Prefectura judeţului Buzău a transmis o circulară tuturor primăriilor din judeţ prin care le cere să transmit live şedinţele consiliilor locale pentru creşterea gradului de acces al cetăţenilor la documentele de interes public prin utilizarea de mijloace electronice. Primarii, în schimb, se plâng că au conexiuni slabe la internet, dar şi că vor creşte cheltuielile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Printr-o dispoziţie a prefectului Silviu Iordache, fiecare şedinţă a consiliului local trebuie transmisă live pe o platformă electronică (Zoom, Facebook, YouTube) pentru ca cei interesaţi să poată avea access la modul cum sunt cheltuiţi banii publici.

Conform circularei, ”alegătorii trebuie să cunoască modul în care sunt utilizate în concordanţă cu interesele lor atât resursele locale, cât şi cele bugetare alocate de autorităţile centrale în scopul funcţionării administraţiei”.

În acest sens, Prefectura precizează reglementările legale care vizează desfăşurarea şedinţelor de consiliu local:

  • şedinţele consiliului local sunt publice;
  • caracterul public al şedinţelor consiliului local este dat de accesul celor interesaţi, în condiţiile legii, la procesele-verbale ale şedinţelor, la proiectele de hotărâri, la hotărârile consiliului local, precum şi la instrumentele de prezentare şi de motivare a acestora;
  • cetăţenii cu domiciliul sau reşedinţa în unitatea administrativ-teritorială (UAT) respectivă trebuie să aibă posibilitatea de a asista la şedinţele consiliului local şi de a le urmări pe internet;
  • la lucrările consiliului local pot asista şi lua cuvântul, fără drept de vot, reprezentanţi ai guvernului, ai autorităţilor judeţene, ai autorităţilor locale şi ai instituţiilor publice din respectiva UAT, precum şi alte persoane interesate;
  • În Regulamentele de organizare şi funcţionare ale consiliilor locale să fie reglementat că şedinţele consiliului local vor fi transmise public, pe internet, sau prin orice alte modalităţi care să vină în sprijinul cetăţenilor care doresc să asiste la lucrările şedinţelor; În transmiterea live a şedinţelor se recomandă utilizarea aplicaţiilor de social media sau de streaming (de tipul Facebook etc.), pentru a fi uşor accesibile de către persoanele interesate.
  • totodată, pentru ca prevederile legii şi ale regulamentului propriu să poată fi aplicate, primăriile sunt obligate să asigure funcţionalitatea paginilor oficiale de internet.

Decizia prefectului Silviu Iordache nu a fost prea bine primită în teritoriu. Unii dintre primari din zona de munte a judeţului spun că au conexiuni slabe la internet, din cauza lipsei infrastructurii de comunicaţii, dar şi că o astfel de obligaţie aduce cheltuieli în plus la bugetul local.

Intrebat, joi, cum ar putea face primarii pentru a duce la îndeplinire sarcinile trasate, Silviu Iordache a precizat: ”Nu este aşa de scump să transmit şedinţele live. Este nevoie doar de un smartphone conectat la internet şi de un trepied, iar apoi pe Facebook, Zoom sau YouTube poate transmite oricine. Îmi este greu să cred că mai sunt primării fără acces la internet. O să facem în aceste zile o inventariere şi le vom da primailor tot concursul, le vom explica ce şi cum să facă. În prezent, din datele pe care le deţinem doar 2 UAT-uri transmit live şedinţele de consiliu, iar peste 60 dintre cele 87 nici măcar nu publică pe site-uri hotărârile de consiliu local, ori acest lucru nu este normal".

 

 

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.