Premierul Nicolae Ciucă a declarat, marţi, în alocuţiunea susţinută la Templul Coral, cu prilejul Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, că înfiinţarea Comisiei pentru Studierea Holocaustului în România a fost un act necesar şi oportun. ”A afla adevărul despre tragedia sutelor de mii de cetăţeni români în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost un act imperativ”, a mai spus şeful Executivului, adăugând că toate guvernele României post decembriste au înţeles necesitatea implicării în prezervarea patrimoniului evreiesc şi în dezvoltarea vieţii evreieşti din ţara noastră.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Revin la Templul Coral Bucureşti – cea mai reprezentativă şi emblematică Sinagogă din ţara noastră pentru a comemora împreună vicitimele Holocaustului din România şi ale Pogromului legionar antievreiesc din Bucureşti. Doresc să aduc un pios omagiu tuturor celor care au suferit de pe urma politicilor discriminatorii, antisemite şi rasiste promovate de statul român într-un moment tulbure al istoriei noastre naţionale. Acest capitol întunecat din trecutul nostru, când evreii din România au devenit victieme ale tragediei Holocaustului, nu trebuie uitat sau minimalizat”, a spus premierul, în discurs. 

Şeful Executivului a arătat că, ”omagiindu-i pe cei morţi sau deportaţi, pe cei obligaţi să-şi părăsească ţara, pe cei deposedaţi de bunurile lor, de drepturile şi libertăţile garantate de Constituţie şi trataţi ca fiinţe inferioare, ne facem un examen de conştiinţă şi încercăm să înţelegem cauzele şi consecinţele abdicării de la valorile şi tradiţiile poporului nostru, de la obligaţiile pe care ni le-am asumat după Marea Unire de la 1918”.

Potrivit lui Nicolae Ciucă, ”vreme de secole, soarta evreilor din România a fost strâns legată de soarta poporului român”.

”Dăm o înaltă apreciere şi nu pregetăm să încurajăm cercetarea trecutului, să aducem astfel noi argumente acestui fapt istoric, anume: contribuţia remarcabilă a compatrioţilor noştri evrei la dezvoltarea României, la transformarea sa  într-un stat modern şi unit. Cinstim memoria celor peste 23.000 de evrei, cei mai mulţi dintre ei fără a avea cetăţenie română, care au fost alături de militarii români în bătăliile cumplitului Prim-Război Mondial, la sfârşitul căruia s-a întrupat România Unită. Naţiunea română nu va uita niciodată această loialitate istorică remarcabilă a Dumneavoastră în unul din momentele fundamentale ale istoriei noastre moderne”, a spus şeful Executivului. 

 

Premierul a mai arătat că un "vârf" al acestei notabile contribuţii a etniei evreieşti la dezvoltarea României a fost  atins în perioda dintre cele Două Războaie Mondiale când numărul evreilor din România s-a ridicat la aproape 900.000, România fiind a treia ţară din Europa ca mărime a Comunităţii Evreieşti. Performanţele României în acea perioadă includ şi contribuţia Comunităţii Dumneavoastră.

”Această contribuţie este semnificativă şi uşor de regăsit în domeniile economic, cultural şi deopotrivă politic. Din păcate, anul 1938, cel mai ilustrativ din perspectiva dezvoltării României interbelice, a însemnat şi începutul unui derapaj în alcătuirile democratice ale statului roman. A culminat în tenebroasa eră a Holocaustului din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când regimul Antonescu a recurs la o legislaţie de tip fascist având ca ţintă populaţia evreiească din România, la deportarea masivă a populaţiei evreieşti din Basarabia şi Bucovina în toamna anului 1941 laolaltă cu alţi membri ai comunităţii din restul ţării”, a afirmat Ciucă. 

Premierul a mai spus că înfiinţarea Comisiei pentru Studierea Holocaustului în România a fost un act necesar şi oportun. ”A afla adevărul despre tragedia sutelor de mii de cetăţeni români în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost un act imperativ. Mai ales tinerele generaţii trebuie să cunoască tragedia pe care oameni nevinovaţi au fost nevoiţi să o traverseze doar pentru simplul fapt că erau evrei sau romi, tragedie pentru care statul român şi instituţiile sale de atunci poartă principala răspundere. Pentru ca astfel de momente dureroase să nu mai fie posibile, pentru ca astfel de fapte să nu se mai întâmple, este necesară o vastă operă de educaţie civică, istorică şi politică a întregii societăţi, a tinerilor în special”.

Nicolae Ciucă a menţionat că, în condiţiile scăderii numerice a comunităţii evreieşti din ultimele decenii, repunerea în valoare a patrimoniului evreiesc atât de bogat din ţara noastră a fost şi rămâne o urgenţă deopotrivă pentru comunitatea însăşi dar şi pentru Guvernul României, care acordă un sprijin consistent prin Secretariatul de Stat pentru Culte”.

 

”Toate guvernele României post decembriste au înţeles necesitatea implicării în prezervarea patrimoniului evreiesc şi în dezvoltarea vieţii evreieşti din ţara noastră. Totodată, conştienţi de importanţa asigurării asistenţei sociale şi medicale pentru supravieţuitorii Holocaustului şi pentru urmaşii acestora dar şi pentru persoanele aflate într-o situaţie materială precară, Guvernul României a asigurat sprijinul financiar necesar pentru ca Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic să poată derula în cele mai bune condiţii aceaste activităţi deosebit de importante. Felicităm pe Domnul Preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic, domnul deputat Silviu Vexler, prin a cărui implicare se acordă aproximativ 240.000 ore/trimestrial de îngijire socială şi medicală la domiciliu pentru persoanele supravieţuitoare ale Holocaustului sau pentru urmaşi ai acestora. Sunt convins, ca şi colegii mei, membri ai Guvernului, că doar prin cultivarea toleranţei şi respectului faţă de cei din jur putem să ne bucurăm împreună de pace şi bunăstare”, a mai declarat Nicolae Ciucă. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.