Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan îşi exprimă credinţa conform căreia preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, urmărit penal pentru fapte de corupţie, "va lăsa partea juridică să îşi urmeze cursul şi să nu interfereze cu activitatea domniei sale publică”. "De fiecare dată când sunt speţe de genul acesta, oricât de greu ţi-ar fi, uman, să te raportezi, mai ales dacă este vorba de un coleg, gândeşti în propriul set de valori şi nu cred că ar trebui să ajungi să fie subiect public dacă rămâi sau nu în funcţia publică, ci să laşi justiţia să îşi facă datoria”, a adăugat Raluca Turcan.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Aş putea să spun că preşedintele (Klaus Iohannis – n.r.) e cât se poate de coerent cu mesajul pe care l-a avut dintotdeauna în mandatul domniei sale de preşedinte. (...) În cazul PNL, la cum îl cunosc eu pe colegul meu Costel Alexe, cred că în momentul în care se va clarifica poziţia pe care o are în acest dosar nu va mai fi nevoie să facem comentarii în spaţiul public, pentru că nici el şi nimeni nu cred că îşi doreşte ca activitatea PNL-ului, activitatea de guvernare să fie afectată de dezbateri pe această temă”, a declarat Raluca Turcan, marţi seară, într-o emisiune la Digi 24.
 
După ce i s-a atras atenţia asupra faptului că se cunoaşte calitatea lui Costel Alexe în dosarul deschis de DNA - aceea de urmărit penal - liderul liberal a precizat că nu renunţă la ideile sale privind integritatea celor care ocupă funcţii publice. 
 
"O să vedem ce se va întâmpla zilele următoare. Eu nu pot să mă dezic de ceea ce am susţinut totdeauna. Amintiţi-vă că am fost unul dintre cei mai vocali purtători de mesaj pentru integritatea în funcţia publică, pentru funcţionarea corectă a justiţiei şi nici eu nu pot să fac rabat de la aceste cerinţe de integritate. Şi de fiecare dată când sunt speţe de genul acesta, oricât de greu ţi-ar fi, uman, să te raportezi, mai ales dacă este vorba de un coleg, gândeşti în propriul set de valori şi nu cred că ar trebui să ajungi să fie subiect public dacă rămâi sau nu în funcţia publică, ci să laşi justiţia să îşi facă datoria”, a adăugat Raluca Turcan. 
 
Întrebată dacă aşteaptă ca Alexe să ia o decizie în sensul renunţării la funcţia pe care o deţine, Turcan a răspuns afirmativ. 
 
"Cred că se va întâmpla lucrul acesta. Din momentul în care a început acest scandal, cu un om pe care îl cunosc şi cu care am lucrat foarte bine în Guvern am avut această aşteptare, că va lăsa partea juridică să îşi urmeze cursul şi să nu interfereze cu activitatea domniei sale publică”, a mai afirmat prim-vicepreşedintele PNL.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, referindu-se la cazul fostului ministru al Mediului Costel Alexe, urmărit penal de DNA, că persoane urmărite penal nu au ce căuta în funcţii publice.

”Cred că această discuţie trebuia să aibă loc demult şi să fie mult mai scurtă. Am spus dintotdeauna că persoane urmărite penal sau penali nu au ce căuta în funcţii publice. Nu ştiu dacă trebuia să discute PNL mai repede sau nu. Însă dacă dl Alexe va fi cercetat penal, atunci cu siguranţă eu m-aş aştepta cel puţin să se autosuspende din funcţiile pe care le deţine”, a declarat Iohannis, întrebat în legătură cu faptul că liderul PNL Ludovic Orban a anunţat că va analiza situaţia şi solicitat să precizeze dacă în opinia sa Alexe trebuie să demisioneze şi PNL să îi retragă sprijinul politic.

Fostul ministru al Mediului Costel Alexe este urmărit penal de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru luare de mită şi instigare la delapidare. În acelaşi dosar este urmărită penal şi o persoană cu funcţie de conducere într-o societate din siderurgie, pentru dare de mită şi delapidare.
Alexe ar fi pretins de la acea persoană produse din tablă, pentru a aloca gratuit acelei fabrici certificate de emisii de gaze cu efect de seră şi a monitoriza măsurile de închidere a unei halde de zgură. Costel Alexe ar fi primit acele produse, în cantitate de 22 de tone şi în valoare de 103.000 lei, la o firmă administrată de o rudă.

Liderul PNL, Ludovic Orban, consideră că preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, care este urmărit penal într-un dosar instrumentat de DNA, îşi poate continua mandatul la şefia CJ, întrucât nu există nicio prevedere legală care să prevadă contrariul. El spune că o eventuală demisie din motive morale este o decizie care aparţine exclusiv lui Costel Alexe şi care nu poate fi impusă de către PNL.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.