Preşedintele Klaus Iohannis a avut marţi o întrevedere cu secretarul-general al Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM), Petteri Taalas, în marja participării la Summitul implementării climatice din cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27), care are loc la Sharm El-Sheikh, Egipt. Discuţiile au vizat aspecte legate de agenda COP27, cu accent pe rolul cercetării şi al serviciilor meteorologice în abordarea schimbărilor climatice. A fost evidenţiat, totodată, rolul deosebit de important al cercetării ştiinţifice şi inovării pentru o tranziţie ecologică ordonată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Iohannis şi secretarul-General al OMM au convenit asupra nevoii de a realiza atenuarea şi adaptarea la schimbările climatice prin implementarea de politici publice bazate pe date de calitate şi ştiinţă, potrivit comunicatului de presă al Administraţiei Prezidenţiale. În acest sens, trebuie îmbunătăţită comunicarea dintre decidenţi şi comunitatea ştiinţifică angajată în studiul schimbărilor climatice.

Preşedintele Klaus Iohannis a menţionat contribuţia României în generarea de date meteorologice şi climatice esenţiale pentru atenuarea şi adaptarea la schimbările climatice la nivel internaţional. În acest sens, Administraţia Naţională de Meteorologie este foarte activă în structurile Organizaţiei Meteorologice Mondiale, iar datele meteorologice au impact asupra vieţii de zi cu zi şi a bunăstării cetăţenilor.

„În context, Preşedintele României a precizat că ţara noastră va găzdui, începând cu 2023, Centrul Agrometeorologic Regional pentru Europa al OMM, cu implicaţii pentru securitatea alimentară internaţională, pusă în pericol de schimbările climatice. Prin datele pe care le va furniza, Centrul va fi esenţial în adaptarea naţională şi internaţională la schimbările climatice a sistemelor de producţie alimentară. Centrul va contribui, totodată, la creşterea securităţii alimentare în România, Europa şi statele din afara Europei”, conchide sursa citată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.