Liderul senatorilor AUR Claudiu Târziu şi senatorul AUR Gheorghe Adrian Catană au depus la Senat un proiect de lege care prevede că primarii comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor Capitalei, cât şi consilierii locali, consilierii judeţeni, senatorii, deputaţii şi europarlamentarii nu pot fi aleşi şi nu pot exercita aceste funcţii mai mult de două mandate consecutive.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Primarii comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti şi primarul general al municipiului Bucureşti, precum şi preşedinţii consiliilor judeţene nu pot fi aleşi şi nu pot exercita aceste funcţii, în condiţiile legii, mai mult de două mandate consecutive”, arată propunerea legislativă a celor doi senatori de la AUR.

De asemenea, „consilierii locali şi consilierii judeţeni nu pot fi aleşi şi nu pot exercita aceste funcţii, în condiţiile legii, mai mult de două mandate consecutive”, mai arată sursa citată.

Totodată, „senatorii şi deputaţii nu pot fi aleşi şi nu pot execita funcţiile de senator şi/sau deputat, în condiţiile legii, mai mult de două mandate consecutive”, mai prevede iniţiativa legislativă.

Şi „persoanele care au fost alese în Parlamentul European şi au exercitat funcţia de europarlamentar, în condiţiile legii, pe perioada a două mandate consecutive, nu mai pot candida la alegerile pentru Parlamentul European”, conform sursei menţionate.

Iniţiatorii precizează în expunerea de motive a proiectului de lege că „modificările legislative propuse vizează eficientizarea şi creşterea competenţei exercitării unei funcţii publice sau de demnitate publică la nivel local, prin promovarea permanentă în aceste structuri a unor primari, preşedinţi de consilii judeţene, consilieri locali şi consilieri judeţeni a unor oameni competenţi, cinstiţi şi muncitori, prevenirea apariţiei corupţiei la nivel local, descurajarea apariţiei baronilor locali şi a feudelor locale sau zonale”.

De asemenea măsurile propuse de către AUR, prin proiectul de lege îşi propun eficienţizarea şi creşterea competenţei exercitării unei funcţii publice sau de demnitate publică la nivel naţional, prin promovarea permanentă în Senat şi Camera Deputaţilor a unor parlamentari noi, oameni foarte bine pregătiţi, oneşti şi patrioţi, prevenirea corupţiei la nivel parlamentar, descurajarea apariţiei grupurilor de interese şi a afacerilor oneroase transpartinice.

Totodată,iniţiativa legislativă vizează eficientizarea şi creşterea competenţei exercitării unei funcţii publice sau de demnitate publică la nivel internaţional, prin promovarea permanentă în Parlamentul European a unor oameni integri, capabili şi foarte bine pregătiţi, oneşti şi patrioţi, care să susţină în primul rând interesele şi prestigiul României ca ţară cu obligaţii, dar şi cu drepturi egale şi depline în Uniunea Europeană.

Proiectul este depus la Senat, prim for sesizat, Camera Deputaţilor fiind decizională.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.