Preşedintele Curţii Constituţionale a României Marian Enache a afirmat, la Conferinţei internaţionale organizată de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) cu tema importanţa legislaţiei în contextul politicilor de integritate şi a avertizărilor în interes public care s-a desfăşurat joi la Biblioteca Centrală Universitară, că integritatea este un concept de sinteză, care concentrează în conţinutul său valori etice şi morale privind conduita cetăţeanului în diferitele sale roluri publice şi private în societate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Transpunerea acestor valori la nivelul legii este o operă de o înaltă responsabilitate în care decidentul politic nu numai că recunoaşte importanţa acestor valori, dar asigură respectarea lor prin normele de drept ”, a declarat Marian Enache, potrivit unei postări de vineri, pe pagina de Facebook a CCR.

Totodată, acesta a susţinut că, sub aspectul integrităţii funcţiei publice, societatea românească este unanimă în sensul de a o privi ca pe o valoare ce trebuie protejată de orice fenomen coroziv şi negativ.

„Revine legiuitorului obligaţia de a identifica cele mai bune metode/mijloace pentru a consolida sistemul de integritate, însă întotdeauna cu respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale înscrise în Constituţie şi exigenţele statului de drept”, a mai Enache.

De asemenea, preşedintele Curţii a subliniat că prin această dezbatere este adus în prim plan rolul normelor juridice în definirea şi structurarea integrităţii, ca parte a conştiinţei etice şi a culturii juridice a poporului român.

Preşedintele CCR a mai menţionat că onestitarea, corectitudinea, reputaţia, prestigiul, respectul, preţuirea, onoarea sunt valori care îşi găsesc izvorul şi legitimitatea în fundamentul moralei, ele există deja în forma mentis şi în conştiinţa etică a poporului nostru.

În alocuţiunea susţinută, citându-l pe gânditorul austriac Ludwig von Mises, preşedintele CCR a arătat că singurul obiectiv atât al legilor juridice cu un conţinut moral, cât şi al aparatului de coerciţie este de a salvgarda funcţionarea cooperării sociale, iar criteriul adecvat pentru evaluarea legilor şi a metodelor de impunere a acestora este dacă ele sunt sau nu eficiente, în vederea protecţiei ordinii sociale pe care dorim să o prezervăm, conchide sursa citată.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.