Conducerea Partidului Naţional Liberal a adoptat, luni, o rezoluţie prin care cere Senatului deblocarea proiectului de lege privind prevenţia în sănătate, iar Guvernului să înceapă o campanie pentru susţinerea vaccinării copiilor şi asigurarea cantităţilor necesare de vaccin, prin susţinerea producţiei naţionale şi prin achiziţii publice transparente.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit rezoluţiei PNL, formaţiunea cere senatorilor, în special a celor din PSD, să adopte imediat proiectul de lege privind prevenţia în sănătate. 

În plus, PNL solicită Guvernului să stabilească, în baza legii, cadrul organizatoric necesar pentru implementarea urgentă a prevenţiei în sănătate. 

Liberalii mai solicită Guvernului începerea unei campanii profesioniste, argumentate ştiinţific, pentru susţinerea vaccinării şi asigurarea cantităţilor necesare de vaccin prin susţinerea producţiei naţionale şi a efectuării unor achiziţii publice transparente.

PNL susţine că activitatea de prevenţie în sănătate este cea care poate preveni îmbolnăvirea, poate contribui la creşterea speranţei de viaţă, poate ajuta la cheltuirea mai eficientă a fondurilor publice.

”În epoca modernă, tot mai multe ţări au elaborat şi implementat o serie de politici publice de prevenţie pe măsura dezvoltării tehnico-ştiinţifice, dintre acestea făcând parte şi vaccinarea populaţiilor împotriva producerii epidemiilor, colaborarea între state devenind obligatorie. Prin aplicarea consecventă a unor programe de vaccinare s-au eradicat boli, cum ar fi poliomielita care producea efecte dezastruoase în rândul copiilor”, se arată în rezoluţie.

PNL menţionează că a constatat cu îngrijorare fenomenul reducerii vaccinării şi creşterii pericolului apariţiei unor epidemii sau chiar al reapariţiei unor boli despre care uitasem că există.

”Recentele situaţii privind antivaccinarea, manifestarea unor cazuri cu risc epidemic ridicat (rujeola) ne dovedesc că propunerea PNL de a avea în România o lege a prevenţiei în sănătate este oportună, corectă şi justificată în sensul de a avea un cadru legal şi organizatoric care să prevină manifestarea unor posibile cazuri de îmbolnăviri în masă, mai ales a copiilor. Proiectul de lege propus de PNL a fost tergiversat de PSD în Camera Deputaţilor, drept pentru care a trecut tacit, fără nicio dezbatere, fără nici un interes numai pentru că iniţiatorii erau liberali. În prezent proiectul de lege se află la Senat unde a fost dezbătut, îmbunătăţit şi are o formă care poate produce acele schimbări de care societatea are nevoie”, mai spun liberalii. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.