Preşedintele Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SRI, senatorul Cristian Chirteş, a afirmat, marţi, după întâlnirea Comisiei cu directorul Serviciului Român de Informaţii, Eduard Hellvig, că starea de securitate a României din perspectiva pe care o oferă atribuţiile legale ale SRI este una stabilă. El a arătat că, din perspectiva SRI, "principalele riscuri de securitate în contextul dat şi care s-au amplificat în ultima perioadă sunt: atacurile cibernetice (...); acţiunile de spionaj derulate de către serviciile secrete ostile României; sporirea agresiunilor informaţionale, iar aici vorbim de dezinformare şi fakenews".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"După cum deja cunoaşteţi, în urmă cu câteva zile, am solicitat prezenţa directorului Serviciului Român de Informaţii la această şedinţă a Comisiei, care a avut ca scop prezentarea situaţiei de securitate a României din perspectiva atribuţiilor pe care le are SRI în interiorul graniţelor ţării şi în contextul tensiunilor din regiune. Directorul SRI, domnul Eduard Hellvig, a răspuns întrebărilor Comisiei şi a prezentat astăzi o situaţie actualizată a stării generale de securitate, din perspectiva Serviciului Român de Informaţii fiind punctate: efectele pe care criza din Ucraina le poate genera în România; raportarea Serviciului la principalele ameninţări la adresa securităţii naţionale rezultate din situaţia din Ucraina şi soluţiile identificate pentru prevenirea şi contracararea acestora", a declarat senatorul Cristian Chirteş, la finalul întâlnirii, conform unui comunicat de presă transmis de comisie.

Potrivit sursei citate, a fost discutat şi subiectul actualizării legislaţiei privind securitatea naţională, din perspectiva urgentării adoptării proiectelor de legi privind sistemul naţional de apărare şi securitate, pentru crearea şi perfecţionarea mecanismelor necesare pentru a gestiona o eventuală situaţie de criză generată în actualul context regional de securitate.

"O să încep cu o concluzie generală: starea de securitate a României din perspectiva pe care o oferă atribuţiile legale ale SRI este una stabilă. Sigur că am dezvoltat discuţii punctuale pe fiecare dintre misiunile legale ale Serviciului Român de Informaţii şi domnul director Eduard Hellvig a răspuns tuturor întrebărilor Comisiei. Se desprind câteva concluzii pe care pot să vi le prezint la modul general. Din perspectiva Serviciului Român de Informaţii, principalele riscuri de securitate în contextul dat şi care s-au amplificat în ultima perioadă sunt: atacurile cibernetice unde, în contextul crizei, au fost detectate activităţi suplimentare de vulnerabilizare a unor infrastructuri cu valenţe critice; acţiunile de spionaj derulate de către serviciile secrete ostile României; sporirea agresiunilor informaţionale, iar aici vorbim de dezinformare şi fakenews", a afirmat Chirteş.

El a adăugat că s-a discutat despre principalele riscuri care pot apărea suplimentar în scenariul unei escaladări a conflictului din Ucraina, iar "pentru România aceste riscuri sunt legate de gestionarea fenomenului migraţionist, a efectelor economice asupra României şi gestionarea unor operaţiuni de criminalitate transfrontalieră, iar directorul SRI a prezentat în amănunt în cadrul audierii Comisiei fiecare dintre aceste riscuri".

"În ceea ce priveşte misiunea SRI de a informa beneficiarii săi legali despre toate aceste riscuri şi ameninţări, Comisia a constatat că SRI şi-a respectat atribuţiile, informând constant decidenţii statului. De ieri, SRI a reînceput predarea în totalitate a arhivei fostei securităţi către CNSAS", a mai arătat sursa citată.

Directorul Serviciului Român de Informaţii (SRI), Eduard Hellvig, a fost invitat la comisia parlamentară de control al SRI pentru a discuta situaţia de securitate în Zona Extinsă a Mării Negre şi pe Flancul Estic al NATO, anunţa, săptămâna trecută, comisia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.