Deputatul PNL Sebastian Burduja şi Diana Morar, deputat PNL de Bistriţa propun un pachet legislativ pentru combaterea vandalismului grafic, după vandalizarea Ateneului Român cu spray-uri de graffiti, la finalul anului trecut. ”Cei care nu respectă proprietatea şi patrimoniul nostru istoric şi cultural trebuie să suporte consecinţe dintre cele mai aspre”, spune Burduja, care menţionează că îşi propun să crească amenzile de 30 de ori şi să mărească pedepsele penale pentru vandalizarea clădirilor de patrimoni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”După vandalizarea Ateneului Român cu spray-uri de graffiti, la finalul anului trecut, deputatul PNL Sebastian Burduja a demarat un pachet legislativ pentru combaterea acestui fenomen, care afectează patrimoniul istoric şi cultural din toată ţara, în special în Bucureşti şi oraşele mari”, spune Burduja, într-un comunicat. 

Cele două proiecte legislative vizează creşterea substanţială a sancţiunilor contravenţionale şi penale, cu scopul de a descuraja autorii de graffiti să distrugă faţadele bunurilor aflate în domeniul public sau privat, patrimoniul cultural, mobilierul urban etc. În plus, după modelul altor state, se prevede confiscarea substanţelor folosite pentru săvârşirea faptelor şi obligarea făptaşilor de a reda starea iniţială a locurilor vandalizate. 

 

Propunerile legislative, iniţiate de Sebastian Burduja, deputat PNL de Bucureşti, şi Diana Morar, deputat PNL de Bistriţa, au fost semnate de zeci de parlamentari PNL, PSD şi USR, fiind anterior supuse dezbaterii publice actorilor relevanţi din domeniu: grafferi, arhitecţi şefi, reprezentanţi din poliţia locală, autorităţi locale, experţi din zona academică şi din societatea civilă. 

”Facem distincţie între arta stradală, în locuri special amenajate sau cu acordul proprietarilor, şi fenomenul vandalismului grafic, care a scăpat de sub control în ultimii ani, inclusiv din cauza sancţiunilor mult prea blânde. Zeci de primării ne-au scris despre costurile imense ale reparării patrimoniului construit, despre cât de greu sunt de prins făptaşii şi despre cum amenzile din prezent sunt mai mici decât costul unui singur tub de spray folosit în vandalizarea unei clădiri.  Încurajăm primăriile să pună la dispoziţia artiştilor spaţii în care aceştia să se manifeste, inclusiv prin organizarea de concursuri specifice. Dar este total inacceptabilă vandalizarea Ateneului Român, a Sarmizegetusei Regia, a casei lui Ionel Brătianu din Piaţa Amzei sau a proprietăţilor private sau publice, în general. Ne-am uitat cu atenţie la experienţele altor state şi am preluat cele mai eficiente soluţii pentru stoparea acestor abuzuri”, se precizează în comunicat. 

Iniţiatorii spun că, în prezent, majoritatea amenzilor aplicate sunt în medie de 50 de lei (plătiţi în 15 zile).

”Ne propunem să creştem amenzile de 30 de ori şi să mărim pedepsele penale pentru vandalizarea clădirilor de patrimoniu, cu atenţie deosebită pentru cei care promovează prin mesajele desenate ura, violenţa, discriminarea. Sper ca toţi colegii parlamentari să înţeleagă cât de importante sunt lucrurile aparent mici, dar care pot schimba complet calitatea vieţii românilor, mai ales în mediul urban”, a declarat Sebastian Burduja, iniţiator al pachetului legislativ.

 

„Această propunere legislativă este absolut necesară într-o societate în care actele de vandalism au devenit tolerate. Avem datoria de a ne proteja patrimoniul istoric şi cultural, inclusiv investiţiile finanţate din fonduri europene. Autorităţile locale suportă adesea costuri ridicate pentru repararea faţadelor clădirilor emblematice. În plus, cu toţii putem vedea în oraşele noastre inclusiv clădiri noi sau recent reabilitate mâzgălite în decurs de zile sau săptămâni după finalizarea lucrărilor. Soluţia noastră legislativă poate şi trebuie să fie completată de măsuri pe plan local, inclusiv prin supravegherea video a spaţiilor publice şi intervenţii rapide şi eficiente din partea poliţiei. Scopul pachetului legislativ al cărui co-iniţiator sunt este, astfel, să descurajeze autorii de graffiti să distrugă faţadele bunurilor aflate în domeniul public sau privat, patrimoniului cultural, precum şi a spaţiilor publice în general. Este o chestiune care ţine de respect şi de ordine în orice democraţie civilizată”, a declarat Diana Morar, deputat PNL de Bistriţa.

Ce prevăd cele două propuneri legislative:

  1. Propunerea legislativă care modifică şi completează Legea nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice:
  • Creşterea amenzilor pentru vandalizarea grafică de la 3.000 lei la 6.000 lei (faţă de 100-500 lei în prezent);
  • aplicarea unei sancţiuni complementare obligatorii, respectiv aceea a “obligării înlăturării de către contravenient a înscrierilor, însemnelor sau desenelor, cu redarea stării iniţiale a bunului scris, pictat, desenat sau deteriorat ori cu refacerea acestuia, după caz”;
  • confiscarea spray-urilor, vopselelor, creioanelor şi altor substanţe colorante cu caracter permanent sau temporar utilizate de făptuitor pentru săvârşirea contravenţiei;
  • se adaugă  ”imprimarea” ca element material al contravenţiei, pentru a putea cuprinde mai multe situaţii faptice de încălcare a valorii sociale ocrotite.
     
  1. Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal
  • Se propune majorarea limitelor de pedeapsă de la 1 la 5 ani în prezent, pentru distrugerea bunurilor care fac parte din patrimoniul cultural, la 2-7 ani. 
  • S-a optat pentru limitele de pedeapsă “de la 2 la 7 ani” urmând raţionamentul de la forma calificată a furtului prevăzută la art. 229, alin. (2), lit. a) C. pen., care prevede că ”Dacă furtul a fost săvârşit în următoarele împrejurări: a) asupra unui bun care face parte din patrimoniul cultural” pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.  
  • Scopul majorării pedepselor este descurajarea săvârşirii de acte de distrugere prin scrieri, pictare sau desenare cu graffiti pe faţadele bunurilor care fac parte din patrimoniul cultural, dar şi sancţionarea proporţional cu gravitatea faptei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.