Prim-ministrul Dacian Cioloş l-a primit, marţi, pe comisarul european pentru cercetare şi inovare, Carlos Moedas, aflat în vizită oficială în ţara noastră, obiectivul general fiind întărirea şi eficientizarea dialogului bilateral pe tema consolidării participării României la Spaţiul European al Cercetării, precum şi discutarea stadiului unor mari proiecte de infrastructură de cercetare pan-europene în care este implicat statul român, precum ELI (Extreme Light Infrastructure) şi Danubius-RI.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul informează că întrevederea a început cu momentul festiv de lansare a emisiunii de mărci poştale ”Dincolo de frontierele cunoaşterii Laser Valley - Land of lights” care promovează simbolic programul de dezvoltare integrată a zonei Măgurele.

Programul, iniţiat de Guvern pentru exploatarea potenţialelor beneficii pe care le va genera proiectului ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics), este pilonul românesc al proiectului pan-european ELI, prima investiţie majoră în infrastructura de cercetare de nivel mondial şi prima infrastructură internaţională din domeniul laserelor. Este o investiţie europeană de pionierat, care utilizează fonduri structurale pentru dezvoltare regională, arată sursa citată.

În cadrul discuţiilor, prim-ministrul a subliniat angajamentul României de a continua punerea în aplicare a programelor europene în domeniul cercetării, dezvoltării şi inovării. S-au abordat evoluţiile sectorului de cercetare-inovare în România, cu această ocazie fiind reliefate principalele măsuri pe care Executivul le-a pus în aplicare pentru sprijinirea activităţii în acest domeniu.

De asemenea, a fost exprimat interesul României pentru facilitarea unui mai bun acces al cercetătorilor români la programele europene, precum Orizont 2020, şi pentru creşterea sprijinului Uniunii în vederea dezvoltării unor iniţiative în domeniul cercetării în regiunea Mării Negre.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.