Parlmentarul PNL Raluca Turcan afirmă, după ce proiectul bugetului pe 2019 a fost depus la Parlament fiind stabilit şi calendarul dezbaterii, care ar urma să dureze cinci zile, că a fost transmis într-un cadru neconstituţional şi acuză Guvernul că încalcă în mod deliberat Constituţia pentru a câştiga timp.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Să fie foarte clar! PNL doreşte ca ţara să aibă cât mai urgent un buget adoptat. Dar un buget constituţional adoptat. Dezbătut şi amendat pentru nevoile de dezvoltare ale României. Din nefericire, bugetul a fost transmis într-un cadru neconstituţional. PNL are informaţii credibile că Guvernul încalcă în mod deliberat Constituţia pentru a câştiga timp în privinţa cheltuielilor pe care trebuie să le acopere. Investiţiile primăriilor sunt compromise pe 2019. Cheltuielile puse în braţe de Guvern anul trecut vor trebui însă suportate!", susţine Raluca Turcan.

În opinia sa, Legea bugetului de stat pentru anul 2019 trebuie să întrunească obligatoriu câteva condiţii de legalitate şi constituţionalitate.

Conform lui Turcan, bugetul de stat intră efectiv în dezbatere când Parlamentul: adoptă Legea pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019.

"Este legea în baza căreia se construieşte întreg bugetul şi cuprinde limitele privind: deficitului bugetar, datoria publică, cheltuieli de personal şi toţi ceilalţi parametri bugetari. Este legea de bază pe care se construieşte bugetul şi ea nu este încă lege", precizează Raluca Turcan.

O altă condiţie pentru legea bugetului de stat este modificare Legii nr.273/2006 privind finanţele publice locale – astfel încât să se poată aloca, în mod legal 100% din impozitul pe venit către administraţiile publice locale.

"Pentru că bugetul a venit cu 3 luni mai târziu, este necesar să se facă derogări de la Legea nr.69/2010 a responsabilităţii fiscal-bugetare. La art.26 din această lege se prevede clar că ”Până la data de 31 iulie a fiecărui an, Ministerul Finanţelor Publice va înainta Guvernului strategia fiscal-bugetară pentru următorii 3 ani ... şi proiectul legii pentru aprobarea limitelor specificate în cadrul fiscal-bugetar .... iar limitele sunt obligatorii pentru următorii 2 ani bugetar", explică parlamentarul liberal.

"Aceştia sunt paşii constituţionali pe care PSD trebuie OBLIGATORIU să îi parcurgă. Altfel, este o invitaţie directă la sesizare CCR şi un motiv consistent pentru PSD de a mai da vina pe nişte duşmani imaginari pentru proasta guvernare", spune Turcan.

PNL propune adoptarea de urgenţă a Legii privind plafoanele bugetare, adoptarea modificărilor la Legea nr.273/2006 privind finanţele publice locale, adoptarea derogărilor de la Legea nr.69 privind responsabilitatea fiscal-bugetară.

"În condiţiile în care PSD-ALDE nu va parcurge aceste etape, avertizez public că există posibilitatea pentru oricine de a se adresa CCR cu privire la legalitatea şi constituţionalitatea adoptării bugetului. PNL nu este duşmanul inventat de PSD. Ei sunt singurii vinovaţi pentru că ţara nu are un buget aprobat nici astăzi. Ei sunt vinovaţi pentru blocajul financiar", susţine Raluca Turcan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.