Plenul Senatului a votat miercuri, cu 70 de voturi „pentru” şi 15 „împotrivă”, proiectul pentru modificarea Legii nr.202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al României, care prevede ca acesta să revină sub autoritatea Camerei Deputaţilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Astfel, potrivit proiectului iniţiat de PNL şi susţinut de USR, a fost avizată trecerea Monitorului Oficial al României de sub autoritatea Guvernului sub autoritatea Camerei Deputaţilor.

„Potrivit art. 74 din Constituţia României care stabileşte că iniţiativa legislativă aparţine deopotrivă «Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot», coroborat cu art. 61 alin (1) tot din Constituţia României care stabileşte că «(1)Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării», coroborat cu art. 111 din Constituţia România care vorbeşte despre «controlul parlamentar» exercitat de Parlament asupra Guvernului, considerăm că, în virtutea eliminării oricăror intervenţii ale Executivului în procesul legislativ şi înlăturării oricăror suspiciuni de abuz, ca în cazul OUG 13/2017, să se aprobe reîntoarcerea Regiei Autonome a Monitorului Oficial sub autoritatea Parlamentului României, exercitată prin Camera Deputaţilor”, potrivit expunerii de motive.

De asemenea, un amendamnet adoptat de Comisia Juridică a Senatului prevede că: „în 3 zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, prin ordin al secretarului general al Camerei Deputaţilor se numeşte Consiliul de administraţie al Regiei Autonome <<Monitorul Oficial>> (…). Consiliul de administraţie este compus din 9 membri, dintre care unul este directorul general al Regiei Autonome <<Monitorul Oficial>> şi preşedinte al consiliului de administraţie”.

„Din Consiliul de Administraţie al Regiei Autonome Monitorul Oficial fac parte, în mod obligatoriu, un reprezentant al secretarului general al Camerei Deputaţilor şi un reprezentant al Ministerului Finanţelor publice”, prevede un alt amendament adoptat de Comisia juridică a Senatului.

Proiectul specifică şi faptul că, în termen de 7 zile de la data intrării în vigoare a legii, prin hotărâre a Guvernului se aprobă organizarea şi funcţionarea Regiei Autonome „Monitorul Oficial”.

Monitorul Oficial s-a mai aflat în subordinea Camerei Deputaţilor până în 2012, când a fost trecut la Guvern prin ordonanţă de urgenţă de către premierul Victor Ponta înaintea suspendării din funcţie de preşedintelui Traian Băsescu.

În 22 ianuarie, preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului pentru reexaminarea legii, după ce aceasta fusese adoptată de Camera Deputaţilor, în 22 decembrie 2017.

În iunie 2017, secretarul general al Guvernului (SGG), Mihai Busuioc, a refuzat să contrasemneze ordinul premierului Sorin Grindeanu prin care era eliberat din funcţie, iar fără semnătura acestuia Monitorul Oficial nu publica actul de demitere, dat fiind faptul că Regia Autonomă „Monitorul Oficial” se afla în subordinea SGG.

Camera Deputaţilor este for decisional în cazul acestui proiect legislative.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.