Preşedintele României, Klaus Iohannis, i-a primit marţi, 17 ianuarie 2023, la Palatul Cotroceni, pe ambasadorul agreat al Georgiei, Tamar Beruchashvili, ambasadorul agreat al Republicii Algeriene Democratice şi Populare, Abdelmadjid Naamoune, ambasadorul agreat al Republicii Cipru, Mario Savva Kountourides, şi pe ambasadorul agreat al Republicii Portugheze, Paulo Jorge Sousa da Cunha Alves, cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Klaus Iohannis a salutat preluarea mandatelor de către noii ambasadori, urându-le succes şi asigurându-i de sprijinul autorităţilor române în activitatea lor.

”În cadrul întrevederii cu ambasadorul Georgiei, Tamar Beruchashvili, Preşedintele Klaus Iohannis a evocat nivelul superior al relaţiei bilaterale, confirmat prin stabilirea Parteneriatului Strategic între România şi Georgia, în contextul vizitei Preşedintelui Georgiei la Palatul Cotroceni, la 11 octombrie 2022, precum şi prin semnarea acordului între guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României şi Ungariei privind parteneriatul strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi, la Bucureşti, la 17 decembrie 2022, cu participarea Prim-ministrului Guvernului de la Tbilisi”, se arată în comunicat.

Preşedintele României a salutat demersurile comune pentru operaţionalizarea Coridorului de transport de mărfuri Marea Neagră-Marea Caspică, o iniţiativă a României care în ultimii ani a început să prindă contur şi care dobândeşte valenţe noi în contextul regional actual. De asemenea, Preşedintele Klaus Iohannis a apreciat cooperarea româno-georgiană în dezvoltarea proiectelor de inter-conectare regională în domeniile energie, transporturi sau digital.

”În cadrul discuţiei, a fost exprimată încrederea că Parteneriatul Strategic româno-georgian va duce la dezvoltarea şi aprofundarea cooperării dintre cele două ţări privind agenda euroatlantică şi europeană, Preşedintele României afirmând că ţara noastră va rămâne unul dintre cei mai fermi susţinători ai aspiraţiilor Georgiei de integrare europeană şi euroatlantică”, se mai spune în comunicat. 

Cu prilejul discuţiilor cu ambasadorul Republicii Algeriene Democratice şi Populare în România, Abdelmadjid Naamoune, Preşedintele Klaus Iohannis a evocat relaţiile diplomatice foarte bune dintre cele două state, precum şi rolul Algeriei de partener tradiţional al României pe continentul african şi în lumea arabă. A exprimat, totodată, interesul comun pentru aprofundarea cooperării bilaterale, în principal în domenii precum economia, educaţia, agricultura.

În discuţia cu noul ambasador al Republicii Cipru, Mario Savva Kountourides, Preşedintele României a exprimat interesul pentru extinderea relaţiei bilaterale şi a apreciat dezvoltarea dinamică a schimburilor comerciale dintre România şi Cipru, remarcând în acelaşi timp potenţialul de creştere existent, care trebuie exploatat în continuare. Totodată, ambele părţi au reliefat rolul important pe care îl are comunitatea românească din Cipru în dezvoltarea relaţiilor dintre cele două ţări, fiind apreciat gradul înalt de integrare al acesteia în societatea cipriotă şi contribuţia pozitivă la viaţa socială şi economică a ţării.

De asemenea, în discuţii a fost abordată importanţa unei coordonări strânse pe dosarele de interes comun la nivelul european şi regional, precum şi a consolidării capacităţii comune europene de a răspunde adecvat noilor provocări generate de invazia rusă din Ucraina, mai arată Administraţia Prezidenţială. 

Cu ocazia întrevederii cu ambasadorul Republicii Portugheze, Paulo Jorge Sousa da Cunha Alves, Preşedintele României a apreciat dezvoltarea excelentelor relaţii bilaterale româno-portugheze, reflectată în frecvenţa contactelor bilaterale la nivel înalt care au avut loc în ultima perioadă.

Preşedintele Klaus Iohannis a apreciat în mod deosebit participarea Portugaliei cu trupe la forţa multinaţională NATO din România, pentru consolidarea apărării aliate pe Flancul Estic, şi a fost explorată perspectiva continuării şi aprofundării colaborării în domeniul militar şi în celelalte dosare de interes comun.

Preşedintele României a salutat, de asemenea, recentele vizite în ţara noastră ale Preşedintelui şi Prim-ministrului Portugaliei, care demonstrează interesul reciproc pentru asigurarea securităţii europene, dezvoltarea cooperării bilaterale şi a coordonării strânse în cadrul Uniunii Europene şi NATO. În cadrul discuţiei a avut loc şi un schimb de opinii privind situaţia de securitate, continuarea sprijinului pentru Ucraina şi refugiaţii din această ţară şi susţinerea Republicii Moldova, inclusiv în procesul de aderare la UE. Totodată, au fost evidenţiate ca domenii de interes pentru intensificarea cooperării bilaterale infrastructura digitală, energia - inclusiv energia regenerabilă - digitalizarea administraţiei, turismul şi mobilitatea studenţească.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.