Parlamentarii PSD anunţă că nu îl susţin pe George Orbean pentru funcţia de preşedinte-director general al TVR şi îşi exprimă speranţa ca marţi, la votul final din plenul Camerelor reunite, noul Consiliu de Administraţie să propună un alt şef al televiziunii publice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Social-democraţii doresc în fruntea televiziunii naţionale o persoană cu pregătire adecvată, cu experienţă şi cu viziune. Totodată, prezentarea unei strategii privind situaţia destul de dificilă a TVR este esenţială pentru orice candidat la funcţia de preşedinte al instituţiei mass-media susţinută din banul public. Din păcate, George Orbean a picat acest test atât din punctul de vedere al Comisiilor de cultură ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, cât şi în şedinţa de plen reunit care a avut loc miercuri, 23 martie 2016”, se arată într-un comunicat remis joi News.ro de liderul de grup al deputaţilor PSD, Florin Pâslaru. 

Acesta subliniază că Orbean nu are spijinul parlamentarilor social-democraţi, ”din motive cât se poate de obiective”.

”Ne exprimăm speranţa ca marţea viitoare, la reluarea votului în şedinţa comună acelor două camere ale Parlamentului României, să avem posibilitatea de a vota o persoană potrivită, atât din punct de vedere al studiilor, cât şi a experienţei, pentru funcţia de preşedinte-director general al TVR”, se mai arată în comunicat. 

George Orbean a fost ales, marţi, de către membrii noului Consiliu de Administraţie al TVR în funcţia de preşedinte-director general al televiziunii publice, cu un mandat de patru ani, Orbean având şapte voturi favorabile, faţă de cele şase primite de Irina Radu.

Orbean a fost propus de Guvern şi a fost ales cu 7 voturi din 13 de către membrii noului Consiliu de Administraţie al TVR. Irina Radu, propunerea PSD pentru şefia CA, a primit 6 voturi favorabile. 

Tot marţi, Orbean a fost audiat de Comisiile reunite de cultură care au emis  aviz negativ, cu 18 voturi ”împotrivă” şi 15 ”pentru”.

”TVR se poate salva aşa cum se poate salva orice întreprindere care se află în criză, identificând problemele care au dus la criza respectivă şi eliminându-le (...) În momentul acesta ştiu că insolvenţa este imposibil de aplicat la TVR. N-am în vedere concedieri pentru că nu îmi dau seama (...) Televiziunea este chiar domeniul când pui în balanţă producţia şi bugetul - nu se echilibrează în mod neapărat aşa cum ne-am imaginat noi că se face în construcţii sau transporturi feroviare sau alte domenii. Sunt în momentul de faţă producţii TV care costă enorm de mult şi sunt profitabile şi sunt o parte semnificativă din tot ce înseamnă portofoliul şi imaginea unui post de televiziune. Acesta este motivul pentru care nu am venit cu nişte hârtii", a mai precizat Orbean în timpul audierilor.

Potrivit CV-ului său, Orbean a fost consilierul lui Stelian Tănase, fostul director general al televiziunii publice. Întrebat de ce a stat doar câteva luni alături de Tănase, acesta a spus sublinat că a fost ”o motivaţie personală”.

"Dintr-o motivaţie profesională şi în principiu din cauza faptului că nu am găsit nimic util de făcut acolo unde eram", a spus Orbean. 

Nici la plenul reunit al celor două camere de marţi, nici la cel de miercuri, programat special pentru a vota noul preşedinte al CA al TVR, parlamentarii nu au asigurat cvorumul de şedinţă pentru a-l vota pe Orbean. 

Plenul reunit al celor două Camere a fost reprogramat, pentru a treia oară, pentru marţi de la ora 18.00. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.