PSD critică în termeni duri raportul prezentat de premierul Ludovic Orban, spunând că deviza celor şase luni de guvernare pare a fi, conform datelor din presă, "pandemia apără hoţia", iar raportul este mai amplu chiar şi decât programul de guvernare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Purtătorul de cuvânt al PSD, senatorul Lucian Romaşcanu, a susţinut, luni seară, într-o conferinţă de presă, că premierul Orban "a sfidat Parlamentul” neprezentându-se în faţa aleşilor pentru a prezenta un raport privind activitatea Guvernului, aşa cum a decis Legislativul. Acesta a criticat în termeni duri activitatea Executivului şi a comparat prezentarea făcută de premier cu programul cincinal în patru ani şi jumătate al lui Ceauşescu.

"Semnalele din media pot conduce la concluzia că deviza PNL în acest moment este «Pandemia apără hoţia». I-aş spune maculatură acestui raport dacă nu aş respecta munca celor care au colectat datele şi care au scris această generoasă nuvelă”, a declarat Romaşcanu, la scurt timp după încheierea conferinţei de presă în care primul ministru Ludovic Orban a prezentat activitatea Guvernului.

Reprezentantul PSD a criticat şi programul IMM Invest care acordă instituţiilor financiare nebancare posibilitatea de a aplica pentru ca apoi acestea să crediteze piaţa cu dobânzi de 300 la sută.

Lucian Romaşcanu a spus că PSD aşteaptă de la premierul Orban ca la următorul raport săptămânal, aşa cum cere legea, să se prezinte în Parlament şi să răspundă unor întrebări, precum câţi români au fost testaţi pentru COVID-19, cum explică locul al doilea deţinut de România în "clasamentul negru al deceselor în Europa Centrală şi de Est”, câţi antreprenori au luat credite garantate de stat prin Programul Ministerului Finanţelor, câţi români au beneficiat de plata şomajului, care sunt măsurile luate pentru agricultură, care sunt contractele la care s-au cumpărat materiale sanitare, cum va sprijini Guvernul autorităţile locale care au cheltuit jumătate de miliard de lei pentru a cumpăra materiale sanitare.

"Şi, cel mai important, de ce până în prezent Guvernul nu a venit cu un plan de măsuri etapizat şi foarte clar de relansare a activităţii economice şi de repornire a economiei”, a precizat el.

Senatorul Lucian Romaşcanu a spus că "Guvernul Orban a potenţat criza şi a accentuat efectele” acesteia.

El a mai spus că în raportul premierului se găsesc "minciuni si raportări glorioase” printre măsurile legate de gestionarea pandemiei, iar presa internaţională compară România cu Bangladesh pentru că "aceşti oameni folosesc un necaz ca să îşi bage mâinile până la cot în banul public”.

Premierul Ludovic Orban a declarat luni că România nu a fost pregătită şi foarte multe spitale nu au fost pregătite pentru a face faţă unei astfel de provocări, cum e pandemia de coronavirus, precizând că Guvernul a început să ia măsuri încă de la izbucnirea epidemiei în China şi a luat măsuri care nu au fost luate de alte ţări, măsuri care sigur că au suscitat foarte multe critici la vremea respectivă. Orban a precizat că în economie lucrurile stau mai bine decât se aşteptau autorităţile, El a anunţat că a prezentat Parlamentului raportul privind activitatea Guvernului în bătălia anti-COVID-19 şi că se împlinesc şi 6 luni de la învestirea Guvernului, motiv pentru care va prezenta un raport al Cabinetului pe care îl conduce.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.