Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a anunţat că a votat pentru prelungirea carantinei la Timişoara şi în localităţile periurbane Moşniţa Nouă, Giroc, Ghiroda şi Dumbrăviţa. Edilul a explicat că şi-a exprimat astfel votul având în vedere numărul mare de bolnavi infectaţi cu SARS CoV-2 internaţi în spitale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
 
"Aş fi dorit că doctorii prezenţi să prezinte întâi situaţia în spitale, pentru că e una gravă. Chiar azi am discutat cu directorul Spitaluluui Municipal. Acolo, la UPU, suntem într-o situatuie în care UPU nu mai poate să primească alte cazuri decât COVID, pentru că 15 locuri sunt ocupate de pacienţi cu COVID. Ambulanţele aproape nu mai fac faţă. Colegii care în mod normal după patru ore iau o pauză, acum sunt opt ore non-stop. Suntem într-o situaţie serioasă şi chiar dacă nu există imagini de televiziuni care să arate această realitate, asta este realitatea. Cu toate că am suplimentat paturile ATI cu 16, toate sunt ocupate din nou, iar medicii ne spun că pacienţii arată forme tot mai grave şi sunt tot mai tineri. Asta e realitatea tristă din spitale. În ultimele două săptămâni, măsura de carantină a reuşit să aducă la un platou, se pare. Sper să se menţină şi să înceapă scăderea cazurilor. Ştiu că această carantinare a zonei metropolitane este o provocare şi un chin adevărat pentru mulţi cetăţeni, pentru multe firme din Timişoara, mici afaceri, restaurante care suferă din cauza acestei carantine", a declarat Dominic Fritz într-o conferinţă de presă care a avut loc la finalul şedinţei CJSU care a luat decizia prelungirii carantinei în Timişoara şi comunele periurbane.
 
Primarul din Timişoara a mai declarat că este nevoie de o abordare unitară în privinţa combaterii pandemiei, la nivel naţional.
 
"Încă nu a găsit nimeni un mijloc cum să oprim acest virus fără să luăm măsuri mai stricte. De aceea, după o lungă discuţie în CJSU şi eu am votat pentru prelungirea aceste carantine. Nu se poate că noi în Timişoara să fim trataţi, consideraţi altfel decât altundeva în ţară. Eu mă aştept să avem în România o abordare unitară în privinţa combaterii pandemiei. Mă aştept ca aceleaşi măsuri să se aplice şi în municipiul Bucureşţi. Dacă oamenii nu ne cred că avem această abordare unitară, logică, în toată ţară, atunci nu ne putem aştepta că ei să respecte aceste măsuri. Asta e motivul pentru care am votat pentru o prelungire de doar şapte zile, ca să clarificăm ce vrem că ţară şi societate, să combatem această pandemie şi tulpină britanică. Cred că este nevoie de aceste clarificări, de claritate în privinţa măsurilor la nivel naţional, şi care sunt criteriile după care se recomandă carantinarea. Cred că timişorenii merită această sinceritate din partea conducătorilor. Noi încercăm să fim realişti şi sinceri în ceea ce priveşte posibilităţile noastre de a combate pandemia, dar mă aştept la acelaşi nivel de sinceritate şi din partea celor care ne conduc şi colegii mei din alte oraşe", a mai declarat Fritz.
 
În ceea ce priveşte Timişoara, Dominic Fritz a arătat că aici a fost crescută capacitatea de vaccinare.
 
"Aici, în Timişoara, facem toate eforturile să cresteem viteză de vaccinare. Am dublat ieri, cu deschidrea a 3 centre noi, capacitatea de vaccinare din partea primăriei, avem 8 echipe mobile, pornim un proiect pilot. Vaccinarea este soluţia pe termen mediu, nu ne va ajută să oprim creşterea rapidă în următoarele 2-3 săptămâni, pentru că altfel spitalele noastre n-o să mai facă faţă. Nu este adevărat că nu am avem efecte. Efectele se văd cu o latentă de 2 săptămâni, abia zilele următoare vom vedea efectele. În al doilea rând, între ce s-ar fi întâmplat dacă nu aveam această carantină. Noi avem o creştere de doar cu 10%. În al treilea rând, o carantină sau orice fel de măsuri restrictive sunt de succes doar dacă sunt respectate. Mă aştept că cetăţenii să ia în serios acest pericol şi aceste măsuri, nu trebuie să aştepţi să vină poliţistul la ţine pe stradă să-ţi spună ce să faci şi mă aştept că şi în spaţiul public, criticarea constanţa a acestor măsuri să se termine, pentru că subminează încrederea populaţiei în aceste măsuri şi duce că ele să nu aibă efect", a declarat Dominic Fritz.
 
Carantina se prelungeşte la Timişoara şi în cele patru comune periurbane pentru şapte zile. Aceasta a fost decizia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş convocat miercuri la prânz de prefectul Zoltan Nemeth.
 
Rata de infectare cu COVID-19 era miercuri astfel: Timişoara- 8,43; Moşniţa Nouă- 11,45; Giroc-10,03; Ghiroda- 7,35; Dumbrăviţa- 6,9.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.