Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila (PSD), a anunţat că s-a înţeles cu sindicaliştii Federaţiei Solidaritatea Sanitară, care ameninţă cu greva generală, şi spune că vor fi scoase la concurs mii de posturi şi în curând va fi semnat şi contractul colectiv de muncă în care este prevăzut numărul de zile de concediu pentru personalul sanitar. Potrivit ministrului, plata gărzilor şi diferenţele salariale între asistenţi şi infirmieri vor fi reglementate în noua lege a salarizării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi suntem în legătură cu sindicatul Solidaritatea Sanitară, ne-am întâlnit chiar şi săptămâna trecută, deci nu este vorba de o lipsă de dialog, dimpotrivă, cred că ne-am şi înţeles asupra pincipalelor revendicări şi căutăm soluţii pentru ele. Unele dintre ele sunt comune cu Sanitas”, a declarat, duminică seară, la Prima News, Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

Potrivit acestuia, pentru a se ajunge la grevă generală în sistemul sanitar ar trebui ca ambele federaţii reprezentative la nivel de sector să declanşeze protestul.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Ministrul afirmă şi că vor fi făcute angajări în sistemul sanitar, în baza unui Memorandum.

Ministerul Sănătăţii va solicita 4.000 de posturi, iar Ministerul Dezvoltării va solicita 10.000 de posuri pentru unităţi sanitare aflate în subordinea autorităţilor locale şi judeţene.

Rafila a precizat şi că va fi emisă o ordonanţă care va reglementa numărul de zile de concediu pentru personalul sanitar, astfel că va putea fi semnat şi un nou contract colectiv de muncă.

Totuşi, mai sunt unele revendicări care îşi vor găsi rezolvarea în noua lege a salarizării.

”Sunt unele revendicări la care  răspunsul corect va fi dat prin noua lege a salarizării: plata gărzilor sau a turelor care trebuie făcută la salariul în plată nu la cel din 2018 şi mai există o revendicare legată de diferenţierea mai clară între personalul din rândul asistenţilor medicali şi infirmiere. Este o diferenţă mică şi acest lucru trebuie corectat. Încercăm să găsim o soluţie tranzitorie pentru ca aceste revendicări să fie rezolvate”, a explicat Rafila.

Consiliul de Coordonare al Federaţiei ”Solidaritatea Sanitară” a decis continuarea protestelor în urma nemulţumirilor cadrelor medicale privind numărul mare de gărzi, inclusiv în timpul orelor libere. Sindicaliştii anunţă că 1.128 de medici au aderat la protestul ”Demisia din din contractele de gărzi suplimentare” şi prezintă calendarul actualizat al protestelor. Din 27 iulie, se poate ajunge la grevă generală.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.