Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis joi ambasadorilor statelor membre ale Uniunii Europene acreditaţi la Bucureşti că în urma alegerilor europarlamentare şi prezidenţiale climatul politic din România s-a îmbunătăţit semnificativ şi şi-a exprimat încrederea că noul guvern va lua cele mai bune decizii şi va găsi soluţiile legislative cele mai potrivite pentru implementarea obiectivelor care să răspundă aşteptărilor pe care le au cetăţenii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În ceea ce priveşte politica internă, Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat importanţa votului pro-european dat de cetăţenii români la alegerile europene, la referendumul din 26 mai şi la alegerile prezidenţiale, în urma căruia climatul politic din România s-a îmbunătăţit semnificativ. Românii au transmis, astfel, un puternic mesaj de ataşament faţă de valorile europene, democraţie, stat de drept, independenţa justiţiei şi continuarea luptei împotriva corupţiei. Preşedintele României şi-a exprimat încrederea că noul guvern va lua cele mai bune decizii şi va găsi soluţiile legislative cele mai potrivite pentru implementarea obiectivelor care să răspundă aşteptărilor pe care le au cetăţenii”, se arată în comunicatul Preşedinţiei după întâlnirea preşedintelui Klaus Iohannis cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditaţi la Bucureşti, organizată de Ambasada Finlandei, ţară care deţine în prezent Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

”În cadrul discuţiilor, au fost abordate teme aflate pe agenda reuniunii Consiliului European din 12-13 decembrie a.c., subiecte internaţionale, precum şi de politică internă. În ceea ce priveşte politica europeană, Preşedintele Klaus Iohannis a arătat că îşi doreşte să contribuie la identificarea şi agrearea unor soluţii care să răspundă marilor provocări cu care se confruntă Uniunea, precum combaterea schimbărilor climatice, migraţia, multilateralismul sau securitatea cetăţenilor. În acest sens, Preşedintele României s-a referit la importanţa menţinerii unităţii şi coeziunii în Uniunea Europeană şi a evidenţiat că principiile majore care vor ghida acţiunile ţării noastre vor fi nevoia de se a evita diviziunile între statele membre, mai multă convergenţă şi echitate şi apropierea Uniunii Europene de cetăţenii săi”, transmite Administraţia Prezidenţială 

Cu privire la noul cadru instituţional european, Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că îşi doreşte instituţii europene solide şi eficiente, capabile să genereze rezultate în beneficiul tuturor cetăţenilor europeni. Totodată, preşedintele României a menţionat că noua Comisie Europeană va trebui să gestioneze cu atenţie aşteptările cetăţenilor europeni şi ale statelor membre, prin elaborarea unui program de lucru care să pună în aplicare priorităţile comune stabilite de Agenda Strategică a UE 2019-2024 şi asigurarea echilibrului, unităţii şi egalităţii între statele membre. De asemenea, Preşedintele Klaus Iohannis a menţionat că rolul Preşedintelui Consiliului European este esenţial în asigurarea unităţii în procesul de luare a deciziilor, pentru succesul proiectului european.

Un alt subiect discutat în cadrul întâlnirii l-a reprezentat viitorul buget al Uniunii Europene. În acest context, Preşedintele României a accentuat că este prioritar să se ajungă la un acord privind un viitor buget echilibrat, care să răspundă atât noilor priorităţi ale Uniunii, cât şi nevoii de finanţare corespunzătoare pentru politicile tradiţionale, respectiv coeziunea şi politica agricolă comună. Totodată, referindu-se la noua propunere a Preşedinţiei finlandeze a Consiliului UE cu privire la cifrele avansate pentru bugetul Uniunii, Preşedintele Klaus Iohannis a menţionat că, în opinia sa, această propunere face şi mai dificilă ajungerea la un consens între statele membre.

De asemenea, preşedintele României s-a referit la Preşedinţia română la Consiliul UE din primul semestru al anului 2019, subliniind rezultatele foarte bune înregistrate de autorităţile române în condiţii extrem de dificile.

Referitor la Brexit, Preşedintele Klaus Iohannis a menţionat că, la reuniunea Consiliului European din decembrie, va avea loc o discuţie legată de rezultatul alegerilor anticipate din 12 decembrie şi a reiterat faptul că soluţia cea mai bună este retragerea Marii Britanii din Uniune pe baza Acordului care a fost convenit între UE27 şi Guvernul Regatului Unit.

În cadrul întâlnirii cu ambasadorii statelor membre UE, preşedintele Iohannis a făcut o evaluare a rezultatelor Summitului NATO de la Londra, subliniind că s-au obţinut rezultate importante şi a fost transmis un puternic mesaj de unitate.

Totodată, au fost abordate şi cele mai recente evoluţii privind situaţia din Republica Moldova.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.