Proiectul privind implementarea unui sistem de alertare a populaţiei în situaţii de urgenţă va fi supus votului miniştrilor în şedinţa de Guvern de joi. Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a spus că un astfel de sistem este necesar, întrucât, potrivit meteorologilor, vor mai fi fenomene de tip nowcasting grave.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Propunerea vine ca urmare a analizei realizate după manifestarea deosebit de gravă a fenomenelor meteo extreme care au avut loc recent în vestul ţării, unde din păcate s-au înregistrat şi pierderi de vieţi omeneşti. (...) Acest sistem presupune multiple avantaje, precum transmiterea şi repetarea ciclică a unor semnale rapide prin surse autorizate adaptate stării de pericol, prin intermediul operatorilor de telefonie mobilă, este îndreptat către toţi utilizatorii aflaţi în arealul ameninţat”, a declarat ministru de Interne, Carmen Dan.

Ea a adăugat că sistemul este necesar, pentru că, potrivit meteorologilor, vor mai exista avertizări nowcasting de fenomene periculoase.

Guvernul anunţa la sfârşitul lunii trecute că va fi implementat un sistem integrat de alertare a populaţiei în situaţiile de risc, prin care să fie trimise mesaje de urgenţă pe telefoanele mobile, în funcţie de situaţiile de urgenţă apărute - fenomene meteo extreme, incendii majore, risc de explozii, alte calamităţi şi situaţii de risc.

Sistemul urmează să fie dezvoltat şi implementat de ANCOM, IGSU şi STS, în colaborare cu operatorii de telefonie mobilă.

Potrivit ministrului de Interne, sistemul va funcţiona permanent şi va fi operat de către structuri ale Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi IGSU.

„Domnul Raed Arafat este desemnat să fie responsabil cu coordonarea tuturor activităţilor care privesc finanţarea, precum şi cu derularea procedurii de achiziţie, cu livrarea şi punerea în funcţiune a sistemului Ro Alert”, a mai spus Carmen Dan la începutul şedinţei de Guvern.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.