Fostul prim-ministru Victor Ponta susţine că nu există riscul ”supraîncălzirii” economiei româneşti, creşterea economică din 2015 şi 2016 fiind obţinute pe alte fundamente decât cea din 2008 care a amplificat efectele crizei ce a afectat ţara noastră, mai ales în anul 2010.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu trebuie să ne sperie creşterea economică record pentru că nu seamănă deloc 2016 cu 2008!”, a scris Victor Ponta, luni, pe Facebook.

În analiza lui Ponta, creşterea din 2008 s-a bazat pe credite bancare imprudente, boomul speculativ al preţurilor la imobiliare şi pe supermarketuri care vindeau produse prin credit cu buletinul. Acum însă România ar avea o economie competitivă, în care producţia industrială şi exporturile cresc constant, iar inflaţia şi cursul de schimb sunt stabile.

”Atunci creşterea s-a simţit la puţini privilegiaţi; acum cea mai mare parte a populaţiei a beneficiat şi a simţit în buzunar şi în nivelul de viaţă fiind mult mai uniform repartizată. Atunci fondurile europene erau aproape zero şi investiţiile publice la fel; în 2015 am primit de la UE 5 miliarde euro nerambursabili şi investiţiile totale au fost aproape 7% din PIB”, precizează Ponta.

El susţine că s-a schimbat apreciabil şi politica fiscală. Dacă în 2008, cota unică de 16% nu a fost urmată de alte măsuri, în ultimii ani a fost adoptat un pachet fiscal mai amplu: scutire de impozit pe profitul reinvestit, scăderea CAS, scădere TVA, impozit pe dividende de 5%, creşterea salariului minim.

Pe de altă parte, Ponta susţine că există şi motive de îngrijorare pentru anul 2017, primul pe care îl menţionează fiind guvernul Cioloş pe care îl consideră ”incompetent, nelegitim, impopular, fără nicio viziune economică, bazat doar pe sprijinul preşedintelui şi al «sistemului» de propagandă (s-a schimbat practic doar numele «beneficiarului» nemaifiind Băsescu, ci Iohannis”.

Apoi fostul premier menţionează nivelul redus al absorbţiei fondurilor europne şi lipsa investiţiilor publice care sunt ”blocate de reticenţa funcţionarilor de a mai semna documente, proceduri, licitaţii - teroarea produsă de perspectiva răspunderii penale pentru orice decizie duce la fuga de «semnatură» şi preferinţa pentru tărăgănarea birocratică”.

Pe plan extern, Ponta menţionează situaţia economică şi politică dificilă a Europei şi creşterea tensiunilor în regiunea noastră, conjugată cu o izolare a României.

”În concluzie, 2008 nu seamănă deloc cu 2015, 2009 seamănă oarecum cu 2016. Să sperăm că 2010 nu se va repeta în 2017”, a conchis Ponta.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.