nu a fost primit, dar nu ştiu să vă spun programul domnului ministru şi nu ştiu ce s-a întâmplat. Cel mai bine să discutaţi cu domnul ministru al Agriculturii. El poate să vă dea cel mai bun răspuns”, a declarat liderul PNL Buzău, deputatul Cristinel Romanescu care a explicat că nu a putut lua legătura cu ministrul Adrian Oros în ultimele ore. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.