Guvernul afirmă, în raportul de activitate pe perioada stării de urgenţă transmis Parlamentului, că modelul economic eronat promovat de guvernările anterioare a dezechilibrat economia românească într-un context economic favorabil, iar guvernele anterioare au ascuns constant starea reală a finanţelor publice, motiv pentru care Partidul Naţional Liberal a preluat guvernarea într-o situaţie economică deosebit de dificilă, dar a reuşit să răspundă adecvat, prin măsuri corecte, atât provocărilor din sectorul economic, cât şi celor care s-au dezvoltat exponenţial în sectorul sanitar. Lipsa investiţiilor reale în sistemul de învăţământ a pus în dificultate continuarea cursurilor din învăţământul preuniversitar şi universitar în sistem online, după suspendarea cursurilor în toate şcolile din România. De asemenea, ritmul investiţional deosebit de scăzut din domeniul sanitar a fost pus în evidenţă odată cu intensificarea numărului de îmbolnăviri, prin: stocuri zero de materiale sanitare şi medicamente specifice, numărul deosebit de mic de paturi în secţiile de terapie intensivă, lipsa ventilatoarelor, lipsa materialelor de protecţie pentru personalul medical care a intrat în contact cu pacienţii afectaţi de virusul SARS-COV2, consideră Executivul. Raportul conţine măsurile luate şi lista actelor normative emise, precum şi a domeniilor vizate, precum şi măsurile care urmează să fie luate..

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Partidul Naţional Liberal a preluat guvernarea României într-o situaţie economică deosebit de dificilă, marcată de puternice dezechilibre economice, de lipsa investiţiilor publice, de ritmuri scăzute ale productivităţii, de o capacitate administrativă redusă, de o creştere economică fragilă, bazată aproape exclusiv pe consum. Mai mult decât atât, absorbţia fondurilor europene a avut un nivel deosebit de redus în perioada 2014-2019, cu impact asupra marilor proiecte de infrastructură, investiţiile publice fiind sacrificate pe fondul majorării nesustenabile a cheltuielilor. , se arată în raportul transmis Parlamentului.

”Aceste aspecte demonstrează că modelul economic eronat, promovat de guvernările anterioare, a dezechilibrat structural economia românească într-un context economic favorabil”, se menţionează în document, care notează că în perioada 2017-2019, ritmul de creştere a preţurilor din România a fost cel mai mare din spaţiul Uniunii Europene. 

Conform Executivului, ”guvernele anterioare au ascuns constant starea reală a finanţelor publice din România prin amânarea plăţii unor cheltuieli esenţiale: întârzieri la rambursarea TVA, întârzierea plăţii concediilor medicale către firme, întârzieri în plata facturilor pentru lucrările de investiţii efectuate de operatorii privaţi în cadrul diferitelor programe naţionale. Numai în cursul anului 2019, datoriile guvernului către mediul privat se ridicau la peste 10 miliarde lei, restrângând şi capacitatea firmelor private de a se dezvolta, de a face investiţii şi de a se consolida în faţa unor situaţii nefavorabile”.

”Dezechilibrele economice acumulate şi degradarea structurală a cheltuielilor din bugetul de stat s-au repercutat direct asupra unor sectoare esenţiale ale vieţii sociale. Lipsa investiţiilor reale în sistemul de învăţământ a pus în dificultate continuarea cursurilor din învăţământul preuniversitar şi universitar în sistem online, după suspendarea cursurilor în toate şcolile din România. De asemenea, ritmul investiţional deosebit de scăzut din domeniul sanitar a fost pus în evidenţă odată cu intensificarea numărului de îmbolnăviri, prin: stocuri zero de materiale sanitare şi medicamente specifice, numărul deosebit de mic de paturi în secţiile de terapie intensivă, lipsa ventilatoarelor, lipsa materialelor de protecţie pentru personalul medical care a intrat în contact cu pacienţii afectaţi de virusul SARS-COV2”, afirmă reprezentanţii Guvernului.

Ei mai acuză că instituţiile deconcentrate cu un rol esenţial în protecţia stării de sănătate a populaţiei – Direcţiile de Sănătate Publică Judeţene – şi-au arătat limitele imediat ce numărul de cazuri de îmbolnăviri a început să crească la nivel naţional, demonstrând neglijenţa deosebit de gravă a guvernelor anterioare pentru aceste structuri: numărul subdimensionat de angajaţi la nivelul majorităţii judeţelor, infrastructura deficitară, inexistenţa materialelor sanitare esenţiale, lipsa pregătirii anterioare pentru a putea răspunde eficient în situaţia apariţiei unei epidemii, lipsa unor regulamente precise de acţiune.

        ”În acest context dificil, Guvernul PNL a reuşit să răspundă adecvat, prin măsuri corecte, atât provocărilor emergente din sectorul economic, cât şi celor care s-au dezvoltat exponenţial în sectorul sanitar”, se arată în document.

Guvernul prezintă măsurile luate după apariţia epidemiei de coronavirus în Europa, înainte de instituirea stării de urgenţă: constituirea Grupului de lucru pentru monitorizarea şi managementul potenţialelor infecţii cu noul coronavirus (2019-nCoV); pregătirea stocurilor de rezervă în situaţii de epidemii  - Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate a fost autorizat să cumpere în regim de urgenţă produsele care lipseau din stocurile naţionale, fiind alocate peste 220 milioane de lei; instituitrea de carantinei pentru persoanele care veneau în România din Italia; s-a instituit obligativitatea decalării programului de lucru al personalului din instituţiile publice cu un număr de peste 99 de angajaţi care utilizează transportul public în comun; au fost pregătite spaţii destinate carantinei.

De asemenea, prezintă, pe domenii, toate măsurile luate în timpul stării de urgenţă, detaliind fiecare act normativ adoptat.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.