Preşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), Marian Ciurea a declarat, miercuri, în emisiunea Talk News de la Profit TV că evenimentul de la centrala Cernobîl, din Ucraina, unde s-a oprit alimentarea cu energie electrică, ”nu a avut consecinţe din care să reiasă emisii de radioactivitate nici pe amplasament, nici în mediu şi nu a avut loc niciun fel de impact asupra teritoriului României, deci nu există niciun motiv de îngrijorare pentru cetăţenii României”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele CNCAN a afirmat că în decursul zilei, Autoritatea de reglementare din Ucraina privind energia nucleară a informat opinia internaţională cu privire la tăierea alimentării electrice, şi că ”toate sistemele pentru răcirea combustibilului nuclear au pornit, toate sistemele funcţionează”.

”Evenimentul  nu a avut consecinţe din care să reiasă emisii de radioactivitate nici pe amplasament, nici în mediu, nu a avut loc niciun fel de impact asupra teritoriului României, deci nu există niciun motiv de îngrijorare pentru cetăţenii României, ca urmare a acestui eveniment. Dacă se continuă alimentarea din rezervoarele de rezervă, nici nu va evolua astfel încât să ia o turnură de accident nuclear”, a spus oficialul român.

Întrebat cât timp se poate merge pe aceste generatoare, Ciurea a afirmat că ”rezerva iniţială este de 48 de ore, dar în acest interval de timp se pot aduce cisterne cu combustibil şi se poate face realimentarea acestor generatoare diesel, astfel că funcţionarea se poate face pe termen nedeterminat”.

Despre pericolul nuclear din Ucraina, pe fondul războiului, preşedintele CNCAN a ţinut să precizeze că” în informările pe care le-a primit din partea Autorităţii de Reglementare din Ucraina, a constatat că în ultima perioadă, soldaţii ruşi sunt cooperanţi şi au început să permită operatorilor de pe amplasamente să se lucreze în schimburi, să se alimenteze cu produse necesare activităţii normale”.

”Din acest punct de vedere nu cred că soldaţii ruşi intenţionează să saboteze activitatea de pe aceste instalaţii, astfel încât să se deterioreze până la apariţia unui eveniment nuclear”, a spus Ciurea.

Forţele ucrainene au atacat reţeaua de alimentare cu energie a centralei nucleare de la Cernobîl, a anunţat Ministerul rus al Apărării, informează agenţia de presă rusă, Interfax.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.