Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, este de părere să ar trebui revizuit modul în care sumele provenite din cotele defalcate pe impozitul pe venit sunt împărţite între Primăria Generală şi primăriile de sector, el arătând că peste jumătate din banii primiţi de Primăria generală din această sursă se cheltuie pe subvenţiile pentru transportul public şi pentru agentul termic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Nicuşor Dan afirmă că se alătură primarilor marilor oraşe şi aşteaptă sprijin financiar de la bugetul de stat pentru subvenţia la agentul termic, el subliniind că este importantă păstrarea sistemelor centralizate de termoficare, pentru reducerea poluării. 
„Eu aştept un sprijin de la stat, de la bugetul naţional. Şi nu suntem singurii care cer asta, este o cerere comună de la primarii de mari oraşe care au sistem centralizat, pentru că e o mare miză să păstrezi sistemul centralizat, pentru că e o chestiune de poluare, de sănătate publică, să ai sistem centralizat şi să nu ai, în plus, în Bucureşti, dacă ar fi la noi, încă 560.000 de centrale individuale, la poluarea pe care o avem deja”, a declarat primarul Nicuşor Dan duminică, la emisiunea Insider Politic, difuzată de Prima Tv. 
Edilul susţine totodată că ar trebui reevaluate sumele pe care Primăria Generală şi primăriile de sector pe primesc din cotele defalcate pe impozitul pe venit. 
„De la 1 ianuarie trebuie să discutăm foarte realist care este împărăţirea banilor care vin de la buget între Primăria Municipiului Bucureşti şi primăriile de sectoare şi asta o va reglementa bugetul pe anul 2022. Pentru că în momentul ăsta, cu tot cu taxe locale, raportul este: Primăria generală patru miliarde – primăriile de sector 6 miliarde, vorbesc grosier. Şi, în condiţiile în care noi dăm deja din aceste patru miliarde mai mult de două miliarde pe subvenţia la transport, care e foarte logică, şi pe subvenţia la termie, undeva la 2,2 miliarde, raportul ăsta nu e deloc corect: 1,8 la 6. Spun că, în momentul în care prin lege se va aloca câţi bani din cotele defalcate pe impozitul pe venit merg la Primăria Generală şi la primăriile de sector, raportul nu  trebuie să fie cel care este acum”, a adăugat Nicuşor Dan. 
Edilul a subliniat că există oraşe unde valoarea subvenţiilor a fost eliminată sau chiar redusă, însă pentru a ajunge în acel punct, Bucureştiul trebuie să reabiliteze întreaga reţea primară de termoficare, reţea care înregistrează, în prezent, pierderi de 38%. Conform lui Nicuşor Dan, este nevoie de înlocuirea a 1000 de kilometri de reţea, din care au fost înlocuiţi 15 kilometri, iar alţi 210 kilometri vor fi înlocuiţi printr-un proiect pe fonduri europene care a fost semnat.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.