Proiectul de lege privind achiziţia sistemului de rachete Patriot a fost adoptat marţi de Camera Deputaţilor, forul decizional, după ce cu o zi înainte a fost adoptat şi de Senat. Legea urmează să fie transmisă preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare, astfel încât până la 1 decembrie să poată fi semnat contractul cu SUA pentru achiziţia rachetelor, urmând ca până la jumătate lunii viitoare să fie plătită şi prima tranşă de 910 milioane de dolari.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Legea a fost adoptată cu 279 de voturi ”pentru”, un vot ”împotrivă” şi o abţinere de plenul Camerei Deputaţilor în şedinţa de marţi, după ce în dimineaţa aceleiaşi zile a primit raport de admitere din partea comisiei de apărare.

”Este, dacă vreţi, dovada că atunci când discutăm de programele majore de înzestrare nu există probleme care ţin de politică, ci există o singură politică şi aceasta este politica naţională în domeniul apărării. un program pe care noi ni l-am asumat şi prin programul de guvernare, anume acela de a rămâne un Partener strategic credibil şi foarte serios în regiunea Mării Negre şi în zona NATO, dar mai ales în parteneriatul strategic pe care-l avem cu SUA”, a declarat ministrul Apărării, Mihai Fifor, la finalul şedinţei comisiei de apărare.

El a spus că în cel mai scurt timp va fi semnat contractul cu guvernul SUA şi va fi plătită prima tranşă a contractului.

”Până la 1 decembrie ne dorim noi să putem semna cu guvernul SUA scrisoarea de acceptare, care constituie şi contractul propriu-zis pentru primul sistem, urmând ca în marja următoarelor două săptămâni să facem plata banilor pentru acest contract, plata pentru primul sistem”, a mai spus Fifor.

Proiectul de lege privind achiziţia sistemului de rachete Patriot a fost adoptat luni de plenul Senatului, cu 108 voturi ”pentru” şi unul împotrivă, al senatoarei PSD Gabriela Creţu. 

Potrivit legii, începând cu acest an, România va achiziţiona şapte sisteme de rachete sol-aer Patriot configuraţia 3+, alături de echipamentele majore, mijloacele de transport, materialele, piesele, echipamentele de mentenanţă, muniţia necesară, pachetul de suport logistic iniţial şi serviciul de instruire, echipamentele criptografice şi cu regim special.

”Primul sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) se contractează până la 31 decembrie 2017, în configuraţia din primul contract de tip LOA şi la preţul reprezentând contravaloarea în lei a sumei de 910,10 milioane USD, inclusiv TVA, din valoarea totală estimată de circa 4,64 miliarde UST, inclusiv TVA”, se mai arată în textul legii.

Ministrul Apărării, Mihai Fifor a spus că sistemul de rachete Patriot urmează a fi operaţional în 2020 şi nu face altceva decât să deschidă programele mari de înzestrare pentru armata Română.

”În perioada următoare vom veni şi cu alte proiecte de lege privind achiziţionarea altor echipamente, aprobate în CSAT şi, desigur, cu un acord prealabil al Parlamentului României”, a mai spus Fifor.

La rândul său, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat luni, în cadrul dezbaterilor din comisia de apărare a Senatului, că secretarul american de stat, Rex Tillerson, sosit intempestiv săptămâna trecută la Bucureşti, l-a întrebat de ce nu a fost aprobat în Parlament proiectul de lege privind achiziţionarea de rachete Patriot, iar el i-a răspuns că au fost probleme cu cvorumul.

”M-a întrebat cum a fost cu cvorumul, săptămâna trecută, şi i-am spus că sunt probleme de cvorum, din când în când. În niciun caz nu se referă la subiectul în sine şi coaliţia actuală de guvernare are o majoritate confortabilă în Parlament, deci probabil, cum i-am spus eu, săptămâna viitoare, deci azi, vom avea şi avizul cu raportul comisiei, dar şi posibil adoptarea în plenul Senatului”, a declarat Meleşcanu.

Amânarea aprobării legii de achiziţie a sistemului de rachete Patriot a fost explicată de liderul PSD, Liviu Dragnea, care a declarat, joi seară, la Băile Herculane, că senatorii din Comisia de Apărare au absentat deoarece s-au aflat ”la o activitate la invitaţia unui şef de instituţie importantă”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.