Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a anunţat, luni, că îl invită pe ministrul Justiţiei, Florin Iordache, la şedinţa parlamentarilor PNL de marţi, pentru a-şi prezenta punctul de vedere asupra proiectului privind graţierea şi pentru a asculta opiniile liberalilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Îi adresez public Ministrului Justiţiei, Florin Iordache, invitaţia de a participa la şedinţa grupurilor parlamentare reunite ale PNL, care va avea loc marţi, începând cu ora 16.00, la Parlament. Cu această ocazie, Ministrul Justiţiei va putea prezenta motivele pentru care doreşte continuarea procedurilor pentru promovarea iniţiativelor care privesc graţierea şi modificarea Codului Penal", anunţă Raluca Turcan, într-un comunicat de presă.

Liderul interimar al PNL spune că parlamentarii liberali vor putea cu această ocazie să îşi prezinte argumentele pentru care Ministerul Justiţiei trebuie să renunţe la acest demers, "care depăşeşte cadrul de competenţă al Guvernului".

"Îmi exprim speranţa că Ministrul Justiţiei va da curs acestei invitaţii, dovedind măcar în mod formal deschiderea către dezbaterea parlamentară şi dialogul cu partidele de Opoziţie", spune Turcan.

Ministerul Justiţiei organizează, luni, o dezbatere publică privind proiectele de ordonanţă de urgenţă care vizează graţierea şi modificarea codurilor penale, la care sunt aşteptate peste 200 de persoane. Dezbaterea are loc la o zi după ce peste 40.000 de oameni au manifestat în Bucureşti împotriva celor două proiecte. Manifestaţii la care au participat, în total, peste 30.000 de oameni au avut loc, duminică, şi în Cluj-Napoca, Sibiu, Braşov, Iaşi, Timişoara, dar şi în diaspora. O altă demonstraţie a fost anunţată, pe Facebook, pentru luni dimineaţă, în faţa Ministerului Justiţiei.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă promovat de Ministerul Justiţiei prevede graţierea integrală a pedepselor de până la cinci ani precum şi jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreţinere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani şi a celor cu boli incurabile în faze terminale. Prevederile nu se aplică recidiviştilor, nici celor care s-au sustras executării pedepsei şi nici celor care comit infracţiuni după data de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede că OUG intră în vigoare în 18 februarie 2017.

Proiectul de OUG care modifică prevederi din Codul Penal şi din Codul de Procedură Penală ia în calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu, reducând de la 7 la 3 ani de detenţie nivelul maxim al pedepsei şi eliminând sancţiunea cu interdicţia privind ocuparea unei funcţii publice.

În ceea ce priveşte conflictul de interese, printre cei menţionaţi că beneficiari ai folosului patrimonial de pe urmă faptei comise de funcţionarul public nu se vor mai regăsi şi cei cu care acesta a avut raporturi de muncă în ultimii cinci ani. Denunţurile vor fi valabile doar dacă sunt făcute în termen de şase luni de la data comiterii faptei reclamate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.