Radu Miruţă, deputat USR şi preşedintele Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, declară miercuri că premierul Marcel Ciolacu a făcut o gafă de proporţii anunţând cum va cere el, via ANCOM, modificarea reglementărilor internaţionale pentru sateliţii geostaţionari pe care România nu îi are.
”Ţineţi-vă bine, că s-a apucat Ciolacu de sateliţi. Bietul Elon Musk n-a mai primit un aşa ajutor niciodată. Nu e nicio glumă, ci doar o gafă de proporţii a premierului României, căruia unii de la ANCOM i-au băgat sub nas un comunicat despre care a râs şi imprimanta când l-a tipărit. Aşa e cu habarniştii puşi acolo, cred că, dacă au vândut înainte paratrăsnete, au ajuns mai aproape de sateliţi”, declară deputatul USR Radu Miruţă.
Parlamentarul USR precizează că România, neavând sateliţi geostaţionari, în conformitate cu procedurile ITU, nu poate depune documentaţia asociată modificărilor.
26 mai - Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie - Perspectivele macroeconomice și fiscale ale României
”Pentru modificarea EPFD, adică a limitelor de interferenţă între sateliţi, „ANCOM-ul” ţării pe raza căreia îşi are compania sediul poate depune o astfel de solicitare la ITU. În cazul de faţă, pentru SpaceX depun SUA prin FCC (Federal Communications Commission), nu prin ANCOM-ul lui Ciolacu”, subliniază Miruţă. Potrivit deputatului USR, ”demersul anunţat de Marcel Ciolacu poate, totodată, irita statele europene şi ameninţa armonia ţărilor membre UE la ITU, în condiţiile în care decizia se ia prin unanimitate, iar ţările europene negociază un pachet mai larg la schimbul acestei decizii de modificare a limitelor de putere pentru emisiile radio ale sateliţilor”.
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a anunţat, miercuri, că va analiza şi promova revizuirea reglementărilor internaţionale curente referitoare la limitele EPFD (densitate agregată a fluxului de putere echivalentă). Modificarea va permite utilizarea mai eficientă a spectrului radio şi dezvoltarea de noi tehnologii şi servicii de comunicaţii prin satelit.
”În urma testului desfăşurat în România de către compania americană SpaceX, care va prezenta concluziile sale în cadrul reuniunilor UIT la nivel international, ANCOM va susţine activ, prin contribuţia sa, procesul de actualizare a reglementărilor privind utilizarea eficientă şi sigură a spectrului radio pentru comunicaţiile prin satelit”, arată ANCOM.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...