Premierul Dacian Cioloş scrie în platforma ”România 100” pe care a lansat-o, luni, pe pagina sa de Facebook şi care este un portofoliu de proiecte naţionale ”care ar trebui continuate sau începute de Executivul viitor”, că Guvernul trebuie regândit la nivel de funcţionalitate ministerială, cu un Cabinet format dintr-un număr restrâns de miniştri, cu ministere comasate pe principiul clusterelor de dezvoltare şi un număr redus de agenţii de implementare şi reglementare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vă propun Platforma România la 100 de ani - 10 principii ale unei guvernări pentru cetăţeni, însoţite de un portofoliu de proiecte naţionale care cred că ar trebui continuate sau începute de guvernul viitor. O platformă pentru a ne recâştiga încrederea în România şi în noi înşine”, a scris premierul Dacian Cioloş pe pagina de Facebook.

Astfel, în cadrul platformei se regăseşte capitolul ”Primele 100 de zile” care este un program de măsuri pentru primele 100 de zile ale viitoarei guvernări. ”Restructurarea administraţiei centrale trebuie consfinţită legislativ prin modificarea Legii 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului, astfel încât să includă un model de organizare internă pentru fiecare minister, cu explicarea competenţelor, pentru a elimina riscul suprapunerii de atribuţii”, crede premierul.

CITEȘTE ȘI Dacian Cioloş a lansat Platforma 100 pe care o va discuta cu partidele interesate să-l susţină după alegeri

De asemenea, Cioloş susţine că guvernarea este construită pe baza unor obiective trans-sectoriale, clar asumate, în beneficiul cetăţenilor (de exemplu: investiţii coordonate, reducerea sărăciei, debirocratizare, digitalizarea administraţiei, infrastructură modernă etc.). Despre Comisia de Tăiat Hârtii, şeful Executivului susţine că aceasta ar trebui să devină o instituţie de sine stătătoare, în cadrul Cancelariei Guvernului, care să îşi continue misiunea de debirocratizare în sprijinul cetăţenilor, al antreprenorilor şi pentru simplificarea relaţiilor inter-instituţionale.

”Guvernul instituţionalizează #GovITHub şi Coordonatorul pentru Tehnologia Informaţiei. Aceste instituţii urmăresc ca investiţiile în IT ale instituţiilor publice să fie făcute eficient, conform unei strategii şi în interesul cetăţenilor”, este o altă măsură despre care premierul crede că ar trebui continuată de viitoarea guvernare. De asemenea, strategiile guvernamentale, politicile publice şi proiectele legislative trec printr-o primă evaluare de impact la momentul adoptării lor sau odată la 3 ani. Cele care nu trec testul eficienţei şi impactului încetează în mod automat, arată premierul.

Cioloş susţine că fondurile bugetare care distribuie bani fără proiecte sau planuri de dezvoltare si mecanisme de control, impredictibil, pe baza clientelismului politic trebuie desfiinţate. ”Consolidarea tuturor fondurilor naţionale şi europene destinate dezvoltării şi o reală abordare multianuală a utilizării acestora”, se mai arată în platforma premierului.

Ultimul punct se referă la cheltuielile publice, depre care Cioloş crede că ar trebui clar prioritizate, cu evaluarea impactului. ”Trebuie operaţionalizată şi întărită instituţional la nivelul Cancelariei, unitatea de evaluare a investiţiilor publice. Toate investiţiile guvernamentale trec prin acest filtru”, arată prim-ministrul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.