Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi, la Paris, în întâlnirea pe care a avut-o la Ambasada României cu reprezentanţii comunitatăţii românilor din Franţa, că avem nevoie să reconectăm românii din diaspora cu ţara. Nu trebuie să fiţi fizic acasă, acum, e nevoie să intraţi pe aceste linii de cooperare cu care vă puteţi coordona, să vă împărtăşiţi experienţa, în proiectele pe care le dezvoltăm, le-a mai spus premierul românilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

”Sunt foarte onorat să pot să am această întâlnire, este un moment pe care l-am stabilit a fi parte din orice program de vizită externă pe care o desfăşurăm la nivelul guvernului, şi aici nu contează că e vorba de premier, orice membru al Guvernului trebuie să găsească timp să se întâlnească cu românii cu diaspora, să asigurăm această legătură între românii care muncesc, învaţă, ne fac mândri de faptul că s-au integrat şi aduc plus valoare în societăţi şi sunt respectaţi”, a spus premierul.  

Despre aderarea la OCDE, şeful Executivului a arătat că această organizaţie asigură 90% din investiţiile străine directe.

„Singura soluţie este cea a dezvoltării economice şi a creării cadrului necesar pentru atragerea de investiţii, pe care trebuie sĂ le asigurăm din bugetul de stat. Dincolo de acest aspect, este vorba şi de intrarea într-un club al ţărilor selecte. (..)  Se accesează mai uşor fondurile, se discută de pe linii egale, când e vorba de relaţii economice şi nu facem decât să netezim acest drum prin care ne asigurăm că România duce la bun sfârşit programul de reforme”, a spus el.

Nicolae Ciucă a menţionat că la OCDE sunt standarde care nu se negociază şi care trebuie să fie îndeplinite, fie că vorbim de guvernanţa corporativă, educaţie, politici publice, administraţie sau orice domenii ale activităţii social- economice şi care s-a coordonat foarte bine cu ceea ce a însemnat asumarea reformelor din PNRR.

”Beneficiem de două instrumente pe care trebuie să le echilibrăm şi să le punem în funcţiune pentru a face reforme. Nu este uşor, nu vreau să spun că se vor întâmpla peste noapte, cert este că reformele din PNRR trebuie închise până în 2026, iar finanţarea o primim doar dacă îndeplinim reformele asumate prin plan.

Premierul a explicat că memorandumul depus astăzi pune la dispoziţie secretariatului OCDE toate datele în baza cărora va trimite cerererile de clarificare.  

Ciucă a arătat că nu vrea să transforme mesajele în unele de natură stereotipică: Vă aşteptăm acasă!

 ”Sigur că vă aşteptăm, sigur că vă doriţi să vă întoarceţi acasă”, a mai afirmat premierul, arătând că românii din diaspora spun că vor să se întoarcă acasă când o să avem infrastructura, condiţiile de educaţie pentru copii, să beneficieze de servicii medicale şi de posibilităţi de deschidere de afaceri ca aici.

”Nu trebuie să fiţi fizic acasă, acum, e nevoie să intraţi pe aceste linii de cooperare cu care vă puteţi coordona, să vă împărtăşiţi experienţa, în proiectele pe care le dezvoltăm. (..) Fraţilor, despre asta este vorba, în tot ceea ce facem şi avem nevoie să reconectăm românii din diaspora cu ţara”, a mai afirmat premierul în discursul către comunitatea românilor din Franţa.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.