Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că România are cea mai mare evaziune din Europa, dar şi cele mai mici taxe şi a adăugat că, dacă avem cele mai mici taxe, măcar pe acelea să le plătim. El consideră că în această situaţie ceva nu funcţionează.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Marcel Ciolacu a fost întrebat, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic, cine va pleca acasă dacă pensiile nu ajung la beneficiari înainte de Paşte.

“Nu pleacă nimeni acasă, pentru că exclud. Le primesc. Am avut o şedinţă tehnică cu doamna ministru înainte, cu ministrul digitalizării, care are în subordine Poşta Română. Am vorbit cu doamna ministru. E una din priorităţi şi lucrurile... Unde eu nu am pârghii instituţionale, erau băncile. Am înţeles că au avut un dialog cu cele 22 de bănci ca să se vireze prin Poştă, s-a făcut mecanismul şi acum urmează şi prin...Se vor vira banii”, a afirmat premierul.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Chestionat dacă a vorbit cu ministrul de Finanţe, Marcel Boloş, care susţine că banii nu ajung pentru toate cheltuielile din acest an, Ciolacu a declarat: “Eu sunt obişnuit cu domnul Boloş. Şi dumneavoastră sunteţi obişnuit. În fiecare an la construcţia… se întâmplă astfel de lucruri când vine rectificarea şi anul trecut era la fel. Când am preluat funcţia de prim-ministru, aveam deficit 6,8.  Şi toată lumea a zis că va fi o tragedie, o catastrofă şi Comisia. M-am dus la Comisie, am stat de vorbă şi am găsit mecanisme cu domnul Boloş astfel încât s-au dus… Noi vrem să facem investiţii de aproape 100 de miliarde anul acesta. Va fi un record.  Sustenabilitatea economiei româneşti este în acest moment bazată pe investiţii. A crescut consumul. M-am uitat pe cifrele din ianuarie şi februarie. A început să crească consumul. ANAF au spus că colectează. Au colectat.  Ştiu că e o plăcere, mai ales în spaţiu public, cu mărirea de taxe şi impozite”.

La remarca potrivit căreia toată lumea prevesteşte această mărire de anul viitor, şeful Executivului a replicat: “Eu am scos nişte excepţii. E o prostie”.

Întrebat dacă vor creşte taxele şi impozitele din 2025, Ciolacu a răspuns: “Este o prostie. Sunt anumite lucruri punctuale care trebuiesc discutate. O reformă fiscală se va pune în aplicare, cred că prin anul 2026”, a mai afirmat Marcel Ciolacu.

Solicitat să precizeze dacă  acest lucru înseamnă impozit progresiv, Marcel Ciolacu a vorbit despre ”o aşezare fiscală”.

“O aşezare fiscală, de altfel trecută de către USR, Orban, Cîţu, cine o fi fost pe atunci. Noi nu aveam acces la acele informaţii, până la urmă, publice. Toate acele lucruri erau secrete. Acea reformă fiscală nu se pune în aplicare în anul fiscal respectiv, deci are efecte… e un delay de un an de zile, sunt şase luni conform legii, fiindcă vii cu reformă, nu vii cu măsuri fiscale. Noi am scos din excepţii şi vedem cu digitalizarea şi am promis foarte clar, nu se vorbeşte, întâi să-şi facă datoria statului român. Întâi statul, după 32 de ani, vorbim concret de digitalizarea ANAF-ului. Lucru pe care îl vom finaliza anul acesta. Vom încerca să...  A început să scadă un pic din gap-ul de TVA, care e cel mai mare”, a transmis premierul.

El a mai declarat că România are cea mai mare evaziune din Europa, dar şi cele mai mici taxe.

“Avem cea mai mare evaziune din Europa şi avem cele mai mici taxe. Eu înţeleg că atunci când ai cele mai mici taxe, măcar pe alea să le plătim. Noi avem şi taxe mici şi avem şi evaziune mare. Deci ceva nu funcţionează. Primul lucru este digitalizarea. Nu există impozitare progresivă la companii. Impozitarea companiilor e impozitarea companiilor. Cum de altfel şi impozitul unic, acea cotă unică de impozitare, nu poate să fie 0,5, 9, 16, 19. Unde mai e…  Mai aud colegii din coaliţie, domnule, noi rămânem cu taxa unică. Care e taxa unică, că nu o înţeleg? Şi am dat câteva exemple. Eu nu pot să cumpăr un teren cu 1000 de euro, pe persoană fizică, şi să-l vând pe urmă cu 10 milioane de euro şi să fiu impozitat cu 10%. Fiindcă nu se întâmplă acest lucru niciunde în lumea asta.  Până la un anumit prag…Alea sunt venituri, aşa-numitele venituri excepţionale. care trebuiesc impozitate pe trepte. Aia o impozitare progresivă”, a mai declarat Marcel Ciolacu.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.