Preşedintele Klaus Iohannis va efectua miercuri, o vizită oficială în Regatul Belgiei, prilej cu care va fi primit de Majestatea Sa Philippe, Regele Belgienilor, şi va avea, de asemenea, consultări politice cu Prim-ministrul Regatului Belgiei, Alexander De Croo.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, ”preşedintele României va vizita şi Centrul Belgian de Cercetări Nucleare (SCK CEN), din oraşul Mol, care cooperează îndeaproape cu instituţiile româneşti de profil”.

”Cu acest prilej Preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni cu o echipă de cercetători români care lucrează la SCK CEN”, se arată în comunicat. Administraţia Prezidenţială afirmă că vizita oficială a Preşedintelui României în Regatul Belgiei are loc în cadrul unui dialog bilateral intens în ultimii ani, urmând vizitelor în ţara noastră ale Regelui Philippe şi Prim-ministrului Alexander De Croo, din iunie şi aprilie 2022.

”Între România şi Belgia are loc o coordonare apropiată atât în plan bilateral, cât şi în cadrul Uniunii Europene şi al NATO, iar în contextul războiului din Ucraina, cooperarea în domeniul apărării a cunoscut o dezvoltare deosebită, inclusiv prin prezenţa în România a unui contingent militar belgian, în scopul consolidării apărării pe Flancul Estic al NATO”, se precizează în comunicat.

Pe agenda convorbirilor se vor afla cooperarea politico-diplomatică şi afacerile europene, în perspectiva deţinerii de către Belgia a Preşedinţiei Consiliului UE, în primul semestru al anului 2024. De asemenea, vor fi abordate relaţiile economice, intensificarea comerţului şi a investiţiilor, precum şi colaborarea sectorială, în domenii de interes comun: securitatea energetică, cercetarea, sănătatea, educaţia şi cooperarea culturală, urmând a fi abordată şi situaţia comunităţii româneşti din Belgia.

”În contextul actual de securitate, discuţiile se vor axa atât pe analizarea evoluţiilor războiului din Ucraina şi continuarea măsurilor de sprijin, cât şi a evoluţiilor îngrijorătoare din Orientul Mijlociu. Din această perspectivă, o atenţie deosebită va fi acordată dezvoltării cooperării româno-belgiene în domeniul securităţii, inclusiv pentru consolidarea Flancului Estic al NATO şi asigurarea unităţii de poziţii europene şi euroatlantice în abordarea conflictelor din vecinătatea Uniunii Europene”, mai arată Administraţia Prezidenţială.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.